Składniki
2 sztuki
10 sztuk
4 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół. W tym czasie przygotuj roślinne nuggetsy. Rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy piekarnik będzie już gotowy, wstaw do środka blachę z roślinnymi nuggetsami. Piecz je przez 10 minut.
Krok 2
Przejdź do przygotowania warzyw. Umyj pod wodą i osusz liście sałaty. Umyj pomidora i ogórka, a następnie pokrój je w plastry. Czerwoną cebulę obierz i również pokrój w plastry. Odstaw warzywa na później i zajmij się bułkami panini. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.
Krok 3
Wykorzystaj fakt, że piekarnik jest jeszcze rozgrzany – przełącz go tym razem na tryb grilla. Połóż na ruszcie przekrojone bułki panini i piecz je przez około 2 minuty na każdej ze stron.
Krok 4
Wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na chwilę do przestygnięcia. Następnie posmaruj je Majonezem Hellmann’s Vegan. Stopniuj jego ilość według uznania. Pamiętaj też, że bułki szybko wchłaniają majonez, więc bułki posmarowane tylko z jednej strony mogą się okazać zbyt suche.
Krok 5
Połóż bułki na talerz. Na ich dolne połówki połóż kolejno: po 2 liście sałaty, pokrojonego pomidora, ogórka i czerwoną cebulę oraz roślinne nuggetsy. Na koniec przykryj kanapkę górną połówką bułki. Gotowe!
Dobra rada:
Podawaj panini na ciepło lub zapakuj je do lunchboksa i zjedz później. Kanapki będą smakować wyśmienicie jako danie obiadowe z frytkami i piklami. Nie obawiaj się też eksperymentów z innymi wegańskimi sosami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Panini z vege nuggetsami i majonezem wegańskim
Być może zwykłe kanapki nie brzmią zbyt wymyślnie i nie wzbudzają ogromnej ekscytacji, ale wystarczy tylko podgrzać pieczywo i wybrać odpowiednie dodatki, by zamienić je w kuszące panini. Takiemu przysmakowi nie oprze się nikt! Chcesz dowiedzieć się, o co chodzi z wegańską alternatywą kurczaka i majonezu? Zapoznaj się z naszym przepisem, a wszystko stanie się jasne.
Dla kogo?
Jedzenie jak największej ilości warzyw i produktów pochodzenia roślinnego zaleca się każdemu. Obawiasz się, że oznacza to jadłospis oparty wyłącznie na zielonej sałacie? Nic bardziej mylnego! Wegańskie panini przekona do siebie największego sceptyka.
Na jaką okazję?
W panini zmieściliśmy tyle wyśmienitych składników, że z powodzeniem można uznać je za sposób na niebanalny obiad w środku tygodnia. Pieczywo podawane na gorąco sprawdzi się również jako kolacja po intensywnym dniu.
Czy wiesz, że?
Wegańską alternatywę dla kurczaka wykorzystasz w wielu innych potrawach. Roślinne nuggetsy można włożyć do wnętrza burgera lub zamienić je w podstawę sałatki.
Dla urozmaicenia:
Zaopatrz się w wegańską alternatywę sera. Pod wpływem zapiekania cudownie wzbogaci smak reszty składników we wnętrzu kanapki.