Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami
łatwe
937 osób zapisało

Składniki
500 gramów
100 gramów
3 łyżeczki
5 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
8 łyżek
200 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź, a następnie rozgnieć widelcem lub posiekaj drobno. Kaszę przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, następnie ugotuj w bulionie i wystudź.

Krok 2
Szalotkę i pomidory pokrój drobno i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów.

Krok 3
Do dużej miski przełóż kalafiora, kaszę oraz szalotkę z pomidorami. Dodaj jajko, 2-3 łyżki bułki tartej i wymieszaj. Masę dopraw mieszanką Knorr.

Krok 4
Z gotowej masy uformuj kotlety, a następnie panieruj je w pozostałej bułce tartej.

Krok 5
Kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z chrupiącym pieczywem i ulubioną surówką.


Dobra rada:
Aby urozmaicić smak kotletów, możesz dodać do masy starty ser, np. oscypek lub mozzarellę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami
Kotlety kalafiorowe przeczą temu, że osoby będące na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej rezygnują ze znanych potraw. Nie musi tak być! Sęk w tym, aby znaleźć sposób na ich przygotowanie i to w zupełnie nowym stylu. Jednym z przepisów, który urozmaici twoje dotychczasowe menu, są kotlety kalafiorowe z kaszą jaglaną z suszonymi pomidorami. Brzmi pysznie, prawda? Sprawdź, jak smakuje!
Dla kogo?
Dla tych, którzy zrezygnowali z jedzenia mięsa, lub dla chcących spróbować dań jarskich.
Na jaką okazję?
Wracasz zmęczony po całym dniu w pracy lub na uczelni? Ten przepis jest właśnie dla ciebie? Bez obaw, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet najwięksi amatorzy.
Czy wiesz, że?
Pierwsze informacje na temat jaglanki pojawiły się w 2800 r. p.n.e. w chińskich dokumentach. To właśnie z Chin jaglanka trafiła do Europy.
Dla urozmaicenia:
jeśli nie preferujesz diety wegetariańskiej a tym bardziej wegańskiej Aby urozmaicić smak kotletów kalafiorowych, możesz dodać do masy starty ser.