Pizza - przepis na puszyste ciasto przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza - przepis na puszyste ciasto

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżeczki

0.6 szklanki

1 szczypta

400 gramów

1 szczypta

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wsyp do dużej miski, a następnie dodaj sól i rozdrobnione drożdże.

Krok 2

Zrób wgłębienie, dolej oliwy z oliwek, przyprawy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.

Krok 3

Wyrób ciasto dodając stopniowo mleko zmieszane z wodą.

Krok 4

Ciasto zagniataj przez około 10 minut. Odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Rozwałkuj na placki grubości 5-6 mm i nakłuj je widelcem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza - przepis na puszyste ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza - przepis na puszyste ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza - przepis na puszyste ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza - przepis na puszyste ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza - przepis na puszyste ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza - przepis na puszyste ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza - przepis na puszyste ciasto - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza - przepis na puszyste ciasto - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej