Makaron pappardelle z brokułami i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron pappardelle z brokułami i orzechami

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

80 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

150 gramów

150 gramów

250 gramów

50 gramów

80 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Brokuły podziel na mniejsze kawałki. Bób ugotuj i obierz. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i osusz. Szparagi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj czosnek, szalotkę i tymianek.

Krok 3

Wlej 500 wody, dodaj kostkę Knorr, brokuły oraz szparagi. Gotuj, aż warzywa zmiękną.

Krok 4

Teraz dodaj makaron i gotuj kolejne 2-3 minuty.

Krok 5

Na końcu dodaj bób i szpinak. Zagotuj, dobrze wymieszaj i od razu podawaj posypany parmezanem i orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz przygotować taki makaron również z innymi warzywami jak np. buraki, zielony groszek lub rukiew wodna. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron pappardelle z brokułami i orzechamiMakaron pappardelle z brokułami i orzechami

Wyróżnikiem kuchni włoskiej są świeże składniki, bogactwo smaków oraz aromatów. Nie można także zapominać o prostocie przygotowania potraw! Atuty te łączy w sobie makaron pappardelle z brokułami i orzechami, który jest świetną propozycją dla osób ceniących nowoczesne dania wegetariańskie. Aby podkreślić włoski charakter potrawy, obowiązkowym składnikiem makaronu jest także wyrazisty tarty parmezan! Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że danie to na stałe zagości na waszych stołach.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika prostej i pysznej kuchni włoskiej. Makaron zachwyci zarówno wegetarian, jak i tych z was, którzy szukają ciekawej alternatywy dla potraw mięsnych.

Na jaką okazję?

Makaron pappardelle polecamy przede wszystkim na obiad. Danie idealnie wpisuje się także w menu kolacyjne oraz imprezowe.

Czy wiesz, że?

Pappardelle pochodzi z regionu Toskanii. To jeden z najczęściej stosowanych makaronów w kuchni włoskiej, o charakterystycznym kształcie szerokich pasków.

Dla urozmaicenia:

Makaron doskonale smakuje także z innymi warzywami np. burakami, zielonym groszkiem czy rukwią wodną.