Pieczone bataty z sosem tahini przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone bataty z sosem tahini

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
217 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

196 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

1 pęczek

3 sztuki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty umyj, obierz, pokrój w grube słupki i obtocz w oliwie, przyprawie, ziarnach sezamu i syropie klonowym.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 1

Krok 2

Bataty rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw na około 30 minut do nagrzanego do 190*C piekarnika.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 2

Krok 3

Posiekaj natkę pietruszki i kolendry, wyciśnij sok z cytryny, czosnek obierz i rozetrzyj na desce z połową łyżeczki soli.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie przygotuj sos tahini, w tym celu w misce wymieszaj pastę sezamową, pół szklanki wody, sok z cytryny, czosnek i zieleninę. Upieczone bataty podawaj z przygotowanym sosem.

Pieczone bataty z sosem tahini - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki do batatów możesz dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Paszko

    Justyna Paszko , 09.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bataty z sosem tahini - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone bataty z sosem tahiniPieczone bataty z sosem tahini

Bataty w Polsce najczęściej przyrządzane są w piekarniku lub serwowane w formie frytek. To bardzo uniwersalne warzywo, które często wykorzystywane jest w kuchni amerykańskiej. Znajdziecie je także w Europie, jest bowiem popularnym dodatkiem do mięs oraz ważnym składnikiem diety wegetariańskiej. Nasz przepis na dziś to pieczone bataty z sosem tahini. Poznajcie orientalne danie, które zachwyca bogatym aromatem i głębokim smakiem.

Dla kogo?

Pieczone bataty z sosem tahini posmakują przede wszystkim miłośnikom orientalnych i wyrazistych smaków.

Na jaką okazję?

Danie polecamy szczególnie na obiad, jako samodzielną potrawę lub dodatek do mięs.

Czy wiesz, że?

Bataty występują w dwóch odmianach – słodkiej i gorzkiej. Wersja gorzka jest trująca, jednak po obraniu i wystawieniu bulwy na działanie słońca staje się zdatna do spożycia.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy ostrych smaków mogą do batatów dodać drobno pokrojoną papryczkę chili.