Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.33 szklanki

10 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i só wsyp do miski. Drożdże rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do mąki. Dodaj też zakwas i olej, zarabiaj ciasto dolewając ew. pomału ciepłej wody tyle żeby ciasto było zwarte, ale elastyczne. Uformuj z niego kulę a miskę przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin żeby wyrosło.

Krok 2

Warzywa i grzyby powinny być pokrojone w cienkie plasterki - marchewkę możesz zblanszować. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i cienko rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą formując wyższy rant. Powierzchnię posmaruj sosem jogurtowym i posyp mozarellą.

Krok 4

Ułóż warzywa, grzyby, posyp kukurydzą i pokruszonym serem feta. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej