Panini z vege nuggetsami i majonezem wegańskim
NOWY PRZEPIS
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
10 sztuk
4 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek rozgrzej piekarnik do 200°C w trybie góra-dół. W tym czasie przygotuj roślinne nuggetsy. Rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy piekarnik będzie już gotowy, wstaw do środka blachę z roślinnymi nuggetsami. Piecz je przez 10 minut.

Krok 2
Przejdź do przygotowania warzyw. Umyj pod wodą i osusz liście sałaty. Umyj pomidora i ogórka, a następnie pokrój je w plastry. Czerwoną cebulę obierz i również pokrój w plastry. Odstaw warzywa na później i zajmij się bułkami panini. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół.

Krok 3
Wykorzystaj fakt, że piekarnik jest jeszcze rozgrzany – przełącz go tym razem na tryb grilla. Połóż na ruszcie przekrojone bułki panini i piecz je przez około 2 minuty na każdej ze stron.

Krok 4
Wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na chwilę do przestygnięcia. Następnie posmaruj je Majonezem Hellmann's Vegan. Stopniuj jego ilość według uznania. Pamiętaj też, że bułki szybko wchłaniają majonez, więc bułki posmarowane tylko z jednej strony mogą się okazać zbyt suche.

Krok 5
Połóż bułki na talerz. Na ich dolne połówki połóż kolejno: po 2 liście sałaty, pokrojonego pomidora, ogórka i czerwoną cebulę oraz roślinne nuggetsy. Na koniec przykryj kanapkę górną połówką bułki. Gotowe!


Dobra rada:
Podawaj panini na ciepło lub zapakuj je do lunchboksa i zjedz później. Kanapki będą smakować wyśmienicie jako danie obiadowe z frytkami i piklami. Nie obawiaj się też eksperymentów z innymi wegańskimi sosami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Panini z vege nuggetsami i majonezem wegańskim
Być może zwykłe kanapki nie brzmią zbyt wymyślnie i nie wzbudzają ogromnej ekscytacji, ale wystarczy tylko podgrzać pieczywo i wybrać odpowiednie dodatki, by zamienić je w kuszące panini. Takiemu przysmakowi nie oprze się nikt! Chcesz dowiedzieć się, o co chodzi z wegańską alternatywą kurczaka i majonezu? Zapoznaj się z naszym przepisem, a wszystko stanie się jasne.
Dla kogo?
Jedzenie jak największej ilości warzyw i produktów pochodzenia roślinnego zaleca się każdemu. Obawiasz się, że oznacza to jadłospis oparty wyłącznie na zielonej sałacie? Nic bardziej mylnego! Wegańskie panini przekona do siebie największego sceptyka.
Na jaką okazję?
W panini zmieściliśmy tyle wyśmienitych składników, że z powodzeniem można uznać je za sposób na niebanalny obiad w środku tygodnia. Pieczywo podawane na gorąco sprawdzi się również jako kolacja po intensywnym dniu.
Czy wiesz, że?
Wegańską alternatywę dla kurczaka wykorzystasz w wielu innych potrawach. Roślinne nuggetsy można włożyć do wnętrza burgera lub zamienić je w podstawę sałatki.
Dla urozmaicenia:
Zaopatrz się w wegańską alternatywę sera. Pod wpływem zapiekania cudownie wzbogaci smak reszty składników we wnętrzu kanapki.