
Składniki
700 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
8 gramów
200 gramów
1 opakowanie
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
200 gramów
sos:
1 puszka
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka oprósz solą i wstaw do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 190°C na ok. 40 minut. W piekarniku umieść też papryki, nieobraną cebulę i główkę czosnku. Warzywa piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudź kurczaka i warzywa. Mięso oddziel od kości, posiekaj, z powrotem umieść w sosie własnym z pieczenia. Warzywa obierz ze skóry, usuń pestki, drobno posiekaj, dodaj do mięsa.

Krok 2
Posiekaj kolendrę, zetrzyj na tarce ser – te składniki podziel na dwie części. Pomidor pokrój w kostkę, a oliwki w plastry. Jalapeno i cebulę, których użyjesz do przygotowania sosu, pokrój w drobną kosteczkę. Jedną część sera i kolendry dodaj do mięsa. Farsz dopraw do smaku przyprawą Adobo Knorr i szczyptą soli.

Krok 3
Na plackach tortilli umieść odpowiednią porcję farszu. Całość zwiń jak naleśniki. Gotowe „naleśniki” ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Krok 4
W garnku na oliwie podsmaż cebulę, dodaj pomidory, kmin rzymski, sól, cukier oraz przyprawę Adobo Knorr. Całość gotuj pod przykryciem ok. 4 minuty. Sos wlej do naczynia z tortillami, całość posyp startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 15 minut, tak aby ser się rozpuścił.

Krok 5
Gotowe enchiladas posyp z wierzchu pokrojonym pomidorem, oliwkami oraz kolendrą. Podawaj z kwaśną śmietaną.


Dobra rada:
Udka w przepisie możesz zastąpić ryba lub krewetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchiladas
Enchiladas, czyli tortille zapiekane z sosem i startym serem, to kolejny pomysł na obiad dla fanów meksykańskich smaków. Nadziewane kurczakiem oraz warzywami mogą być ciekawą odmianą codziennego menu. Podaj je na niedzielny obiad, a na pewno posmakują całej rodzinie.
Dla kogo?
Dla miłośników meksykańskiej kuchni. Tortilla zapiekana to sprawdzone danie, które nikogo nie rozczaruje.
Na jaką okazję?
Enchiladas to pyszny pomysł na obiad. Pozwoli oderwać się od tradycyjnej kuchni oraz zaserwować coś nowego.
Czy wiesz, że?
Enchiladas jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej. Tortille kukurydziane nadziewa się różnymi dodatkami, a następnie zapieka w piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Nie masz ochoty na udka? Z powodzeniem możesz je zastąpić rybą lub krewetkami. Będzie równie pysznie!