Pieczone bataty z sosem tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone bataty z sosem tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

103 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 pęczek

3 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz, pokrój w grube słupki i obtocz w oliwie, przyprawie, ziarnach sezamu i syropie klonowym.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 1

Krok 2

Bataty rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw na około 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, wyciśnij sok z cytryny, czosnek obierz i rozetrzyj na desce z połową łyżeczki soli.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sos tahini, w tym celu w misce wymieszaj pastę sezamową, pół szklanki wody, sok z cytryny, czosnek i zieleninę. Upieczone bataty podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki do batatów możesz dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 09.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone bataty z sosem tahiniPieczone bataty z sosem tahini

Bataty w Polsce najczęściej przyrządzane są w piekarniku lub serwowane w formie frytek. To bardzo uniwersalne warzywo, które często wykorzystywane jest w kuchni amerykańskiej. Znajdziecie je także w Europie, jest bowiem popularnym dodatkiem do mięs oraz ważnym składnikiem diety wegetariańskiej. Nasz przepis na dziś to pieczone bataty z sosem tahini. Poznajcie orientalne danie, które zachwyca bogatym aromatem i głębokim smakiem.

Dla kogo?

Pieczone bataty z sosem tahini posmakują przede wszystkim miłośnikom orientalnych i wyrazistych smaków.

Na jaką okazję?

Danie polecamy szczególnie na obiad, jako samodzielną potrawę lub dodatek do mięs.

Czy wiesz, że?

Bataty występują w dwóch odmianach – słodkiej i gorzkiej. Wersja gorzka jest trująca, jednak po obraniu i wystawieniu bulwy na działanie słońca staje się zdatna do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy ostrych smaków mogą do batatów dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.