Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame

Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

600 mililitrów

110 gramów

110 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę opal palnikiem do crème brule, następnie przełóż do miski, zakryj folią i, kiedy lekko ostygnie, zdejmij skórkę i pokrój w paseczki.

Krok 2

Bób ugotuj, wystudź w zimnej wodzie i obierz.

Krok 3

Zagotuj wodę z kostką Knorr.

Krok 4

Komosę oraz orkisz wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do dużego garnka, zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

Krok 5

W międzyczasie cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie.

Krok 6

W dużej misce wymieszaj obie kasze, bób, paprykę, usmażoną cebulkę i dodaj porwane listki mięty. Podawaj z sałatką z glonów.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz dodać do tego przepisu prażony sezam. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakameKomosa i orkisz z papryką, bobem i wakame

Miłośnicy potraw wegetariańskich doskonale wiedzą, że warzywa dają wręcz nieograniczone możliwości w kreowaniu wyśmienitych dań, czego przykładem jest dzisiejszy przepis na komosę i orkisz z papryką, bobem i wakame. To połączenie tradycyjnych składników z oryginalnymi, egzotycznymi dodatkami, takimi jak glony morskie. Obowiązkowym elementem dania jest także duża ilość świeżej mięty, nadająca potrawie orzeźwiającego charakteru.

Dla kogo?

Potrawa spełni oczekiwania każdego wielbiciela egzotycznej kuchni, ceniącego  głęboki smak i wyrazisty aromat. Komosa z wakame to także oryginalne urozmaicenie diety wegetariańskiej.

Na jaką okazję?

Na każdą! Danie doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, ale także jako pyszna przekąska czy propozycja na orientalną kolację.

Czy wiesz, że?

Wakame jest jednym z filarów kuchni japońskiej. To obowiązkowy składnik między innymi zupy misoshiru, będącej codziennym dodatkiem do posiłków.

Dla urozmaicenia:

Doskonałym dodatkiem do potrawy jest prażony sezam.