Składniki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
0.6 szklanki
1 szczypta
400 gramów
1 szczypta
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wsyp do dużej miski, a następnie dodaj sól i rozdrobnione drożdże.
Krok 2
Zrób wgłębienie, dolej oliwy z oliwek, przyprawy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.
Krok 3
Wyrób ciasto dodając stopniowo mleko zmieszane z wodą.
Krok 4
Ciasto zagniataj przez około 10 minut. Odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5
Rozwałkuj na placki grubości 5-6 mm i nakłuj je widelcem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej