Grzanki z mozzarellą i pomidorami z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

212 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

597 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

125 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Piekarnik ustaw na funkcje nagrzewania „góra-dół” i temperaturę 160°C. Bagietkę pokrój w na kromeczki o grubości około 1-2cm. Z bazylii oderwij kilka pojedynczych listków. Pomidora umyj, wytrzyj do sucha, usuń ogonek, a całe warzywo pokrój na cienkie plasterki. Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój w taki sam sposób jak pomidor.

Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - Krok 1

Krok 2

Ząbek czosnku obierz z suchych łupinek i przeciśnij przez praskę. Do miseczki przełóż miękkie masło, dodaj czosnek i wymieszaj za pomocą małej łyżeczki.

Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - Krok 2

Krok 3

Kromki pieczywa cienko posmaruj czosnkowym masłem, następnie układaj naprzemiennie plastry pomidora i sera. Dopraw pieprzem. Grzanki przełóż na formę i zapiekaj około 5 min. Gotowe zapiekanki udekoruj listkami bazylii. Zapiekanki podawaj natychmiast, póki są gorące.

Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania czosnkowych grzanek możesz użyć bagietki z poprzedniego dnia. Aby kromki miały ładny podłużny kształt i zmieściły więcej składników, tnij pieczywo ostrym nożem i po skosie.

1

Opinie o przepisie

  • Pysia

    Pysia , 25.05.2022

    Hhmm, palce lizać. Czosnek dodaje aromatu a pomidor i mocarella są dopełnieniem uczty dla podniebienia. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidoramiGrzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami

W przepisie zauważyć można bardzo mocny wpływ kulinariów prosto z Italii. Chrupiące pieczywo nabiera pełni smaku dzięki dodatkowi masła czosnkowego. Mozzarella i pomidory to składniki, bez których włoskie dania byłyby niekompletne. Chcesz wiedzieć, jak w 15 minut przyrządzić prawdziwie śródziemnomorską ucztę? Skorzystaj z naszego przepisy na pyszne grzanki z mozzarellą i pomidorem!

Dla kogo?

Mogłoby się wydawać, że do podgrzania pieczywa nie potrzeba specjalnych instrukcji. Tym razem jednak należy porzucić opiekacze i tostery. Grzanki z piekarnika z delikatnym serem mozzarella i pachnącymi latem pomidorami to zupełnie inny poziom!

Na jaką okazję?

Gdy wracasz do domu po długim dniu, masz ochotę na pyszną kolację, której zrobienie nie zajmie zbyt dużo czasu? Grzanki czosnkowe z mozzarellą i pomidorami są propozycją idealną. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, by móc się delektować pysznym, typowo włoskim daniem.

Czy wiesz, że?

Oryginalny ser mozzarella wytwarzany jest w południowych Włoszech ze świeżego mleka bawolic. Najczęściej sprzedaje się go w postacie niewielkich, okrągłych kawałków (kęsów) zanurzonych w serwatce. Mozzarella jest nie tylko ważnym składnikiem wielu popularnych dań włoskich, ale także doskonałym dodatkiem do kanapek, zapiekanek oraz różnego rodzaju sałat.

Dla urozmaicenia:

Grzanki możesz przygotować na wiele sposobów np. z dodatkiem pomidorowego lub bazyliowego pesto, plasterków szynki, albo sałatki zrobionej z drobno siekanego pomidora i białej cebuli. Na talerzach zrobi się jeszcze bardziej kolorowo. Takie kompozycje warto udekorować pokruszonymi orzeszkami piniowymi lub świeżymi listkami bazylii. Ależ to smaczne!