Ajvar – do czego stosować tę pastę? Z czym ją jeść?

Oto kulinarna chluba Bałkanów – ajvar. Pasta o bardzo wyrazistym smaku uświetni spotkania przy grillu i urozmaici codzienne posiłki. Jej sekretem jest prostota, bowiem do przygotowania tego przysmaku używa się zaledwie kilku składników. Co to jest ajvar i z czym smakuje najlepiej? Jak można zmodyfikować klasyczną recepturę, by jego smak był jeszcze bardziej bogaty? Tego wszystkiego dowiesz się z naszej krótkiej ściągawki na temat tego, z czym jeść ajvar. Zastosowanie tej pasty jest bardziej wszechstronne niż mogłoby się wydawać!

Ajvar – co to jest?

Opracowanie smakowitej receptury przypisuje się serbskim kucharzom. Ajvar to nic innego jak pasta z pieczonej papryki na kanapki i nie tylko – to właśnie początkowe poddanie warzywa obróbce termicznej decyduje o niepowtarzalnym smaku pasty. W składzie ajvaru nie powinno zabraknąć czosnku, dodawany bywa także ocet. Odrobina oleju słonecznikowego sprawia, że pasta ajvar zyskuje przyjemną konsystencję. Współcześnie w słoiczkach z ajvarem ląduje także bakłażan. Skoro już wiemy co nieco na temat tego specjału, czas dowiedzieć się, jakie jest zastosowanie ajvaru.

Z czym jeść ajvar? Od jakich dań zacząć?

Zanim rozpoczniemy bardziej złożone eksperymenty kulinarne, spróbujmy dodać ajvar do kanapek. To pyszny warzywny element posiłków, który prezentuje się dużo bardziej atrakcyjnie niż plaster pomidora czy ogórka. Ponadto ajvar doskonale pasuje do chrupiących tostów i grzanek, które zrobić można nawet z czerstwego pieczywa.

Danie główne – do czego podajemy ajvar?

Rozgrzewka już za nami, pora umieścić bałkańską pastę na talerzach z bardziej konkretnymi produktami. Ajvar fenomenalnie komponuje się z potrawami pieczonymi i grillowanymi, można więc potraktować go jako bardzo apetyczny dip. Sięgajmy po niego, kiedy na ruszcie lądują ryby oraz drób, ale także kiełbaski i wieloskładnikowe, kolorowe szaszłyki – pomysłów na to, do czego ajvar może pasować, jest pewnie jeszcze więcej, więc zawsze warto eksperymentować.

Ajvar – do czego stosować podczas niezobowiązujących przyjęć?

Pasta ajvar pasuje do wszystkich okazji, a zdecydowanie najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie! Nie miejmy więc oporów umieścić miseczki z ajvarem na stole z przekąskami podczas domówki w luźnej atmosferze. Z czym jeść ajvar w takiej postaci? Najlepiej pasuje do surowych warzyw pokrojonych w słupki, ale też do frytek: ziemniaczanych, selerowych, buraczanych, marchewkowych i cukiniowych. Chrupiące krakersy i poręczne tartinki z barwną pastą ajvar nabierają charakteru. Warto użyć jej do posmarowania wrapów, by przygotować z nich roladki idealne na przyjęcia.

Międzynarodowe inspiracje z ajvarem w roli głównej

Gęsta pasta z Bałkanów pasuje do takich kulinarnych klasyków jak pizza i burgery. Wiedzieliście, że włoska bruschetta smakuje wyśmienicie nie tylko z pomidorami? Śmiało, przy najbliższej okazji podajcie ją z ajvarem. Do czego jeszcze go stosować? Okaże się świetnym uzupełnieniem popularnych nachosów. Jak widzicie, pasta z czerwonej papryki sprawdzi się nie tylko na kanapki!

Z Bałkanów prosto do kuchni

Przygodę w kuchni rozpoczynamy oczywiście od przepisu na ajvar, ale postanowiliśmy podejść do niego z rozmachem. Oprócz papryki i bakłażana, w jego składzie pojawią się cukinia, kapary, papryczka chili i natka pietruszki. Z taką pastą można poszaleć i podać ją tuż obok soczystej karkówki z grilla. Do czego ajvar sprawdzi się równie dobrze? Serwuj go wraz z szaszłykami rybnymi z papryką, które przypadną do gustu wszystkim, którym przejadła się już wieprzowina.

Domowy ajvar do pizzy domowej też pasuje bezbłędnie. Prawdziwie bałkańską atmosferę wprowadzicie do jadalni za sprawą chevapchichi z ajvarem – to aż trzy rodzaje mięsa w jednym daniu! W planach jest większa impreza? Ajvar to wyborny dip do koreczków z indyka ze śliwką oraz frytek z marchewki, które z całą pewnością zaimponują zebranym gościom.