
Składniki
300 gramów
200 mililitrów
1 szklanka
2 szklanki
40 gramów
100 mililitrów
400 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i 150 ml wody zmiksowałam w robocie. Uformowałam z niego 2 kulki, posmarowałam resztą oliwy i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Kulki ciasta rozwałkowałam na okrągłe placki i odstawiłam jeszcze na kwadrans.
Krok 3
Boczek pokroiłam w kwadratowe plasterki wzdłuż krótszego boku i delikatnie podsmażyłam, żeby wytopić zbędny tłuszcz.
Krok 4
Fix Spaghetti Carbonara rozmieszałam ze 100 ml wody i śmietaną, gotowałam około 2 minut, aż mocno zgęstniał i lekko przestudzony ponownie rozmieszałam z jajkiem.
Krok 5
Gotowym sosem posmarowałam obie pizze, porozrzucałam na nich plasterki podsmażonego boczku i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posypałam roztartym w dłoniach oregano.
Krok 6
Pizze piekłam około kwadransa w 200 stopniach celsjusza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Spaghetti Carbonara Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza Carbonara
Biała pizza to ciekawa odmiana od klasycznej wersji z sosem pomidorowym. We Włoszech zwana jest jako „pizza bianca”, a przyrządza się ją z sosem śmietanowym lub grzybowym. Wypróbuj naszą propozycję na tego typu danie, czyli pizzę carbonara z dodatkiem popularnego sosu do makaronu. Ma smak śmietanowo-serowo-jajeczny, z wyraźnym aromatem wędzonego boczku. Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta – odłóż je w ciepłe miejsce, by wyrosło i posmaruj oliwą, żeby nie wyschło. Rozciągnij je na okrągłe placki, odłóż jeszcze na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Podsmaż cienkie plastry boczku oraz zrób sos carbonara. Nałóż go na pizzę, układając na nim kawałki mięsa i plastry mozzarelli. Ten delikatny w smaku ser będzie współgrał z wyrazistym sosem i boczkiem. Gotową pizzę możesz podać udekorowaną świeżymi ziołami, np. oregano albo bazylią. Zaserwuj ją podczas spotkania z przyjaciółmi lub nieformalnego przyjęcia. Ciasto przyrządź wcześniej, a tuż przed przyjściem gości pozostanie Ci już tylko włożenie potrawy do piekarnika i upieczenie jej. Koniecznie wypróbuj ten przepis.