
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
4 plastry
2 plastry
8 sztuk
1 szczypta
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciabatty rozkrój na pół wzdłuż i upiecz na grillu lub w piekarniku na złocisto.

Krok 2
Pomidorki cherry rozkrój na pół. Sos sałatkowy Knorr przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i zamarynuj w nim na kilka minut pomidorki.

Krok 3
Jedną połówkę ciabatty posmaruj oliwą z marynowanych pomidorów i połóż sałatę, dwa plastry sera, plaster szynki i pomidorki.

Krok 4
Następnie posyp świeżo mielonym pieprzem. Przykryj drugą połówką ciabatty i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciabatta z serem
Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przygotować chrupiące bułki z serem i wędliną – w sam raz na śniadanie lub kolację. Warto podać je także jako przystawkę podczas spotkania przy grillu. Przekąski będą wyjątkowo smaczne, jeśli do ich przyrządzenia wykorzystasz kozi ser oraz szynkę dojrzewającą, np. parmeńską. Przygotowania rozpocznij od rozkrojenia na połówki kilku pomidorków cherry i zamarynowania ich we włoskim sosie sałatkowym. Dzięki temu zabiegowi nabiorą wyrazistszego smaku i ziołowego zapachu. Bułki przekrój wzdłuż i grilluj z obu stron, aż skórka stanie się złocista. Równie dobrze możesz je podgrzać w piekarniku lub opiekaczu. Połówkę ciabatty posmaruj sosem, który służył wcześniej jako marynata, po czym ułóż na niej listek sałaty, plastry sera oraz szynki, a na koniec pomidorki. Całość oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przykryj drugą kromką pieczywa. Podawaj od razu, kiedy bułka będzie jeszcze ciepła. Koniecznie przyrządź ciabattę z serem przy najbliższej okazji.