Pizza napolitana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza napolitana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

0.2 szklanki

5 łyżek

1 kilogram

50 mililitrów

8 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie podziel ciasto na pół.

Krok 4

Na oprószonym mąką blacie uformuj z ciasta 30 centymetrowe placki i ułóż na posmarowanych oliwą blachach. Polej każdy sosem, posyp startym serem i ułóż plastry mozzarelli. Posyp mini kostkami Knorr.

Krok 5

Piecz około 15 minut, aż skórka zarumieni się na złotu. Przed podaniem obficie posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kwaśnica
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej