Ekspresowy kurczak po tajlandzku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ekspresowy kurczak po tajlandzku

Autor: nauka_smakow

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

400 gramów

200 mililitrów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Kurczaka umyj, pokrój w grubą kostkę posyp przyprawą do kurczaka Knorr i kurkumą.

Krok 2

Warzywa krótko podsmaż w woku, dodaj kurczaka, podsmaż. Wlej mleko kokosowe, dodaj liście kafiru i chili. Duś chwilę. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj.Pokrop sokiem z 1/2 limonki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowy kurczak po tajlandzku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ekspresowy kurczak po tajlandzkuEkspresowy kurczak po tajlandzku

Kurczak po tajlandzku to szybkie w przygotowaniu danie o niezwykłym aromacie, który zawdzięcza liściom kafiru, czyli odmiany limonki. Sam owoc jest spożywany rzadko, ze względu na silną goryczkę, jednak jego liście to popularny dodatek do orientalnych dań. Pachną przyjemnie i cytrusowo, doskonale podkreślają smak warzyw. Pokrój je bardzo drobno, a jeśli masz zamiar użyć ich w całości, wyjmij je z potrawy przed dodaniem, ponieważ są dość twarde. Najpierw jednak pokrój piersi z kurczaka w grubą kostkę, po czym oprósz je przyprawą oraz kurkumą. Na patelni podsmaż mieszankę orientalnych warzyw, a kiedy zmiękną, dodaj do nich mięso i zalej całość mleczkiem kokosowym. Dołącz liście kafiru oraz chili, i duś do miękkości. Kurczaka po tajlandzku podawaj z azjatyckim makaronem jajecznym, ale jeśli chcesz zamień go na makaron sojowy albo sypki ryż typu basmati. Przed podaniem skrop potrawę sokiem z limonki albo serwuj ją z ćwiartkami tych owoców. Udekoruj świeżą kolendrą. Masz ochotę na kolorowe i aromatyczne danie? Zatem do dzieła!