
Składniki
700 gramów
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 sztuka
0.5 pęczka
1 pęczek
3 sztuki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty umyj, obierz, pokrój w grube słupki i obtocz w oliwie, przyprawie, ziarnach sezamu i syropie klonowym.
Krok 2
Bataty rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw na około 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.
Krok 3
Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, wyciśnij sok z cytryny, czosnek obierz i rozetrzyj na desce z połową łyżeczki soli.
Krok 4
W międzyczasie przygotuj sos tahini, w tym celu w misce wymieszaj pastę sezamową, pół szklanki wody, sok z cytryny, czosnek i zieleninę. Upieczone bataty podawaj z przygotowanym sosem.
Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki do batatów możesz dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone bataty z sosem tahini
Bataty w Polsce najczęściej przyrządzane są w piekarniku lub serwowane w formie frytek. To bardzo uniwersalne warzywo, które często wykorzystywane jest w kuchni amerykańskiej. Znajdziecie je także w Europie, jest bowiem popularnym dodatkiem do mięs oraz ważnym składnikiem diety wegetariańskiej. Nasz przepis na dziś to pieczone bataty z sosem tahini. Poznajcie orientalne danie, które zachwyca bogatym aromatem i głębokim smakiem.
Dla kogo?
Pieczone bataty z sosem tahini posmakują przede wszystkim miłośnikom orientalnych i wyrazistych smaków.
Na jaką okazję?
Danie polecamy szczególnie na obiad, jako samodzielną potrawę lub dodatek do mięs.
Czy wiesz, że?
Bataty występują w dwóch odmianach – słodkiej i gorzkiej. Wersja gorzka jest trująca, jednak po obraniu i wystawieniu bulwy na działanie słońca staje się zdatna do spożycia.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy ostrych smaków mogą do batatów dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.