
Składniki
spód:
0.5 sztuki
50 gramów
100 gramów
100 mililitrów
100 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
100 mililitrów
wierzch:
3 łyżki
150 gramów
2 łyżki
1 łyżeczka
2 sztuki
150 gramów
2 sztuki
10 gramów
50 gramów
50 gramów
50 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W 100ml wody i 100ml mleka ugotuj na miękko kaszę jaglaną. Ugotowaną kaszę odstaw w misce na bok do wystudzenia.

Krok 2
Kalafiora zblanszuj w gotującej się wodzie, ostudź i pokrój drobno na kawałki.

Krok 3
Do miski z kaszą dodaj rozdrobnionego kalafiora, mąkę z ciecierzycy, parmezan, jajko, pastę z chili, kurkumę i przyprawę Knorr. Wszystkie składniki połącz ze sobą dokładnie mieszając.

Krok 4
Na pergaminie, w formie np. do tarty, wyłóż ciasto o grubości do 1 cm i średnicy co najmniej 30 cm.

Krok 5
Kurczaka pokrój w kawałeczki, wymieszaj z olejem i przyprawą Knorr, obsmaż lewa-prawa na patelni. Pomidory i gomółki sera mozzarella pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Posiekaj kapary i suszone pomidory, twardy ser mozzarella zetrzyj na tarce.

Krok 6
Placek z wierzchu posmaruj pastą ajwar, oprósz startym serem mozzarella i parmezanem, z wierzchu ułóż plastry pomidora na przemian z plasterkami mozzarelli. Pizzę udekoruj kawałkami kurczaka. Pizzę wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 12 minut, po tym czasie na pizzy ułóż porwane w ręku kawałki rukoli, szynki, suszonych pomidorów oraz oprósz posiekanymi kaparami.


Dobra rada:
Do ciasta możesz dodać kilka łyżek orzeszków pinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza na spodzie z kalafiora
Ciasto na pizzę bez drożdży i pszennej mąki? To możliwe! Wyrazisty smak kalafiora w połączeniu z aromatycznymi przyprawami dostarczy niezapomnianych wrażeń. Parmezan, mozzarella i kapary zadbają o to, by fani tradycyjnego, włoskiego przysmaku byli zachwyceni – poznajcie pizzę na spodzie z kalafiora z kurczakiem!
Dla kogo?
Nie lubisz nudy w kuchni? Ten przepis na pizzę z kurczakiem jest stworzony dla ciebie! Połączenie klasyki rodem ze słonecznej Italii z orientalną nutą – to musi się udać. Wypróbuj nawet wtedy, gdy w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki.
Na jaką okazję?
Kalafiorowa pizza z kurczakiem i z ogromem innych wybornych składników to potrawa, która będzie daniem popisowym podczas spotkania z przyjaciółmi.
Czy wiesz, że?
Dziś robi furorę na całym świecie, a bogactwo dodatków trudno zliczyć.
Dla urozmaicenia:
Stawiamy na zielone! Wierzch możesz udekorować rukolą, roszponką lub szpinakiem.


































