Makaron pappardelle z brokułami i orzechami
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
61 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
80 gramów
1 łyżeczka
150 gramów
150 gramów
150 gramów
250 gramów
50 gramów
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Brokuły podziel na mniejsze kawałki. Bób ugotuj i obierz. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i osusz. Szparagi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj czosnek, szalotkę i tymianek.
Krok 3
Wlej 500 wody, dodaj kostkę Knorr, brokuły oraz szparagi. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Krok 4
Teraz dodaj makaron i gotuj kolejne 2-3 minuty.
Krok 5
Na końcu dodaj bób i szpinak. Zagotuj, dobrze wymieszaj i od razu podawaj posypany parmezanem i orzechami.

Dobra rada:
Możesz przygotować taki makaron również z innymi warzywami jak np. buraki, zielony groszek lub rukiew wodna. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Makaron pappardelle z brokułami i orzechami
Makaron pappardelle z brokułami i orzechami
Wyróżnikiem kuchni włoskiej są świeże składniki, bogactwo smaków oraz aromatów. Nie można także zapominać o prostocie przygotowania potraw! Atuty te łączy w sobie makaron pappardelle z brokułami i orzechami, który jest świetną propozycją dla osób ceniących nowoczesne dania wegetariańskie. Aby podkreślić włoski charakter potrawy, obowiązkowym składnikiem makaronu jest także wyrazisty tarty parmezan! Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że danie to na stałe zagości na waszych stołach.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika prostej i pysznej kuchni włoskiej. Makaron zachwyci zarówno wegetarian, jak i tych z was, którzy szukają ciekawej alternatywy dla potraw mięsnych.
Na jaką okazję?
Makaron pappardelle polecamy przede wszystkim na obiad. Danie idealnie wpisuje się także w menu kolacyjne oraz imprezowe.
Czy wiesz, że?
Pappardelle pochodzi z regionu Toskanii. To jeden z najczęściej stosowanych makaronów w kuchni włoskiej, o charakterystycznym kształcie szerokich pasków.
Dla urozmaicenia:
Makaron doskonale smakuje także z innymi warzywami np. burakami, zielonym groszkiem czy rukwią wodną.



































