Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun
łatwe
50 osób zapisało

Składniki
800 gramów
1 opakowanie
200 gramów
3 sztuki
100 gramów
1 łyżeczka
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
100 mililitrów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W wysokim, wąskim garnku zagotuj 2 litry wody. W drugim garnku lub na patelni rozgrzej olej do smażenia.

Krok 2
Przyprawę Cajun Knorr wymieszaj z sosem Worcester oraz 3 łyżkami oleju. W powstałej marynacie zanurz polędwiczki z piersi kurczaka i pozostaw je w marynacie na co najmniej 12 godzin.

Krok 3
Bułkę wymieszaj z mąką, tymiankiem i płatkami chili. Roztrzep jajka.

Krok 4
Kawałki kurczaka namocz w jajku, a następnie w mieszance z bułki i mąki. Czynność powtórz co najmniej dwa razy. Dobrze, jeśli panierka nie będzie równomiernie nałożona.

Krok 5
Kawałki kurczaka nadziewaj na patyki od szaszłyków, następnie zanurz je w gotującej się wodzie na 30 sekund, po czym smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane i chrupiące (ok. 2–3 minuty). Gotowe paluszki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 6
Połącz posiekany koperek, musztardę i miód. Usmażone paluszki z kurczaka podawaj z sosem miodowo-musztardowym z koperkiem.


Dobra rada:
Usmażony w ten sposób kurczak smakuje idealnie także z sosem BBQ.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun
Kurczak to prawdopodobnie jedno z częściej wybieranych mięs. Lubiany ze względu na prostotę przygotowania i delikatny smak. Wydawać by się mogło, że dania z jego udziałem już niczym nas nie zaskoczą. Nic bardziej mylnego! Czas na nową odsłonę! Soczyste mięso, chrupiąca panierka, a to wszystko w towarzystwie chili i sosu miodowo-musztardowego. Zaserwuj w swoim domu ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun i poczuj klimat orientu!
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistych, nieco pikantnych smaków.
Na jaką okazję?
Przepis na ostre paluszki z kurczaka w stylu cajun to ciekawe urozmaicenie dla typowych potraw z kurczaka. To dobra opcja na obiad.
Czy wiesz, że?
Kuchnia cajun pochodzi od ludności Cajun, która zamieszkuje rozległe i niedostępne obszary centralnej Luizjany w USA.
Dla urozmaicenia:
Usmażony w ten sposób kurczak smakuje równie dobrze z sosem BBQ.