Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym
łatwe
58 osób zapisało

Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po gotowaniu odcedź i zachowaj 5 łyżek wody.

Krok 2
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż warzywa.

Krok 3
Dodaj wodę z gotowania i zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Krok 4
Teraz dodaj jeszcze żurawinę i tymianek. Gotuj całość, aż wszystko się wymiesza i powstanie żurawinowy sos. Marchewka z groszkiem i żurawiną doskonale pasuje do pulpetów.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Knorr Naturalnie Smaczne Fix Kurczak w Sosie Śmietanowym
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym
Klasyczną marchewkę z groszkiem z zasmażką na ciepło zna każdy! Nie każdy jednak za nią przepada. Często uważana jest za danie nudne lub staromodne. Jak więc zamienić ją w coś ciekawego? Można podkręcić jej smak dodając do niej sos żurawinowy. Żurawina jest bardzo popularna w skandynawskiej kuchni, uwielbiają ją też amerykanie. Te cierpkie owoce dodają charakteru daniom. Można jeść je na surowo lub tworzyć z nich pyszne konfitury, które będą doskonale pasowały do serów i mięs, np. do dziczyzny i indyka. Marchewkę z groszkiem w sosie żurawinowym przygotowuje się niemal tak samo jak zwykłą odmianę tej potrawy. Ugotowane warzywa podsmaża się na margarynie. Dzięki sosowi do warzyw na ciepło danie gęstnieje i nabiera wspaniałego aromatu. Teraz wystarczy jedynie dodać do niego żurawinę ze słoika oraz tymianek, świeży lub suszony – nada daniu świeżego i wyraźnego smaku. Marchewkę z groszkiem podawaj do pulpetów czy innych dań mięsnych, wraz z gotowanymi ziemniakami.