Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

125 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 dekagramy

1 łyżka

1 sztuka

15 dekagramów

20 dekagramów

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.

Krok 3

Sosem smarujemy wierzch pizzy, układamy szynkę pokrojona w mniejsze kawałki i papryke pokrojona w piórka.

Krok 4

Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto na pizzę
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej