Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
2 szklanki
0.33 szklanki
10 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
4 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę i só wsyp do miski. Drożdże rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do mąki. Dodaj też zakwas i olej, zarabiaj ciasto dolewając ew. pomału ciepłej wody tyle żeby ciasto było zwarte, ale elastyczne. Uformuj z niego kulę a miskę przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin żeby wyrosło.
Krok 2
Warzywa i grzyby powinny być pokrojone w cienkie plasterki - marchewkę możesz zblanszować. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i cienko rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą formując wyższy rant. Powierzchnię posmaruj sosem jogurtowym i posyp mozarellą.
Krok 4
Ułóż warzywa, grzyby, posyp kukurydzą i pokruszonym serem feta. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej