Jajka na parze – gotowane jajka po wiedeńsku | Przepisy.pl pixel

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
282 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

4 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek posiekaj. Przygotuj cztery małe miseczki porcelanowe. Do każdego wbij po jednym jajku.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 1

Krok 2

Do każdej miseczki dodaj małą łyżeczkę masła oraz śmietany. Posyp szczyptą soli morskiej oraz słodką papryką Knorr.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 2

Krok 3

Ułóż naczynka w koszyczku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut - w zależności w jakim stopniu ugotowania lubisz jajka.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 3

Krok 4

Gotowe posyp szczypiorem i podawaj.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych jajek możesz dodać również starty ser. Ten sam przepis możesz wykorzystać do zapiekania.

1

Opinie o przepisie

  • Edmund Koch

    Edmund Koch , 19.04.2020

    Próbowałem w mikrofali Czas gotowania ( na parze oczywiście) trzeba skrócić do ok. 2-3 min.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka po wiedeńsku gotowane na parzeJajka po wiedeńsku gotowane na parze

Jajka po wiedeńsku to prawdziwy klasyk, znany również w kuchni polskiej. W zależności od kraju, w którym są przygotowywane, różnią się sposobem podania. Nasza propozycja na tę potrawę to nawiązanie do tradycji austriackiej, w której jajka po wiedeńsku cieszą się niesłabnącą popularnością. Jeśli chcecie przygotować oryginalne śniadanie, a dotychczas przygotowywane wersje jajek już nie smakują jak dawniej – wykorzystajcie nasz przepis na jajka po wiedeńsku gotowane na parze. Będzie smacznie i wyjątkowo!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika jajek, podawanych w różnych wersjach smakowych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienne śniadanie. Jajka po wiedeńsku gotowane na parze są także doskonałym uzupełnieniem menu kolacyjnego.

Czy wiesz, że?

W Austrii jajka po wiedeńsku serwowane są najczęściej w kieliszkach na wysokiej nóżce, w których umieszcza się ugotowane, gorące jajka, a następnie przyprawia. Danie w tej formie spotkacie przede wszystkim w wiedeńskich restauracjach i kawiarniach.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do jajek po wiedeńsku jest starty żółty ser.