
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
4 łyżeczki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczypiorek posiekaj. Przygotuj cztery małe miseczki porcelanowe. Do każdego wbij po jednym jajku.

Krok 2
Do każdej miseczki dodaj małą łyżeczkę masła oraz śmietany. Posyp szczyptą soli morskiej oraz słodką papryką Knorr.

Krok 3
Ułóż naczynka w koszyczku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut - w zależności w jakim stopniu ugotowania lubisz jajka.

Krok 4
Gotowe posyp szczypiorem i podawaj.


Dobra rada:
Do tak przygotowanych jajek możesz dodać również starty ser. Ten sam przepis możesz wykorzystać do zapiekania.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka po wiedeńsku gotowane na parze
Jajka po wiedeńsku to prawdziwy klasyk, znany również w kuchni polskiej. W zależności od kraju, w którym są przygotowywane, różnią się sposobem podania. Nasza propozycja na tę potrawę to nawiązanie do tradycji austriackiej, w której jajka po wiedeńsku cieszą się niesłabnącą popularnością. Jeśli chcecie przygotować oryginalne śniadanie, a dotychczas przygotowywane wersje jajek już nie smakują jak dawniej – wykorzystajcie nasz przepis na jajka po wiedeńsku gotowane na parze. Będzie smacznie i wyjątkowo!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika jajek, podawanych w różnych wersjach smakowych.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na codzienne śniadanie. Jajka po wiedeńsku gotowane na parze są także doskonałym uzupełnieniem menu kolacyjnego.
Czy wiesz, że?
W Austrii jajka po wiedeńsku serwowane są najczęściej w kieliszkach na wysokiej nóżce, w których umieszcza się ugotowane, gorące jajka, a następnie przyprawia. Danie w tej formie spotkacie przede wszystkim w wiedeńskich restauracjach i kawiarniach.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do jajek po wiedeńsku jest starty żółty ser.