Makaron pappardelle z brokułami i orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron pappardelle z brokułami i orzechami

Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 sztuki

80 gramów

1 łyżeczka

150 gramów

150 gramów

150 gramów

250 gramów

50 gramów

80 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Brokuły podziel na mniejsze kawałki. Bób ugotuj i obierz. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i osusz. Szparagi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj czosnek, szalotkę i tymianek.

Krok 3

Wlej 500 wody, dodaj kostkę Knorr, brokuły oraz szparagi. Gotuj, aż warzywa zmiękną.

Krok 4

Teraz dodaj makaron i gotuj kolejne 2-3 minuty.

Krok 5

Na końcu dodaj bób i szpinak. Zagotuj, dobrze wymieszaj i od razu podawaj posypany parmezanem i orzechami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz przygotować taki makaron również z innymi warzywami jak np. buraki, zielony groszek lub rukiew wodna. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron pappardelle z brokułami i orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron pappardelle z brokułami i orzechamiMakaron pappardelle z brokułami i orzechami

Wyróżnikiem kuchni włoskiej są świeże składniki, bogactwo smaków oraz aromatów. Nie można także zapominać o prostocie przygotowania potraw! Atuty te łączy w sobie makaron pappardelle z brokułami i orzechami, który jest świetną propozycją dla osób ceniących nowoczesne dania wegetariańskie. Aby podkreślić włoski charakter potrawy, obowiązkowym składnikiem makaronu jest także wyrazisty tarty parmezan! Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że danie to na stałe zagości na waszych stołach.

Dla kogo?

Dla każdego miłośnika prostej i pysznej kuchni włoskiej. Makaron zachwyci zarówno wegetarian, jak i tych z was, którzy szukają ciekawej alternatywy dla potraw mięsnych.

Na jaką okazję?

Makaron pappardelle polecamy przede wszystkim na obiad. Danie idealnie wpisuje się także w menu kolacyjne oraz imprezowe.

Czy wiesz, że?

Pappardelle pochodzi z regionu Toskanii. To jeden z najczęściej stosowanych makaronów w kuchni włoskiej, o charakterystycznym kształcie szerokich pasków.

Dla urozmaicenia:

Makaron doskonale smakuje także z innymi warzywami np. burakami, zielonym groszkiem czy rukwią wodną.