Orientalna zupa grzybowa
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 litr
200 gramów
10 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 gramów
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron przygotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Krok 2
Wszystkie warzywa umyj. Grzyby pokrój na plastry, marchew najpierw na plastry a potem w paseczki. Koper włoski oraz groszek pokrój w paseczki. Szczypiorek drobno posiekaj.
Krok 3
Zagotuj wodę, dodaj grzyby i odstaw na 20 minut. Następnie przecedź przez sito – zachowaj grzyby i bulion.
Krok 4
Do bulionu dodaj kostkę Knorr i sos sojowy. Zagotuj.
Krok 5
Do miseczek, w których będziesz serwować zupę, włóż makaron, warzywa, grzyby oraz szczypiorek. Zalej gorącym bulionem i od razu podawaj.

Dobra rada:
Do tak przygotowanej zupy możesz również dodać cienkie plasterki świeżej ryby. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalna zupa grzybowa
Jeśli zastanawiacie się, jak urozmaicić codzienne menu obiadowe, sięgnijcie po przepisy na dania orientalne, które można przygotować szybko i prosto z powszechnie dostępnych składników. Przykładem jest zupa grzybowa, ale nie z prawdziwków czy podgrzybków, tylko z grzybów shitake! Dodatek sosu sojowego, groszku cukrowego oraz kopru włoskiego nadaje potrawie wyjątkowego aromatu, który na pewno skradnie wasze kulinarne serca. Smacznego!
Dla kogo?
Dla miłośników grzybów pod każdą postacią. Zupa przypadnie do gustu także osobom lubiącym orientalną, wyrazistą kuchnię.
Na jaką okazję?
Zupa grzybowa to propozycja przede wszystkim na obiad. Danie doskonale sprawdzi się również podczas domowych imprez.
Czy wiesz, że?
Grzyby shitake, zwane inaczej twardnikiem japońskim, występują naturalnie w Azji Wschodniej, w Chinach, w Japonii oraz na Półwyspie Indochińskim. Rosną w grupach na martwym drewnie liściastym.
Dla urozmaicenia:
Zupę można wzbogacić cienkimi plasterkami świeżej ryby.