Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.33 szklanki

10 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

4 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę i só wsyp do miski. Drożdże rozmieszaj w 4 łyżkach wody, dodaj do mąki. Dodaj też zakwas i olej, zarabiaj ciasto dolewając ew. pomału ciepłej wody tyle żeby ciasto było zwarte, ale elastyczne. Uformuj z niego kulę a miskę przykryj szczelnie folią spożywczą, odstaw do lodówki na kilka/kilkanaście godzin żeby wyrosło.

Krok 2

Warzywa i grzyby powinny być pokrojone w cienkie plasterki - marchewkę możesz zblanszować. Jogurt wymieszaj z sosem czosnkowym.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i cienko rozwałkuj. Przełóż na blaszkę do pieczenia posmarowaną oliwą formując wyższy rant. Powierzchnię posmaruj sosem jogurtowym i posyp mozarellą.

Krok 4

Ułóż warzywa, grzyby, posyp kukurydzą i pokruszonym serem feta. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza chlebowa pełnoziarnista z warzywami i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej