Vegemite – co to jest? Jak smakuje i jak zrobić?

Czy wiecie, czym jest vegemite? Co to jest i jak powstaje? Na pierwszy rzut oka vegemite przypomina nutellę, ale nie ma z nią nic wspólnego. Vegemite cechuje się słonym ostrym smakiem i bardzo szerokim zastosowaniem.

Vegemite – co to jest?

Sprawdźcie, co to jest vegemite. Ten drożdżowy ekstrakt z warzywami i przyprawami powstał w 1923 roku i został opracowany przez doktora Callistera, który miał za zadanie stworzyć przepis na przekąskę zawierającą dużo witaminy B. Callister stworzył vegemitę z dużą zawartością warzyw, a kleista pasta okazała się prawdziwym hitem.

Pasta vegemite jest dzisiaj podawana do pieczywa i tostów razem z serem oraz liśćmi sałaty. Często pojawia się też w menu imprezowym na krakersach lub kawałkach bagietek. Vegemite można stosować nawet do sosów i zup, podobnie jak maggi.

Jak zrobić vegemite?

Do przygotowania vegemite potrzebny jest ekstrakt drożdżowy z pszenicy lub jęczmienia, ekstrakt słodu oraz warzywa, w tym seler. Pastę można przygotować samodzielnie, ale w sprzedaży dostępne są gotowe vegemite w słoiku, powstające na bazie tradycyjnej receptury i cechujące się doskonałą jakością.

Pastę można stosować zarówno na zimno, jak i na gorąco. Na zimno pasuje do chleba i bułek, a na ciepło sprawdza się do kotletów, gulaszu wieprzowego i gotowanych warzyw. Pastą można smarować też tosty, naleśniki i placki ziemniaczane. Jak smakuje vegemite? Pasta ma smak umami, jest dość słona i smakuje podobnie jak kostki rosołowe.