Składniki
300 gramów
200 mililitrów
1 szklanka
2 szklanki
40 gramów
100 mililitrów
400 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i 150 ml wody zmiksowałam w robocie. Uformowałam z niego 2 kulki, posmarowałam resztą oliwy i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Kulki ciasta rozwałkowałam na okrągłe placki i odstawiłam jeszcze na kwadrans.
Krok 3
Boczek pokroiłam w kwadratowe plasterki wzdłuż krótszego boku i delikatnie podsmażyłam, żeby wytopić zbędny tłuszcz.
Krok 4
Fix Spaghetti Carbonara rozmieszałam ze 100 ml wody i śmietaną, gotowałam około 2 minut, aż mocno zgęstniał i lekko przestudzony ponownie rozmieszałam z jajkiem.
Krok 5
Gotowym sosem posmarowałam obie pizze, porozrzucałam na nich plasterki podsmażonego boczku i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypałam roztartym w dłoniach oregano.
Krok 6
Pizze piekłam około kwadransa w 200 stopniach celsjusza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza Carbonara
Biała pizza to ciekawa odmiana od klasycznej wersji z sosem pomidorowym. We Włoszech zwana jest jako „pizza bianca”, a przyrządza się ją z sosem śmietanowym lub grzybowym. Wypróbuj naszą propozycję na tego typu danie, czyli pizzę carbonara z dodatkiem popularnego sosu do makaronu. Ma smak śmietanowo-serowo-jajeczny, z wyraźnym aromatem wędzonego boczku. Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta – odłóż je w ciepłe miejsce, by wyrosło i posmaruj oliwą, żeby nie wyschło. Rozciągnij je na okrągłe placki, odłóż jeszcze na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Podsmaż cienkie plastry boczku oraz zrób sos carbonara. Nałóż go na pizzę, układając na nim kawałki mięsa i plastry mozzarelli. Ten delikatny w smaku ser będzie współgrał z wyrazistym sosem i boczkiem. Gotową pizzę możesz podać udekorowaną świeżymi ziołami, np. oregano albo bazylią. Zaserwuj ją podczas spotkania z przyjaciółmi lub nieformalnego przyjęcia. Ciasto przyrządź wcześniej, a tuż przed przyjściem gości pozostanie Ci już tylko włożenie potrawy do piekarnika i upieczenie jej. Koniecznie wypróbuj ten przepis.