
Składniki
1 opakowanie
400 gramów
200 mililitrów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Kurczaka umyj, pokrój w grubą kostkę posyp przyprawą do kurczaka Knorr i kurkumą.
Krok 2
Warzywa krótko podsmaż w woku, dodaj kurczaka, podsmaż. Wlej mleko kokosowe, dodaj liście kafiru i chili. Duś chwilę. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.Pokrop sokiem z 1/2 limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ekspresowy kurczak po tajlandzku
Kurczak po tajlandzku to szybkie w przygotowaniu danie o niezwykłym aromacie, który zawdzięcza liściom kafiru, czyli odmiany limonki. Sam owoc jest spożywany rzadko, ze względu na silną goryczkę, jednak jego liście to popularny dodatek do orientalnych dań. Pachną przyjemnie i cytrusowo, doskonale podkreślają smak warzyw. Pokrój je bardzo drobno, a jeśli masz zamiar użyć ich w całości, wyjmij je z potrawy przed dodaniem, ponieważ są dość twarde. Najpierw jednak pokrój piersi z kurczaka w grubą kostkę, po czym oprósz je przyprawą oraz kurkumą. Na patelni podsmaż mieszankę orientalnych warzyw, a kiedy zmiękną, dodaj do nich mięso i zalej całość mleczkiem kokosowym. Dołącz liście kafiru oraz chili, i duś do miękkości. Kurczaka po tajlandzku podawaj z azjatyckim makaronem jajecznym, ale jeśli chcesz zamień go na makaron sojowy albo sypki ryż typu basmati. Przed podaniem skrop potrawę sokiem z limonki albo serwuj ją z ćwiartkami tych owoców. Udekoruj świeżą kolendrą. Masz ochotę na kolorowe i aromatyczne danie? Zatem do dzieła!


































