Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

55 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wysokim, wąskim garnku zagotuj 2 litry wody. W drugim garnku lub na patelni rozgrzej olej do smażenia.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Cajun Knorr wymieszaj z sosem Worcester oraz 3 łyżkami oleju. W powstałej marynacie zanurz polędwiczki z piersi kurczaka i pozostaw je w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 2

Krok 3

Bułkę wymieszaj z mąką, tymiankiem i płatkami chili. Roztrzep jajka.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 3

Krok 4

Kawałki kurczaka namocz w jajku, a następnie w mieszance z bułki i mąki. Czynność powtórz co najmniej dwa razy. Dobrze, jeśli panierka nie będzie równomiernie nałożona.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 4

Krok 5

Kawałki kurczaka nadziewaj na patyki od szaszłyków, następnie zanurz je w gotującej się wodzie na 30 sekund, po czym smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące (ok. 2–3 minuty). Gotowe paluszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 5

Krok 6

Połącz posiekany koperek, musztardę i miód. Usmażone paluszki z kurczaka podawaj z sosem miodowo-musztardowym z koperkiem.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Usmażony w ten sposób kurczak smakuje idealnie także z sosem BBQ.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajunOstre paluszki z kurczaka w stylu cajun

Kurczak to prawdopodobnie jedno z częściej wybieranych mięs. Lubiany ze względu na prostotę przygotowania i delikatny smak. Wydawać by się mogło, że dania z jego udziałem już niczym nas nie zaskoczą. Nic bardziej mylnego! Czas na nową odsłonę! Soczyste mięso, chrupiąca panierka, a to wszystko w towarzystwie chili i sosu miodowo-musztardowego. Zaserwuj w swoim domu ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun i poczuj klimat orientu!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistych, nieco pikantnych smaków.

Na jaką okazję?

Przepis na ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun to ciekawe urozmaicenie dla typowych potraw z kurczaka. To dobra opcja na obiad.

Czy wiesz, że?

Kuchnia cajun pochodzi od ludności Cajun, która zamieszkuje rozległe i niedostępne obszary centralnej Luizjany w USA.

Dla urozmaicenia:

Usmażony w ten sposób kurczak smakuje równie dobrze z sosem BBQ.