Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką

Autor: Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

48 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

25 dekagramów

125 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 dekagramy

1 łyżka

1 sztuka

15 dekagramów

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2

Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.

Krok 3

Sosem smarujemy wierzch pizzy, układamy szynkę pokrojona w mniejsze kawałki i papryke pokrojona w piórka.

Krok 4

Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej