Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - przepis | Przepisy.pl pixel

Medaliony z indyka w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
162 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój w cienkie medaliony, delikatnie rozklep tłuczkiem, oprósz przyprawą Knorr.

Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Mięso obsmaż z obu stron na oleju. Na wierzchu ułóż kawałek sera i plaster cukinii.

Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Całość zalej rozmieszanym w szklance wody Fixem Knorr. Gotuj pod przykryciem 3 minuty. Nadasz potrawie włoskiego smaku, zastępując cukinię suszonymi pomidorami.

Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Medaliony z indyka w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Medaliony z indyka w sosie pomidorowymMedaliony z indyka w sosie pomidorowym

Smaczny obiad w 15 minut, czyli medaliony z indyka z cukinią w sosie pomidorowym, podane obok ugotowanego na sypko ryżu. Potrawa idealna – wykwintna, przepyszna i miła dla oka. Głównym składnikiem tego dania jest pierś z indyka, która po usmażeniu wraz z cukinią i serem mozzarella, będzie zatopiona w pomidorowym sosie napoli – to on sprawi, że mięso nie będzie suche, lecz smaczne i aromatyczne. Cukinia, zwana także kabaczkiem, dostępna jest w sprzedaży przez cały rok, jednak warto sięgnąć po nią między lipcem a październikiem. Wtedy można ją dostać świeżą, z tak zwanego gruntu. Dobrą cukinię poznasz po napiętej skórce i intensywnym zielonym kolorze. Medaliony z indyka we włoskim sosie pomidorowym podawaj z ryżem. Danie ozdób świeżymi listkami tymianku, lub natka pietruszki. Smacznego.