Jajka po wiedeńsku gotowane na parze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

93 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

4 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek posiekaj. Przygotuj cztery małe miseczki porcelanowe. Do każdego wbij po jednym jajku.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 1

Krok 2

Do każdej miseczki dodaj małą łyżeczkę masła oraz śmietany. Posyp szczyptą soli morskiej oraz słodką papryką Knorr.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 2

Krok 3

Ułóż naczynka w koszyczku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut - w zależności w jakim stopniu ugotowania lubisz jajka.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 3

Krok 4

Gotowe posyp szczypiorem i podawaj.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych jajek możesz dodać również starty ser. Ten sam przepis możesz wykorzystać do zapiekania.

1

Opinie o przepisie

  • Edmund Koch

    Edmund Koch , 19.04.2020

    Próbowałem w mikrofali Czas gotowania ( na parze oczywiście) trzeba skrócić do ok. 2-3 min.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka po wiedeńsku gotowane na parzeJajka po wiedeńsku gotowane na parze

Jajka po wiedeńsku to prawdziwy klasyk, znany również w kuchni polskiej. W zależności od kraju, w którym są przygotowywane, różnią się sposobem podania. Nasza propozycja na tę potrawę to nawiązanie do tradycji austriackiej, w której jajka po wiedeńsku cieszą się niesłabnącą popularnością. Jeśli chcecie przygotować oryginalne śniadanie, a dotychczas przygotowywane wersje jajek już nie smakują jak dawniej – wykorzystajcie nasz przepis na jajka po wiedeńsku gotowane na parze. Będzie smacznie i wyjątkowo!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika jajek, podawanych w różnych wersjach smakowych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienne śniadanie. Jajka po wiedeńsku gotowane na parze są także doskonałym uzupełnieniem menu kolacyjnego.

Czy wiesz, że?

W Austrii jajka po wiedeńsku serwowane są najczęściej w kieliszkach na wysokiej nóżce, w których umieszcza się ugotowane, gorące jajka, a następnie przyprawia. Danie w tej formie spotkacie przede wszystkim w wiedeńskich restauracjach i kawiarniach.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do jajek po wiedeńsku jest starty żółty ser.