Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

316 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po gotowaniu odcedź i zachowaj 5 łyżek wody.

Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż warzywa.

Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - Krok 2

Krok 3

Dodaj wodę z gotowania i zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj jeszcze żurawinę i tymianek. Gotuj całość, aż wszystko się wymiesza i powstanie żurawinowy sos. Marchewka z groszkiem i żurawiną doskonale pasuje do pulpetów.

Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym  Marchewka z groszkiem w sosie żurawinowym

Klasyczną marchewkę z groszkiem z zasmażką na ciepło zna każdy! Nie każdy jednak za nią przepada. Często uważana jest za danie nudne lub staromodne. Jak więc zamienić ją w coś ciekawego? Można podkręcić jej smak dodając do niej sos żurawinowy. Żurawina jest bardzo popularna w skandynawskiej kuchni, uwielbiają ją też amerykanie. Te cierpkie owoce dodają charakteru daniom. Można jeść je na surowo lub tworzyć z nich pyszne konfitury, które będą doskonale pasowały do serów i mięs, np. do dziczyzny i indyka. Marchewkę z groszkiem w sosie żurawinowym przygotowuje się niemal tak samo jak zwykłą odmianę tej potrawy. Ugotowane warzywa podsmaża się na margarynie. Dzięki sosowi do warzyw na ciepło danie gęstnieje i nabiera wspaniałego aromatu. Teraz wystarczy jedynie dodać do niego żurawinę ze słoika oraz tymianek, świeży lub suszony – nada daniu świeżego i wyraźnego smaku. Marchewkę z groszkiem podawaj do pulpetów czy innych dań mięsnych, wraz z gotowanymi ziemniakami.