Orientalna zupa grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalna zupa grzybowa

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 litr

200 gramów

10 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

80 gramów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

Krok 2

Wszystkie warzywa umyj. Grzyby pokrój na plastry, marchew najpierw na plastry a potem w paseczki. Koper włoski oraz groszek pokrój w paseczki. Szczypiorek drobno posiekaj.

Krok 3

Zagotuj wodę, dodaj grzyby i odstaw na 20 minut. Następnie przecedź przez sito – zachowaj grzyby i bulion.

Krok 4

Do bulionu dodaj kostkę Knorr i sos sojowy. Zagotuj.

Krok 5

Do miseczek, w których będziesz serwować zupę, włóż makaron, warzywa, grzyby oraz szczypiorek. Zalej gorącym bulionem i od razu podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tak przygotowanej zupy możesz również dodać cienkie plasterki świeżej ryby. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalna zupa grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalna zupa grzybowaOrientalna zupa grzybowa

Jeśli zastanawiacie się, jak urozmaicić codzienne menu obiadowe, sięgnijcie po przepisy na dania orientalne, które można przygotować szybko i prosto z powszechnie dostępnych składników. Przykładem jest zupa grzybowa, ale nie z prawdziwków czy podgrzybków, tylko z grzybów shitake! Dodatek sosu sojowego, groszku cukrowego oraz kopru włoskiego nadaje potrawie wyjątkowego aromatu, który na pewno skradnie wasze kulinarne serca. Smacznego!

Dla kogo?

Dla miłośników grzybów pod każdą postacią. Zupa przypadnie do gustu także osobom lubiącym orientalną, wyrazistą kuchnię.

Na jaką okazję?

Zupa grzybowa to propozycja przede wszystkim na obiad. Danie doskonale sprawdzi się również podczas domowych imprez.

Czy wiesz, że?

Grzyby shitake, zwane inaczej twardnikiem japońskim, występują naturalnie w Azji Wschodniej, w Chinach, w Japonii oraz na Półwyspie Indochińskim. Rosną w grupach na martwym drewnie liściastym.

Dla urozmaicenia:

Zupę można wzbogacić cienkimi plasterkami świeżej ryby.