Rumsztyk wieprzowy z cebulką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

139 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

312 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

100 mililitrów

0.5 kilograma

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz, opłucz, pokrój w piórka.

Rumsztyk wieprzowy z cebulką - Krok 1

Krok 2

Mięso zmiel przez maszynkę do mięsa. Dodaj Fix Knorr wymieszany w niewielkiej ilości wody.

Rumsztyk wieprzowy z cebulką - Krok 2

Krok 3

Uformuj z masy nieduże placuszki. Obtocz w mące.

Rumsztyk wieprzowy z cebulką - Krok 3

Krok 4

Przygotowane rumsztyki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Rumsztyk wieprzowy z cebulką - Krok 4

Krok 5

Po usmażeniu ułóż je na półmisku. Podsmaż cebulę na złoto i połóż porcjami na każdym rumsztyku.

Rumsztyk wieprzowy z cebulką - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rumsztyk wieprzowy z cebulkąRumsztyk wieprzowy z cebulką

Ze skrawków mięsa wieprzowego przygotujesz pyszny mielony rumsztyk, który doskonale sprawdzi się jako proste danie obiadowe. Będzie także dobrą alternatywą dla popularnych kotletów mielonych. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest dokładne zmielenie mięsa w maszynce. Żeby wzbogacić smak wieprzowiny, dodaj do niej szczyptę przyprawy do kotletów mielonych rozpuszczonej w odrobinie wody. Z mięsnej masy uformuj nieduże płaskie kotleciki i dokładnie obtaczaj je w mące pszennej. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju roślinnym lub smalcu wieprzowym. Kotlety po zdjęciu z patelni układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Klasycznie rumsztyk podaje się z dużą ilością smażonej cebulki. Danie serwuj na ciepło z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée oraz surówką, na przykład colesław. Możesz udekorować je natką pietruszki lub pomidorkami koktajlowymi. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.