Pizza z cebulą i smardzami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza z cebulą i smardzami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

0.3 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mieszankę ciasta w proszku z opakowania Fix Pizza 2w1 wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oleju i ok. 1/2 szkl. ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je do miski i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło.

Krok 2

Grzyby oczyść dokładnie, opłucz, sparz gorącą wodą i osącz. Odetnij dolne części, trzonki, i posiekaj je. Górne, te pofałdowane kapelusze, poprzekrawaj na połowki i odłóż.

Krok 3

Cebule obierz i pokrój w cienkie krążki, przesmaż na maśle razem z posiekanymi trzonkami grzybów, przestudź. Śmietanę wymieszaj z drobno startym serem Dziugas i rozkruszonymi mini kostkami.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na koło średnicy mniej więcej 20 cm. Ułoż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj śmietaną z dodatkami, posyp żółtym serem. Ułóż cebulę i i na wierzchu połówki smardzy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Krok 5

UWAGA! - smardze są w Polsce pod całkowitą ochroną. Ja zbierałam je na Słowacji gdzie nie ma takiego zakazu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza z cebulą i smardzami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza z cebulą i smardzami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza z cebulą i smardzami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza z cebulą i smardzami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza z cebulą i smardzami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza z cebulą i smardzami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza z cebulą i smardzami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza z cebulą i smardzami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej