Ekspresowy kurczak po tajlandzku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekspresowy kurczak po tajlandzku

Autor: nauka_smakow

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Kurczaka umyj, pokrój w grubą kostkę posyp przyprawą do kurczaka Knorr i kurkumą.

Krok 2

Warzywa krótko podsmaż w woku, dodaj kurczaka, podsmaż. Wlej mleko kokosowe, dodaj liście kafiru i chili. Duś chwilę. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.Pokrop sokiem z 1/2 limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekspresowy kurczak po tajlandzkuEkspresowy kurczak po tajlandzku

Kurczak po tajlandzku to szybkie w przygotowaniu danie o niezwykłym aromacie, który zawdzięcza liściom kafiru, czyli odmiany limonki. Sam owoc jest spożywany rzadko, ze względu na silną goryczkę, jednak jego liście to popularny dodatek do orientalnych dań. Pachną przyjemnie i cytrusowo, doskonale podkreślają smak warzyw. Pokrój je bardzo drobno, a jeśli masz zamiar użyć ich w całości, wyjmij je z potrawy przed dodaniem, ponieważ są dość twarde. Najpierw jednak pokrój piersi z kurczaka w grubą kostkę, po czym oprósz je przyprawą oraz kurkumą. Na patelni podsmaż mieszankę orientalnych warzyw, a kiedy zmiękną, dodaj do nich mięso i zalej całość mleczkiem kokosowym. Dołącz liście kafiru oraz chili, i duś do miękkości. Kurczaka po tajlandzku podawaj z azjatyckim makaronem jajecznym, ale jeśli chcesz zamień go na makaron sojowy albo sypki ryż typu basmati. Przed podaniem skrop potrawę sokiem z limonki albo serwuj ją z ćwiartkami tych owoców. Udekoruj świeżą kolendrą. Masz ochotę na kolorowe i aromatyczne danie? Zatem do dzieła!