Młoda marchewka jako dodatek do jagnięciny
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
25 gramów
1 łyżeczka
450 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyszczone marchewki ułóż w jednej warstwie w rondlu. Do tego dodaj masło i zalej do połowy zimną wodą (ok. 200ml), posól, popieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok 8 minut, aż prawie cały płyn odparuje.
Krok 2
Posyp cukrem, dodaj olej i mieszając gotuj na lekkim ogniu ok 4 minuty, by marchewki pokryły się syropem.
Krok 3
Marchewki podawaj posypane sezamem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej