
Składniki
1 opakowanie
400 gramów
200 mililitrów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Kurczaka umyj, pokrój w grubą kostkę posyp przyprawą do kurczaka Knorr i kurkumą.
Krok 2
Warzywa krótko podsmaż w woku, dodaj kurczaka, podsmaż. Wlej mleko kokosowe, dodaj liście kafiru i chili. Duś chwilę. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.Pokrop sokiem z 1/2 limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekspresowy kurczak po tajlandzku
Kurczak po tajlandzku to szybkie w przygotowaniu danie o niezwykłym aromacie, który zawdzięcza liściom kafiru, czyli odmiany limonki. Sam owoc jest spożywany rzadko, ze względu na silną goryczkę, jednak jego liście to popularny dodatek do orientalnych dań. Pachną przyjemnie i cytrusowo, doskonale podkreślają smak warzyw. Pokrój je bardzo drobno, a jeśli masz zamiar użyć ich w całości, wyjmij je z potrawy przed dodaniem, ponieważ są dość twarde. Najpierw jednak pokrój piersi z kurczaka w grubą kostkę, po czym oprósz je przyprawą oraz kurkumą. Na patelni podsmaż mieszankę orientalnych warzyw, a kiedy zmiękną, dodaj do nich mięso i zalej całość mleczkiem kokosowym. Dołącz liście kafiru oraz chili, i duś do miękkości. Kurczaka po tajlandzku podawaj z azjatyckim makaronem jajecznym, ale jeśli chcesz zamień go na makaron sojowy albo sypki ryż typu basmati. Przed podaniem skrop potrawę sokiem z limonki albo serwuj ją z ćwiartkami tych owoców. Udekoruj świeżą kolendrą. Masz ochotę na kolorowe i aromatyczne danie? Zatem do dzieła!