Rumsztyk wieprzowy z cebulką

- Krok 1Cebule obierz, opłucz, pokrój w piórka.
- Krok 2Mięso zmiel przez maszynkę do mięsa. Dodaj Fix Knorr wymieszany w niewielkiej ilości wody.
- Krok 3Uformuj z masy nieduże placuszki. Obtocz w mące.
- Krok 4Przygotowane rumsztyki smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Krok 5Po usmażeniu ułóż je na półmisku. Podsmaż cebulę na złoto i połóż porcjami na każdym rumsztyku.

Ze skrawków mięsa wieprzowego przygotujesz pyszny mielony rumsztyk, który doskonale sprawdzi się jako proste danie obiadowe. Będzie także dobrą alternatywą dla popularnych kotletów mielonych. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest dokładne zmielenie mięsa w maszynce. Żeby wzbogacić smak wieprzowiny, dodaj do niej szczyptę przyprawy do kotletów mielonych rozpuszczonej w odrobinie wody. Z mięsnej masy uformuj nieduże płaskie kotleciki i dokładnie obtaczaj je w mące pszennej. Smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju roślinnym lub smalcu wieprzowym. Kotlety po zdjęciu z patelni układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Klasycznie rumsztyk podaje się z dużą ilością smażonej cebulki. Danie serwuj na ciepło z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ziemniaczanego purée oraz surówką, na przykład colesław. Możesz udekorować je natką pietruszki lub pomidorkami koktajlowymi. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.