Medaliony z indyka w sosie pomidorowym
łatwe
248 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
100 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój w cienkie medaliony, delikatnie rozklep tłuczkiem, oprósz przyprawą Knorr.

Krok 2
Mięso obsmaż z obu stron na oleju. Na wierzchu ułóż kawałek sera i plaster cukinii.

Krok 3
Całość zalej rozmieszanym w szklance wody Fixem Knorr. Gotuj pod przykryciem 3 minuty. Nadasz potrawie włoskiego smaku, zastępując cukinię suszonymi pomidorami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Medaliony z indyka w sosie pomidorowym
Smaczny obiad w 15 minut, czyli medaliony z indyka z cukinią w sosie pomidorowym, podane obok ugotowanego na sypko ryżu. Potrawa idealna – wykwintna, przepyszna i miła dla oka. Głównym składnikiem tego dania jest pierś z indyka, która po usmażeniu wraz z cukinią i serem mozzarella, będzie zatopiona w pomidorowym sosie napoli – to on sprawi, że mięso nie będzie suche, lecz smaczne i aromatyczne. Cukinia, zwana także kabaczkiem, dostępna jest w sprzedaży przez cały rok, jednak warto sięgnąć po nią między lipcem a październikiem. Wtedy można ją dostać świeżą, z tak zwanego gruntu. Dobrą cukinię poznasz po napiętej skórce i intensywnym zielonym kolorze. Medaliony z indyka we włoskim sosie pomidorowym podawaj z ryżem. Danie ozdób świeżymi listkami tymianku, lub natka pietruszki. Smacznego.