Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.33 szklanki

10 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i só wsyp do miski. Drożdże rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do mąki. Dodaj też zakwas i olej, zarabiaj ciasto dolewając ew. pomału ciepłej wody tyle żeby ciasto było zwarte, ale elastyczne. Uformuj z niego kulę a miskę przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin żeby wyrosło.

Krok 2

Warzywa i grzyby powinny być pokrojone w cienkie plasterki - marchewkę możesz zblanszować. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i cienko rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą formując wyższy rant. Powierzchnię posmaruj sosem jogurtowym i posyp mozarellą.

Krok 4

Ułóż warzywa, grzyby, posyp kukurydzą i pokruszonym serem feta. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Biała pizza carbonara
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej