Pieczone bataty z sosem tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczone bataty z sosem tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 pęczek

3 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz, pokrój w grube słupki i obtocz w oliwie, przyprawie, ziarnach sezamu i syropie klonowym.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 1

Krok 2

Bataty rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw na około 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, wyciśnij sok z cytryny, czosnek obierz i rozetrzyj na desce z połową łyżeczki soli.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sos tahini, w tym celu w misce wymieszaj pastę sezamową, pół szklanki wody, sok z cytryny, czosnek i zieleninę. Upieczone bataty podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki do batatów możesz dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 09.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone bataty z sosem tahiniPieczone bataty z sosem tahini

Bataty w Polsce najczęściej przyrządzane są w piekarniku lub serwowane w formie frytek. To bardzo uniwersalne warzywo, które często wykorzystywane jest w kuchni amerykańskiej. Znajdziecie je także w Europie, jest bowiem popularnym dodatkiem do mięs oraz ważnym składnikiem diety wegetariańskiej. Nasz przepis na dziś to pieczone bataty z sosem tahini. Poznajcie orientalne danie, które zachwyca bogatym aromatem i głębokim smakiem.

Dla kogo?

Pieczone bataty z sosem tahini posmakują przede wszystkim miłośnikom orientalnych i wyrazistych smaków.

Na jaką okazję?

Danie polecamy szczególnie na obiad, jako samodzielną potrawę lub dodatek do mięs.

Czy wiesz, że?

Bataty występują w dwóch odmianach – słodkiej i gorzkiej. Wersja gorzka jest trująca, jednak po obraniu i wystawieniu bulwy na działanie słońca staje się zdatna do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy ostrych smaków mogą do batatów dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.