Czy ptysie można upiec wcześniej? Jak przechowywać upieczone ptysie?
Planujecie przygotowanie domowych specjałów z ciasta parzonego i zastanawiacie się, czy ptysie można upiec wcześniej? Sprawdźcie, kiedy najlepiej zająć się ich przygotowaniem.
Czy ptysie można upiec wcześniej?
Ciasto na ptysie najlepiej upiec dzień przed ich podaniem a śmietaną napełnić dopiero w dniu serwowania, na 1-2 przed wyłożeniem na stół. Jeśli ptysie będą upieczone i wypełnione bitą śmietaną zbyt szybko, ciasto zmięknie i straci chrupkość. Zbyt wczesne pieczenie ptysiów nie jest wskazane, bo kilkudniowe ciasto parzone obsycha.
Jak przechowywać ptysie z kremem?
Czy wiecie, jak przechowywać upieczone ptysie? Wypieczone ciasto na ptysie i eklery może być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni, ale trzeba je chronić przed wilgocią. Upieczone ptysie najlepiej zamknąć w szczelnym plastikowym pojemniku, a spód wyłożyć ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wilgoci.
Miłośnicy słodkości mogą się też zastanawiać, czy ptysie można mrozić. Jak najbardziej, a co ważne, do mrożenia nadaje się zarówno upieczone, jak i surowe ciasto, chociaż ze względów praktycznych zdecydowanie lepiej mrozić ptysie po upieczeniu. Z gotowym ciastem trzeba się natomiast bardzo umiejętnie obchodzić. Ptysie muszą być mrożone w plastikowym pojemniku, który ochroni je przed zgnieceniem i wchłanianiem obcych zapachów. Mrożenie w woreczku w ogóle się nie sprawdzi, bo wypiek można łatwo uszkodzić. Odmrożone ptysie serwujecie na deser lub podczas imprezy na tzw. słodkim stole.
Komentarze (0)