Enchiladas przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Enchiladas

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

127 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

225 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

8 gramów

200 gramów

1 opakowanie

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 gramów

sos:

1 puszka

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka oprósz solą i wstaw do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 190°C na ok. 40 minut. W piekarniku umieść też papryki, nieobraną cebulę i główkę czosnku. Warzywa piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu wystudź kurczaka i warzywa. Mięso oddziel od kości, posiekaj, z powrotem umieść w sosie własnym z pieczenia. Warzywa obierz ze skóry, usuń pestki, drobno posiekaj, dodaj do mięsa.

Enchiladas - Krok 1

Krok 2

Posiekaj kolendrę, zetrzyj na tarce ser – te składniki podziel na dwie części. Pomidor pokrój w kostkę, a oliwki w plastry. Jalapeno i cebulę, których użyjesz do przygotowania sosu, pokrój w drobną kosteczkę. Jedną część sera i kolendry dodaj do mięsa. Farsz dopraw do smaku przyprawą Adobo Knorr i szczyptą soli.

Enchiladas - Krok 2

Krok 3

Na plackach tortilli umieść odpowiednią porcję farszu. Całość zwiń jak naleśniki. Gotowe „naleśniki” ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Enchiladas - Krok 3

Krok 4

W garnku na oliwie podsmaż cebulę, dodaj pomidory, kmin rzymski, sól, cukier oraz przyprawę Adobo Knorr. Całość gotuj pod przykryciem ok. 4 minuty. Sos wlej do naczynia z tortillami, całość posyp startym serem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 15 minut, tak aby ser się rozpuścił.

Enchiladas - Krok 4

Krok 5

Gotowe enchiladas posyp z wierzchu pokrojonym pomidorem, oliwkami oraz kolendrą. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Enchiladas - Krok 5
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Udka w przepisie możesz zastąpić ryba lub krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchiladas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchiladas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchiladas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchiladas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchiladas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchiladas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchiladas - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchiladas - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - EnchiladasEnchiladas

Enchiladas, czyli tortille zapiekane z sosem i startym serem, to kolejny pomysł na obiad dla fanów meksykańskich smaków. Nadziewane kurczakiem oraz warzywami mogą być ciekawą odmianą codziennego menu. Podaj je na niedzielny obiad, a na pewno posmakują całej rodzinie.

Dla kogo?

Dla miłośników meksykańskiej kuchni. Tortilla zapiekana to sprawdzone danie, które nikogo nie rozczaruje. 

Na jaką okazję?

Enchiladas to pyszny pomysł na obiad. Pozwoli oderwać się od tradycyjnej kuchni oraz zaserwować coś nowego.

Czy wiesz, że?

Enchiladas jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej. Tortille kukurydziane nadziewa się różnymi dodatkami, a następnie zapieka w piekarniku.

Dla urozmaicenia:

Nie masz ochoty na udka? Z powodzeniem możesz je zastąpić rybą lub krewetkami. Będzie równie pysznie!