
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 szklanki
1 łyżka
1 szczypta
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście bazylii, rukolę, sos sałatkowy Knorr, parmezan, oliwę z oliwek i świeżo mielony pieprz utrzyj w moździerzu lub zmiksuj w blenderze tak, aby pozostawały widoczne kawałeczki ziół.

Krok 2
Bagietkę przekrój na pół, a następnie natnij ją w poprzek.

Krok 3
Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry.

Krok 4
Jedną połówkę kanapki posmaruj przygotowanym pesto, a na drugą połóż na przemian plastry mozzarelli i pomidora. Złóż dwie części kanapek.

Krok 5
Przed podaniem kanapki włóż do piekarnika lub połóż na grillu, aby ser lekko się rozpuścił, a bagietka zrobiła się chrupiąca. Taka kanapka doskonale nadaje się na letniego grilla.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Bagietka z mozzarellą
Do przygotowania prostej, a jednocześnie eleganckiej przekąski, wystarczy bagietka, kilka dojrzałych pomidorów oraz mozzarella. Takie kanapki świetnie sprawdzą się także na śniadanie. Ich wyrazisty smak oraz intensywnie ziołowy aromat to zasługa domowego pesto. Aby je przyrządzić, w kielichu blendera umieść liście rukoli i świeżej bazylii, a także starty parmezan, oliwę oraz błyskawiczny sos sałatkowy. Przypraw szczyptą czarnego pieprzu. Składniki miksuj, aż powstanie gęsta pasta z widocznymi kawałeczkami ziół. Bagietkę podziel na pół, a następnie przekrój wzdłuż. Pomidory oraz kulkę mozzarelli pokrój w plastry – do kanapek znakomicie pasują również czarne oliwki. Połówkę bułki posmaruj zielonym pesto, a na wierzchu ułóż ser i warzywa. Przykryj drugą kromką i lekko dociśnij, a przed samym podaniem podgrzej bagietki w piekarniku lub na grillu – dzięki temu mozzarella się rozpuści, natomiast pieczywo będzie rumiane i chrupiące. Przyrządź pyszną bagietkę z mozzarellą według naszego przepisu.