Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

5

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 sztuki

80 gramów

50 mililitrów

3 łyżki

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i pokrój w małe kawałki.

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Połóż jabłka na spód i polej je syropem klonowym.

Krok 3

Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w oddzielnym naczyniu.

Krok 4

Powstałą masę wylej na jabłka.

Krok 5

Z wierzchu posyp tym na co masz ochotę: płatki migdałowe, czekolada, albo świeże owoce

Krok 6

Piecz ok. 35 minut w 180 stopniach C.

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 02.07.2025

    Pyszna!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona owsianka z jabłkami i nutą korzenną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej