Makaron pappardelle z brokułami i orzechami
Danie jest źródłem witaminy D wspomagającej odporność
łatwe
61 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
200 gramów
2 sztuki
80 gramów
1 łyżeczka
150 gramów
150 gramów
150 gramów
250 gramów
50 gramów
80 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od ugotowania makaronu zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Brokuły podziel na mniejsze kawałki. Bób ugotuj i obierz. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj i osusz. Szparagi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj czosnek, szalotkę i tymianek.
Krok 3
Wlej 500 wody, dodaj kostkę Knorr, brokuły oraz szparagi. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Krok 4
Teraz dodaj makaron i gotuj kolejne 2-3 minuty.
Krok 5
Na końcu dodaj bób i szpinak. Zagotuj, dobrze wymieszaj i od razu podawaj posypany parmezanem i orzechami.

Dobra rada:
Możesz przygotować taki makaron również z innymi warzywami jak np. buraki, zielony groszek lub rukiew wodna. Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron pappardelle z brokułami i orzechami
Wyróżnikiem kuchni włoskiej są świeże składniki, bogactwo smaków oraz aromatów. Nie można także zapominać o prostocie przygotowania potraw! Atuty te łączy w sobie makaron pappardelle z brokułami i orzechami, który jest świetną propozycją dla osób ceniących nowoczesne dania wegetariańskie. Aby podkreślić włoski charakter potrawy, obowiązkowym składnikiem makaronu jest także wyrazisty tarty parmezan! Spróbujcie, a jesteśmy pewni, że danie to na stałe zagości na waszych stołach.
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika prostej i pysznej kuchni włoskiej. Makaron zachwyci zarówno wegetarian, jak i tych z was, którzy szukają ciekawej alternatywy dla potraw mięsnych.
Na jaką okazję?
Makaron pappardelle polecamy przede wszystkim na obiad. Danie idealnie wpisuje się także w menu kolacyjne oraz imprezowe.
Czy wiesz, że?
Pappardelle pochodzi z regionu Toskanii. To jeden z najczęściej stosowanych makaronów w kuchni włoskiej, o charakterystycznym kształcie szerokich pasków.
Dla urozmaicenia:
Makaron doskonale smakuje także z innymi warzywami np. burakami, zielonym groszkiem czy rukwią wodną.