
Składniki
50 gramów
50 gramów
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
50 gramów
50 gramów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
16 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 4
Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 5
Pizzę posyp po wierzchu pomieszanymi serami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza quattro formaggi
Trudno komukolwiek rekomendować pizzę, bowiem to typowo włoskie danie na dobre rozgościło się w naszych domach i zna je każdy. Pamiętajcie jednak, że sekret pizzy nie tkwi jedynie w odpowiednio przygotowanym cieście, ale przede wszystkim w umiejętnym dobraniu składników, które mogą być naprawdę różnorodne. Choć Włosi łapią się za głowę, kiedy widzą niektóre polskie kombinacje smaków, to prawda jest taka, że pizzę robimy tak, jak chcemy. Jedną z najpopularniejszych wersji jest pizza quattro formaggi, popularnie określana jako cztery sery. Jeśli chcecie przygotować ją w domu – skorzystajcie z naszego prostego przepisu na quattro formaggi. Wystarczy poświęcić 30 minut, aby pachnące ciasto z dodatkiem wyrazistych serów zagościło na waszym stole. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Pizza quattro formaggi to propozycja dla miłośników kuchni włoskiej, ale również tych z was, którzy pizzę traktują nie tylko jako szybkie jedzenie na mieście, ale także danie, które można łatwo przygotować w domu.
Na jaką okazję?
Nie ma takiej okazji, do której nie pasuje pizza quattro formaggi. Przepis wykorzystacie zarówno w porze obiadowej, jak i w czasie kolacji. To idealny pomysł na szybkie i proste danie imprezowe oraz przekąskę podczas wieczoru filmowego.
Czy wiesz, że?
Jednym z serów, wykorzystywanych w naszym przepisie na pizzę quattro formaggi jest cheddar. To angielski przysmak, wyróżniający się nie tylko wyrazistym smakiem, ale także intensywnym żółtym kolorem.
Dla urozmaicenia:
Pizza 4 formaggi może być wzbogacona na przykład świeżą rukolą, bądź kilkoma liśćmi bazylii.