Jajka na parze – gotowane jajka po wiedeńsku | Przepisy.pl pixel

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
284 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

0.5 łyżeczki

4 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szczypiorek posiekaj. Przygotuj cztery małe miseczki porcelanowe. Do każdego wbij po jednym jajku.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 1

Krok 2

Do każdej miseczki dodaj małą łyżeczkę masła oraz śmietany. Posyp szczyptą soli morskiej oraz słodką papryką Knorr.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 2

Krok 3

Ułóż naczynka w koszyczku do gotowania na parze i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut - w zależności w jakim stopniu ugotowania lubisz jajka.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 3

Krok 4

Gotowe posyp szczypiorem i podawaj.

Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanych jajek możesz dodać również starty ser. Ten sam przepis możesz wykorzystać do zapiekania.

1

Opinie o przepisie

  • Edmund Koch

    Edmund Koch , 19.04.2020

    Próbowałem w mikrofali Czas gotowania ( na parze oczywiście) trzeba skrócić do ok. 2-3 min.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka po wiedeńsku gotowane na parze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka po wiedeńsku gotowane na parzeJajka po wiedeńsku gotowane na parze

Jajka po wiedeńsku to prawdziwy klasyk, znany również w kuchni polskiej. W zależności od kraju, w którym są przygotowywane, różnią się sposobem podania. Nasza propozycja na tę potrawę to nawiązanie do tradycji austriackiej, w której jajka po wiedeńsku cieszą się niesłabnącą popularnością. Jeśli chcecie przygotować oryginalne śniadanie, a dotychczas przygotowywane wersje jajek już nie smakują jak dawniej – wykorzystajcie nasz przepis na jajka po wiedeńsku gotowane na parze. Będzie smacznie i wyjątkowo!

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika jajek, podawanych w różnych wersjach smakowych.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na codzienne śniadanie. Jajka po wiedeńsku gotowane na parze są także doskonałym uzupełnieniem menu kolacyjnego.

Czy wiesz, że?

W Austrii jajka po wiedeńsku serwowane są najczęściej w kieliszkach na wysokiej nóżce, w których umieszcza się ugotowane, gorące jajka, a następnie przyprawia. Danie w tej formie spotkacie przede wszystkim w wiedeńskich restauracjach i kawiarniach.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do jajek po wiedeńsku jest starty żółty ser.