Bagietka z mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bagietka z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

903 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

395 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 szklanki

1 łyżka

1 szczypta

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście bazylii, rukolę, sos sałatkowy Knorr, parmezan, oliwę z oliwek i świeżo mielony pieprz utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w blenderze tak, aby pozostawały widoczne kawałeczki ziół.

Bagietka z mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Bagietkę przekrój na pół, a następnie natnij ją w poprzek.

Bagietka z mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry.

Bagietka z mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Jedną połówkę kanapki posmaruj przygotowanym pesto, a na drugą połóż na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Złóż dwie części kanapek.

Bagietka z mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem kanapki włóż do piekarnika lub połóż na grillu, aby ser lekko się rozpuścił, a bagietka zrobiła się chrupiąca. Taka kanapka doskonale nadaje się na letniego grilla.

Bagietka z mozzarellą - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • th0r PL

    th0r PL , 21.06.2016

    świetna przekąska. ...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bagietka z mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bagietka z mozzarelląBagietka z mozzarellą

Do przygotowania prostej, a jednocześnie eleganckiej przekąski, wystarczy bagietka, kilka dojrzałych pomidorów oraz mozzarella. Takie kanapki świetnie sprawdzą się także na śniadanie. Ich wyrazisty smak oraz intensywnie ziołowy aromat to zasługa domowego pesto. Aby je przyrządzić, w kielichu blendera umieść liście rukoli i świeżej bazylii, a także starty parmezan, oliwę oraz błyskawiczny sos sałatkowy. Przypraw szczyptą czarnego pieprzu. Składniki miksuj, aż powstanie gęsta pasta z widocznymi kawałeczkami ziół. Bagietkę podziel na pół, a następnie przekrój wzdłuż. Pomidory oraz kulkę mozzarelli pokrój w plastry – do kanapek znakomicie pasują również czarne oliwki. Połówkę bułki posmaruj zielonym pesto, a na wierzchu ułóż ser i warzywa. Przykryj drugą kromką i lekko dociśnij, a przed samym podaniem podgrzej bagietki w piekarniku lub na grillu – dzięki temu mozzarella się rozpuści, natomiast pieczywo będzie rumiane i chrupiące. Przyrządź pyszną bagietkę z mozzarellą według naszego przepisu.