Pizza napolitana

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

0.2 szklanki

5 łyżek

1 kilogram

50 mililitrów

8 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mozzarellę pokrój w cienkie plastry.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 min do lodówki skropione wodą, po 10 min wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Następnie podziel ciasto na pół.

Krok 4

Na oprószonym mąką blacie uformuj z ciasta 30 centymetrowe placki i ułóż na posmarowanych oliwą blachach. Polej każdy sosem, posyp startym serem i ułóż plastry mozzarelli. Posyp mini kostkami Knorr.

Krok 5

Piecz około 15 minut, aż skórka zarumieni się na złotu. Przed podaniem obficie posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza napolitana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej