Marchewka z imbirem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

372 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa gotuj przez 1 minutę. Po ugotowaniu odcedź i zachowaj 3-5 łyżek wody z gotowania.

Marchewka z imbirem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż posiekany imbir oraz warzywa.

Marchewka z imbirem - Krok 2

Krok 3

Po chwili dodaj sok oraz otartą skórkę z pomarańczy.

Marchewka z imbirem - Krok 3

Krok 4

Dodaj wodę z gotowania oraz zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Marchewka z imbirem - Krok 4

Krok 5

Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw miodem i gotuj przez 1-2 minuty. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Taka marchewka z groszkiem może stanowić doskonały dodatek do dań z ryb.

Marchewka z imbirem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewka z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewka z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewka z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewka z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewka z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewka z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewka z imbirem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Brokuły z fetą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Marchewka z imbiremMarchewka z imbirem

Marchewka z groszkiem to świetna alternatywa dla klasycznych surówek oraz wiosennych sałatek. Charakteryzuje się słodkim posmakiem, który doskonale łączy się z przyprawami orientalnymi. Jako dodatek sprawdza się w kompozycji z daniami mięsnymi oraz rybnymi. Możesz ją zaserwować np. do grillowanej piersi z kurczaka, faszerowanej pikantnym nadzieniem kaczki czy indyka w ziołach. Dobrze będzie także smakować, gdy zestawisz ją z rybą w sosie koperkowo-czosnkowym lub z panierowanymi filetami. Podana samodzielnie będzie świetną słodkawą przekąską. Do jej przygotowania potrzebujesz, oczywiście, mrożonej marchewki oraz groszku. W sezonie sięgnij po świeże warzywa, wcześniej gotując je do miękkości. Podsmaż je na patelni ze świeżo startym imbirem. Wśród przypraw może pojawić się także cynamon, kardamon i trawa cytrynowa. Dla kontrastu dodaj do całości skórkę z pomarańczy. Smak marchewki z groszkiem z nutą imbiru i pomarańczy dobrze podkreśli niewielka ilość miodu. Koniecznie wypróbuj ten przepis na uniwersalny dodatek do wielu dań.