Bataty, znane także jako słodkie ziemniaki, są doskonałym urozmaiceniem diety i to nie tylko dla osób, którym znudziły się już popularne w polskich kulinariach kartofle. Są bardzo uniwersalnym produktem, którym z powodzeniem można wzbogacić jadłospis. Najczęściej podawane są wersji pieczonej. Czy bataty można gotować? Oczywiście, że tak! Z naszego poradnika dowiecie się, jak ugotować bataty i z czym je podawać, by zafundować sobie nieziemską ucztę.

Bataty – gotować czy piec?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. I bardzo dobrze! Słodkich ziemniaków warto próbować w różnych wydaniach, by przy każdym posiłku odkrywać je na nowo. Pieczone plastry batatów dorzucić można do ulubionej sałatki lub zrobić z nich niebanalne frytki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by bataty grillować. Gotowane bulwy mogą stać się podstawą gęstej zupy albo puree. Możliwości jest bez liku!

Gotowanie batatów w wodzie

Na początku postępować należy jak w przypadku zwykłych ziemniaków. Bataty oczyszczamy i obieramy ze skórki. Można ją zostawić, lecz ma to swoje plusy i minusy. Gotowanie potrwa przez to dłużej, a skórka stwardnieje. Nie powinna jednak sprawiać problemów przy jej zdejmowaniu – wielu kucharzy twierdzi, że odchodzi od bulw łatwiej niż na surowo.

By bataty ugotowały się równomiernie, polecamy przekroić je na połówki, ćwiartki lub pokroić w drobniejszą kostkę. Jak gotować bataty, gdy już ten etap mamy za sobą?

  1. Słodkie ziemniaki wrzucamy do posolonego wrzątku. Wystarczą 2 łyżeczki na 1 litr wody – o tej proporcji warto pamiętać.
  2. Czas gotowania liczymy od momentu ponownego zagotowania się wody. Jak długo gotować bataty? Dokładny czas zależy od wielkości kawałków, na jakie się zdecydowaliśmy. Im większe, tym więcej cierpliwości będziemy potrzebować. Średnio gotowanie batatów trwa 20-30 minut.
  3. Bataty gotujemy pod przykryciem, co ogranicza ilość utraconych substancji odżywczych.
  4. Stan słodkich ziemniaków najłatwiej jest ocenić za pomocą widelca – jeśli są miękkie, możemy wyłączyć kuchenkę.
  5. Bataty odcedzamy na durszlaku, by odparował z nich nadmiar wody.
  6. Bardzo dobrze smakują z wyrazistymi dodatkami: masłem czosnkowym, chili, kurkumą, wędzoną papryką.

Gotowanie batatów na parze

  1. Słodkie ziemniaki oczyszczamy i obieramy ze skórki.
  2. Warto podzielić je na mniejsze części: ponownie pokroić w kostkę lub w plastry o grubości około 1 cm.
  3. Gdy w naczyniu do gotowania na parze woda zacznie wrzeć i intensywnie parować, wstawiamy bataty na durszlak lub odpowiedni poziom urządzenia przeznaczonego do tego rodzaju obróbki termicznej.
  4. Bataty można posolić i dodać ulubione przyprawy.
  5. Jak długo gotować bataty na parze? Zajmie to około 25 minut.

Słodki ziemniak niekoniecznie do deseru

Mamy nadzieję, że inspiracji na apetyczne wykorzystanie gotowanych batatów nikomu nie zabraknie. Skoro wiadomo już, jak postępować z bulwami jeszcze przed wrzuceniem do garnka i ile gotować bataty, czas na sprawdzenie się na kulinarnym polu bitwy. Zadbajcie o to, by w waszym menu nie zabrakło pizzy z batatów z zapiekanką po włosku i karczochami, stanowiącej prawdziwą gratkę dla fanów warzywnych smaków. Od zupy z batatów z orzechami i szpinakiem może zacząć się każdy świąteczny obiad albo uroczysta kolacja. Potrzeba niezobowiązującej przekąski? Pieczone bataty z sosem tahini w kształcie frytek będą jak znalazł.

Słodki smak egzotycznych ziemniaków kapitalnie komponuje się z charakternymi dodatkami. Po skosztowaniu pieczonych batatów z sosem czosnkowym wasze kubki smakowe będą wam wdzięczne! Podczas sezonu grillowego nie zapomnijcie o szaszłykach z indyka z pieczonymi batatami. Bardzo efektownymi batatami faszerowanymi kaszotto oczarujecie wszystkich domowników i znajomych.