Z zadowoleniem obserwuję, że Polacy polubili cukinię. Hmm..., głównie Polki jednak, jako że to głównie one w naszym kraju są odpowiedzialne za kuchnię, nieprawdaż? To warzywo, odmiana dyni zwyczajnej, występuje pod dwiema nazwami: cukinia lub kabaczek.
Może Was to zdziwić to, co teraz napiszę, ale cukinia to najczęściej kupowane warzywo w moim domu. Nie ziemniaki, nie pomidory czy ogórki. Lubię ją za to, że jest dostępna przez cały rok (a zimą może nawet smakować lepiej niż latem), jest smaczna, a przede wszystkim można ją przygotować na wiele sposobów. To świetny dodatek do dań głównych lub ich składnik, pasuje do makaronów, sałatek i zapiekanek, można z niej zrobić placuszki i pięknie wygląda też na szaszłyku:
https://www.przepisy.pl/przepis/szaszlyk-z-marynowanych-warzyw-z-kurczakiem
Ale po kolei. W sklepach możecie kupić cukinię zieloną lub żółtą, obie równie smaczne. Starajcie się wybierać mniejsze sztuki, duże cukinie o większej średnicy mogą być puste w środku lub mieć miękką konsystencję. A cechą dyskwalifikującą cukinie są widoczne i odczuwalne podczas jedzenia pestki.
Kolejnym bardzo ważnym dla mnie aspektem jest twardość warzywa oraz regularny kształt. Cukinia powinna być niemal wzorcowym walcem i powinna być twarda – co można wiązać z jej świeżością oraz wielkością. Jeśli będziecie mieli okazję, koniecznie spróbujcie mini cukinii. Są niezwykle delikatne i lekko słodkie w smaku.
Wspaniałą letnią przekąską (dobrą i na ciepło, i na zimno) są placuszki z cukinii lub kabaczków. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, najbardziej pracochłonne jest tarcie kabaczków. Ale warto spróbować, jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu. Placuszki przygotowuje się jak placki ziemniaczane, a sosu sałatkowy czosnkowy Knorr doda im zdecydowanego charakteru:
https://www.przepisy.pl/przepis/placuszki-z-cukinii-2
Na koniec tego odcinka o cukinii ciekawostka - we Włoszech szalenie popularną przekąską są faszerowane serkiem ricotta z dodatkiem anchois i żółtka kwiaty cukinii, które są dodatkowo panierowane w cieście naleśnikowym lub japońskiej tempurze (https://www.przepisy.pl/przepis/smazone-warzywa-w-tempurze) i smażone w głębokim tłuszczu.
Jeśli przypadkiem dostaniecie kwiaty cukinii, polecam Wam inny przepis, mniej skomplikowany a spektakularny. Makaron spaghetti ugotujcie al dente w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedźcie, a następnie dodajcie do niego wysokiej jakości oliwę, posiekaną papryczkę chili, posiekany czosnek, łyżkę posiekanej natki pietruszki (lub dla miłośników ziołowych klimatów – tymianek lub rozmaryn, wystarczy łyżeczka) i pokrojone w paski kwiaty cukinii. Wymieszajcie i podawajcie. Smacznego!
Komentarze (0)