Pizza quattro formaggi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza quattro formaggi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

249 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

50 gramów

50 gramów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

16 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 4

Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5

Pizzę posyp po wierzchu pomieszanymi serami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut.

5

Opinie o przepisie

  • Basia

    Basia , 10.02.2022

    Czy 8 g na 1 kg mąki, to nie za mało? Czy nie wkradł się błąd, i nie powinno być 80 g?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Rey Skywalker

    Rey Skywalker , 13.10.2018

    Jak wskazuje nazwa pizzy - powinna ona zawierać 4 sery, a w przepisie podqno jedynie dwa. xD

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza quattro formaggi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza quattro formaggi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza quattro formaggi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza quattro formaggi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza quattro formaggi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza quattro formaggi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza quattro formaggi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza quattro formaggi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza Capriciosa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza quattro formaggiPizza quattro formaggi

Trudno komukolwiek rekomendować pizzę, bowiem to typowo włoskie danie na dobre rozgościło się w naszych domach i zna je każdy. Pamiętajcie jednak, że sekret pizzy nie tkwi jedynie w odpowiednio przygotowanym cieście, ale przede wszystkim w umiejętnym dobraniu składników, które mogą być naprawdę różnorodne. Choć Włosi łapią się za głowę, kiedy widzą niektóre polskie kombinacje smaków, to prawda jest taka, że pizzę robimy tak, jak chcemy. Jedną z najpopularniejszych wersji jest pizza quattro formaggi, popularnie określana jako cztery sery. Jeśli chcecie przygotować ją w domu – skorzystajcie z naszego prostego przepisu na quattro formaggi. Wystarczy poświęcić 30 minut, aby pachnące ciasto z dodatkiem wyrazistych serów zagościło na waszym stole. Będzie pysznie!

Dla kogo?

Pizza quattro formaggi to propozycja dla miłośników kuchni włoskiej, ale również tych z was, którzy pizzę traktują nie tylko jako szybkie jedzenie na mieście, ale także danie, które można łatwo przygotować w domu.

Na jaką okazję?

Nie ma takiej okazji, do której nie pasuje pizza quattro formaggi. Przepis wykorzystacie zarówno w porze obiadowej, jak i w czasie kolacji. To idealny pomysł na szybkie i proste danie imprezowe oraz przekąskę podczas wieczoru filmowego.

Czy wiesz, że?

Jednym z serów, wykorzystywanych w naszym przepisie na pizzę quattro formaggi jest cheddar. To angielski przysmak, wyróżniający się nie tylko wyrazistym smakiem, ale także intensywnym żółtym kolorem.

Dla urozmaicenia:

Pizza 4 formaggi może być wzbogacona na przykład świeżą rukolą, bądź kilkoma liśćmi bazylii.