Pizza Carbonara przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza Carbonara

Autor: Wiedźma Wisienka

ratingratingratingratingrating

7

16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

69 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 mililitrów

1 szklanka

2 szklanki

40 gramów

100 mililitrów

400 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i 150 ml wody zmiksowałam w robocie. Uformowałam z niego 2 kulki, posmarowałam resztą oliwy i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Kulki ciasta rozwałkowałam na okrągłe placki i odstawiłam jeszcze na kwadrans.

Krok 3

Boczek pokroiłam w kwadratowe plasterki wzdłuż krótszego boku i delikatnie podsmażyłam, żeby wytopić zbędny tłuszcz.

Krok 4

Fix Spaghetti Carbonara rozmieszałam ze 100 ml wody i śmietaną, gotowałam około 2 minut, aż mocno zgęstniał i lekko przestudzony ponownie rozmieszałam z jajkiem.

Krok 5

Gotowym sosem posmarowałam obie pizze, porozrzucałam na nich plasterki podsmażonego boczku i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypałam roztartym w dłoniach oregano.

Krok 6

Pizze piekłam około kwadransa w 200 stopniach celsjusza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza Carbonara - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza Carbonara - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza 4 sery z szynką
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza CarbonaraPizza Carbonara

Biała pizza to ciekawa odmiana od klasycznej wersji z sosem pomidorowym. We Włoszech zwana jest jako „pizza bianca”, a przyrządza się ją z sosem śmietanowym lub grzybowym. Wypróbuj naszą propozycję na tego typu danie, czyli pizzę carbonara z dodatkiem popularnego sosu do makaronu. Ma smak śmietanowo-serowo-jajeczny, z wyraźnym aromatem wędzonego boczku. Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta – odłóż je w ciepłe miejsce, by wyrosło i posmaruj oliwą, żeby nie wyschło. Rozciągnij je na okrągłe placki, odłóż jeszcze na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Podsmaż cienkie plastry boczku oraz zrób sos carbonara. Nałóż go na pizzę, układając na nim kawałki mięsa i plastry mozzarelli. Ten delikatny w smaku ser będzie współgrał z wyrazistym sosem i boczkiem. Gotową pizzę możesz podać udekorowaną świeżymi ziołami, np. oregano albo bazylią. Zaserwuj ją podczas spotkania z przyjaciółmi lub nieformalnego przyjęcia. Ciasto przyrządź wcześniej, a tuż przed przyjściem gości pozostanie Ci już tylko włożenie potrawy do piekarnika i upieczenie jej. Koniecznie wypróbuj ten przepis.