
Składniki
25 dekagramów
125 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 dekagramy
1 łyżka
1 sztuka
15 dekagramów
20 dekagramów
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.
Krok 3
Sosem smarujemy wierzch pizzy, układamy szynkę pokrojona w mniejsze kawałki i papryke pokrojona w piórka.
Krok 4
Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej