
Składniki
4 sztuki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
4 łyżeczki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szczypiorek posiekaj. Przygotuj cztery małe miseczki porcelanowe. Do każdego wbij po jednym jajku.
Krok 2
Do każdej miseczki dodaj małą łyżeczkę masła oraz śmietany. Posyp szczyptą soli morskiej oraz słodką papryką Knorr.
Krok 3
Ułóż naczynka w koszyczku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut - w zależności w jakim stopniu ugotowania lubisz jajka.
Krok 4
Gotowe posyp szczypiorem i podawaj.
Dobra rada:
Do tak przygotowanych jajek możesz dodać również starty ser. Ten sam przepis możesz wykorzystać do zapiekania.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajka po wiedeńsku gotowane na parze
Jajka po wiedeńsku to prawdziwy klasyk, znany również w kuchni polskiej. W zależności od kraju, w którym są przygotowywane, różnią się sposobem podania. Nasza propozycja na tę potrawę to nawiązanie do tradycji austriackiej, w której jajka po wiedeńsku cieszą się niesłabnącą popularnością. Jeśli chcecie przygotować oryginalne śniadanie, a dotychczas przygotowywane wersje jajek już nie smakują jak dawniej – wykorzystajcie nasz przepis na jajka po wiedeńsku gotowane na parze. Będzie smacznie i wyjątkowo!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika jajek, podawanych w różnych wersjach smakowych.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na codzienne śniadanie. Jajka po wiedeńsku gotowane na parze są także doskonałym uzupełnieniem menu kolacyjnego.
Czy wiesz, że?
W Austrii jajka po wiedeńsku serwowane są najczęściej w kieliszkach na wysokiej nóżce, w których umieszcza się ugotowane, gorące jajka, a następnie przyprawia. Danie w tej formie spotkacie przede wszystkim w wiedeńskich restauracjach i kawiarniach.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do jajek po wiedeńsku jest starty żółty ser.