Sztufada z wołowiny szpikowana słoniną:
Czas: 90 minut
6 porcji
Składniki:
- 1 kg wołowiny zrazowej
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 150 g wędzonej słoniny
- estragon
- 50 ml czerwonego wina
Sposób przygotowania
Mięso natrzyj solą i sokiem z cytryny i odstaw na 3 godziny do lodówki. Następnie nakłuj mięso nożem a w otworki wstaw słoninę pokrojoną w słupki. Mięso w całości zrumień na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodaj cebulę i zioła. Następnie dodaj wino, sól, pieprz i duś na małym ogniu przez godzinę i 45 minut. Od czasu do czasu mięso odwróć i podlewaj powstałym sosem.
https://www.przepisy.pl/przepis/smazona-wolowina-z-makaronem-jajecznym
A warzywa do smażonej wołowiny? Co tylko chcecie. Brokuły, marchewka, szparagi w sezonie, kapusta pekińska, pory, papryka, fasolka szparagowa kukurydza. A do tego garść ziaren sezamowych, prażonych wcześniej na suchej patelni albo orzechy – ziemne, nerkowce czy migdały.
Zachęcam raz jeszcze do gotowania z wołowiną. Nie zapominajmy o tym pysznym i tak wszechstronnym rodzaju mięsa. Do tematu wołowiny z pewnością będę wracał jeszcze nie raz.
Komentarze (0)