Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

75 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

200 gramów

3 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

100 mililitrów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W wysokim, wąskim garnku zagotuj 2 litry wody. W drugim garnku lub na patelni rozgrzej olej do smażenia.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Cajun Knorr wymieszaj z sosem Worcester oraz 3 łyżkami oleju. W powstałej marynacie zanurz polędwiczki z piersi kurczaka i pozostaw je w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 2

Krok 3

Bułkę wymieszaj z mąką, tymiankiem i płatkami chili. Roztrzep jajka.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 3

Krok 4

Kawałki kurczaka namocz w jajku, a następnie w mieszance z bułki i mąki. Czynność powtórz co najmniej dwa razy. Dobrze, jeśli panierka nie będzie równomiernie nałożona.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 4

Krok 5

Kawałki kurczaka nadziewaj na patyki od szaszłyków, następnie zanurz je w gotującej się wodzie na 30 sekund, po czym smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące (ok. 2–3 minuty). Gotowe paluszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 5

Krok 6

Połącz posiekany koperek, musztardę i miód. Usmażone paluszki z kurczaka podawaj z sosem miodowo-musztardowym z koperkiem.

Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Usmażony w ten sposób kurczak smakuje idealnie także z sosem BBQ.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pieczone udka kurczaka
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajunOstre paluszki z kurczaka w stylu cajun

Kurczak to prawdopodobnie jedno z częściej wybieranych mięs. Lubiany ze względu na prostotę przygotowania i delikatny smak. Wydawać by się mogło, że dania z jego udziałem już niczym nas nie zaskoczą. Nic bardziej mylnego! Czas na nową odsłonę! Soczyste mięso, chrupiąca panierka, a to wszystko w towarzystwie chili i sosu miodowo-musztardowego. Zaserwuj w swoim domu ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun i poczuj klimat orientu!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistych, nieco pikantnych smaków.

Na jaką okazję?

Przepis na ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun to ciekawe urozmaicenie dla typowych potraw z kurczaka. To dobra opcja na obiad.

Czy wiesz, że?

Kuchnia cajun pochodzi od ludności Cajun, która zamieszkuje rozległe i niedostępne obszary centralnej Luizjany w USA.

Dla urozmaicenia:

Usmażony w ten sposób kurczak smakuje równie dobrze z sosem BBQ.