
Składniki
spód:
0.5 sztuki
50 gramów
100 gramów
100 mililitrów
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
100 mililitrów
wierzch:
3 łyżki
150 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
150 gramów
2 sztuki
10 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 100ml wody i 100ml mleka ugotuj na miękko kaszę jaglaną. Ugotowaną kaszę odstaw w misce na bok do wystudzenia.

Krok 2
Kalafiora zblanszuj w gotującej się wodzie, ostudź i pokrój drobno na kawałki.

Krok 3
Do miski z kaszą dodaj rozdrobnionego kalafiora, mąkę z ciecierzycy, parmezan, jajko, pastę z chili, kurkumę i przyprawę Knorr. Wszystkie składniki połącz ze sobą dokładnie mieszając.

Krok 4
Na pergaminie, w formie np. do tarty, wyłóż ciasto o grubości do 1 cm i średnicy co najmniej 30 cm.

Krok 5
Kurczaka pokrój w kawałeczki, wymieszaj z olejem i przyprawą Knorr, obsmaż lewa-prawa na patelni. Pomidory i gomółki sera mozzarella pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Posiekaj kapary i suszone pomidory, twardy ser mozzarella zetrzyj na tarce.

Krok 6
Placek z wierzchu posmaruj pastą ajwar, oprósz startym serem mozzarella i parmezanem, z wierzchu ułóż plastry pomidora na przemian z plasterkami mozzarelli. Pizzę udekoruj kawałkami kurczaka. Pizzę wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 12 minut, po tym czasie na pizzy ułóż porwane w ręku kawałki rukoli, szynki, suszonych pomidorów oraz oprósz posiekanymi kaparami.


Dobra rada:
Do ciasta możesz dodać kilka łyżek orzeszków pinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza na spodzie z kalafiora
Ciasto na pizzę bez drożdży i pszennej mąki? To możliwe! Wyrazisty smak kalafiora w połączeniu z aromatycznymi przyprawami dostarczy niezapomnianych wrażeń. Parmezan, mozzarella i kapary zadbają o to, by fani tradycyjnego, włoskiego przysmaku byli zachwyceni – poznajcie pizzę na spodzie z kalafiora z kurczakiem!
Dla kogo?
Nie lubisz nudy w kuchni? Ten przepis na pizzę z kurczakiem jest stworzony dla ciebie! Połączenie klasyki rodem ze słonecznej Italii z orientalną nutą – to musi się udać. Wypróbuj nawet wtedy, gdy w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki.
Na jaką okazję?
Kalafiorowa pizza z kurczakiem i z ogromem innych wybornych składników to potrawa, która będzie daniem popisowym podczas spotkania z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Dziś robi furorę na całym świecie, a bogactwo dodatków trudno zliczyć.
Dla urozmaicenia:
Stawiamy na zielone! Wierzch możesz udekorować rukolą, roszponką lub szpinakiem.