Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

188 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bagietkę pokrój w 1 cm kromki, pomidora i mozzarelle w cienkie plastry.

Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Czosnek przeciśnij przez praske i wymieszaj z masłem.

Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Kromki pieczywa posmaruj czosnkowym masłem, następnie układaj naprzemiennie plastry pomidora i sera. Dopraw pieprzem. Gotowe grzanki zapiecz 5 min w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C.

Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Grzanki podawaj ze świeżą bazylią.  

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidoramiGrzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami

W przepisie zauważyć można bardzo mocny wpływ kulinariów prosto z Italii. Chrupiące pieczywo nabiera pełni smaku dzięki dodatkowi masła czosnkowego. Mozzarella i pomidory to składniki, bez których włoskie dania byłyby niekompletne. Sprawdźcie, jak w 15 minut przyrządzić prawdziwie śródziemnomorską ucztę.

Dla kogo? Mogłoby się wydawać, że do podgrzania pieczywa nie potrzeba specjalnych instrukcji. Tym razem jednak porzućcie opiekacze i tostery. Grzanki z piekarnika z ciągnącym się serem i pachnącymi latem pomidorami to zupełnie inny poziom!

Na jaką okazję? Wracacie do domu po długim dniu i macie ochotę na pyszną kolację, której zrobienie nie zajmie Wam dużo czasu? Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami są propozycją idealną.

Czy wiesz, że? Bagietkę pokrójcie ukośnie – na tak przygotowanych kromkach zmieścicie więcej wyśmienitych składników.

Dla urozmaicenia: Grzanki dla odmiany podawajcie również z pomidorowym i bazyliowym pesto. Na talerzach zrobi się jeszcze bardziej kolorowo. Takie kompozycje udekorujcie pokruszonymi orzechami piniowymi.