Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
2 szklanki
0.33 szklanki
10 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę i só wsyp do miski. Drożdże rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do mąki. Dodaj też zakwas i olej, zarabiaj ciasto dolewając ew. pomału ciepłej wody tyle żeby ciasto było zwarte, ale elastyczne. Uformuj z niego kulę a miskę przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin żeby wyrosło.
Krok 2
Warzywa i grzyby powinny być pokrojone w cienkie plasterki - marchewkę możesz zblanszować. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i cienko rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą formując wyższy rant. Powierzchnię posmaruj sosem jogurtowym i posyp mozarellą.
Krok 4
Ułóż warzywa, grzyby, posyp kukurydzą i pokruszonym serem feta. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej