Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.33 szklanki

10 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i só wsyp do miski. Drożdże rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do mąki. Dodaj też zakwas i olej, zarabiaj ciasto dolewając ew. pomału ciepłej wody tyle żeby ciasto było zwarte, ale elastyczne. Uformuj z niego kulę a miskę przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin żeby wyrosło.

Krok 2

Warzywa i grzyby powinny być pokrojone w cienkie plasterki - marchewkę możesz zblanszować. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i cienko rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą formując wyższy rant. Powierzchnię posmaruj sosem jogurtowym i posyp mozarellą.

Krok 4

Ułóż warzywa, grzyby, posyp kukurydzą i pokruszonym serem feta. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej