
Składniki
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
0.3 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mieszankę ciasta w proszku z opakowania Fix Pizza 2w1 wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oleju i ok. 1/2 szkl. ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je do miski i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce żeby podrosło.
Krok 2
Grzyby oczyść dokładnie, opłucz, sparz gorącą wodą i osącz. Odetnij dolne części, trzonki, i posiekaj je. Górne, te pofałdowane kapelusze, poprzekrawaj na połowki i odłóż.
Krok 3
Cebule obierz i pokrój w cienkie krążki, przesmaż na maśle razem z posiekanymi trzonkami grzybów, przestudź. Śmietanę wymieszaj z drobno startym serem Dziugas i rozkruszonymi mini kostkami.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na koło średnicy mniej więcej 20 cm. Ułoż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj śmietaną z dodatkami, posyp żółtym serem. Ułóż cebulę i i na wierzchu połówki smardzy. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Krok 5
UWAGA! - smardze są w Polsce pod całkowitą ochroną. Ja zbierałam je na Słowacji gdzie nie ma takiego zakazu.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej