Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem
łatwe
13 osób zapisało
Składniki
2 szklanki
0.33 szklanki
10 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę i só wsyp do miski. Drożdże rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do mąki. Dodaj też zakwas i olej, zarabiaj ciasto dolewając ew. pomału ciepłej wody tyle żeby ciasto było zwarte, ale elastyczne. Uformuj z niego kulę a miskę przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin żeby wyrosło.
Krok 2
Warzywa i grzyby powinny być pokrojone w cienkie plasterki - marchewkę możesz zblanszować. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i cienko rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą formując wyższy rant. Powierzchnię posmaruj sosem jogurtowym i posyp mozarellą.
Krok 4
Ułóż warzywa, grzyby, posyp kukurydzą i pokruszonym serem feta. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej