Pełnoziarnista pizza z szynką i papryką
łatwe
24 osoby zapisały

Składniki
25 dekagramów
125 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 dekagramy
1 łyżka
1 sztuka
15 dekagramów
20 dekagramów
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy oliwę, oraz drożdże, które zaczęły rosnąć. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 2
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowujemy je i wykładamy nim blaszkę do pizzy.
Krok 3
Sosem smarujemy wierzch pizzy, układamy szynkę pokrojona w mniejsze kawałki i papryke pokrojona w piórka.
Krok 4
Pizzę zapiekamy ok 10 min w 200 stopniach, posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze 5-7 min.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej