Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
54 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
0.5 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 łyżka
3 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
1 sztuka
150 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pół kostki Knorr zagotuj z 200 ml wody. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Imbir oraz czosnek obierz i dobrze posiekaj lub zetrzyj. Szpinak oraz pak choi umyj, osusz i porwij na mniejsze liście.
Krok 2
Na nie przywierającej patelni podsmaż na oleju sezamowym czosnek oraz imbir. Po chwili smażenia dodaj przyprawę Knorr i wbij jaja. Smaż podobnie jak smaży się jajecznicę i przełóż ścięte jajka na osobną miseczkę.
Krok 3
Grzyby pokrój na mniejsze kawałki i smaż na patelni po jajkach. Jak będę rumiane dodaj szpinak, pak choi i makaron. Wlej bulion i duś wszystko na dużym ogniu przez 1 minutę.
Krok 4
Posiekaj dymkę. Wraz z miodem i wcześniej usmażonymi jajkami dodaj na patelnię. Całość smaż kilka minut aż składniki się połączą. Od razu podawaj.

Dobra rada:
Jeśli chcesz przygotować wersję wegańską jaja zastąp cukinią. Do makaronu możesz dodać prażone ziarna sezamu. Świetnie smakuje z kimchi.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koreański Stir Fry z szpinakiem i omletem
Koreańskie specjały nie są polskim smakoszom jeszcze tak dobrze znane, jak japońskie sushi czy chińskie sajgonki. Czas zatem na krótką lekcję koreańskiego dla początkujących. Swój pierwszy stir fry, ze szpinakiem i omletem, przygotujecie w zaledwie 20 minut! Nie czekajcie na dzwonek – lepiej od razu przejść do kuchni.
Dla kogo?
Przepis na stir fry pomoże poznać podstawy kuchni koreańskiej. Przekonacie się, że jest nie tylko pyszna, różnorodna, ale też niezbyt skomplikowana. Z tym doświadczeniem poradzi sobie każdy kucharz.
Na jaką okazję?
Według koreańskich zwyczajów do stołu najlepiej jest siadać w jak największym gronie. Stir fry to idealny pretekst, by zebrać całą rodzinę w jednym miejscu o tej samej porze.
Czy wiesz, że?
Młode głąby użytej w przepisie kapusty chińskiej – pak choi – można spożywać na surowo. Jednak po krótkim podsmażeniu lub zblanszowaniu smakują delikatniej.
Dla urozmaicenia:
Popularnymi dodatkami do koreańskich potraw są kimchi (mieszanka fermentowanej kapusty i rzodkwi) oraz doenjang (pasta ze sfermentowanej soi).