Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym
łatwe
57 osób zapisało

Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po gotowaniu odcedź i zachowaj 5 łyżek wody.

Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż warzywa.

Krok 3
Dodaj wodę z gotowania i zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Krok 4
Teraz dodaj jeszcze żurawinę i tymianek. Gotuj całość, aż wszystko się wymiesza i powstanie żurawinowy sos. Marchewka z groszkiem i żurawiną doskonale pasuje do pulpetów.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym
Klasyczną marchewkę z groszkiem z zasmażką na ciepło zna każdy! Nie każdy jednak za nią przepada. Często uważana jest za danie nudne lub staromodne. Jak więc zamienić ją w coś ciekawego? Można podkręcić jej smak dodając do niej sos żurawinowy. Żurawina jest bardzo popularna w skandynawskiej kuchni, uwielbiają ją też amerykanie. Te cierpkie owoce dodają charakteru daniom. Można jeść je na surowo lub tworzyć z nich pyszne konfitury, które będą doskonale pasowały do serów i mięs, np. do dziczyzny i indyka. Marchewkę z groszkiem w sosie żurawinowym przygotowuje się niemal tak samo jak zwykłą odmianę tej potrawy. Ugotowane warzywa podsmaża się na margarynie. Dzięki sosowi do warzyw na ciepło danie gęstnieje i nabiera wspaniałego aromatu. Teraz wystarczy jedynie dodać do niego żurawinę ze słoika oraz tymianek, świeży lub suszony – nada daniu świeżego i wyraźnego smaku. Marchewkę z groszkiem podawaj do pulpetów czy innych dań mięsnych, wraz z gotowanymi ziemniakami.