
Składniki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.6 szklanki
1 szczypta
400 gramów
1 szczypta
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wsyp do dużej miski, a następnie dodaj sól i rozdrobnione drożdże.
Krok 2
Zrób wgłębienie, dolej oliwy z oliwek, przyprawy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
Krok 3
Wyrób ciasto dodając stopniowo mleko zmieszane z wodą.
Krok 4
Ciasto zagniataj przez około 10 minut. Odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5
Rozwałkuj na placki grubości 5-6 mm i nakłuj je widelcem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej