Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame
Danie jest źródłem żelaza wspomagającego odporność
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
600 mililitrów
110 gramów
110 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę opal palnikiem do crème brule, następnie przełóż do miski, zakryj folią i, kiedy lekko ostygnie, zdejmij skórkę i pokrój w paseczki.
Krok 2
Bób ugotuj, wystudź w zimnej wodzie i obierz.
Krok 3
Zagotuj wodę z kostką Knorr.
Krok 4
Komosę oraz orkisz wypłucz w zimnej wodzie. Przełóż do dużego garnka, zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 5
W międzyczasie cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie.
Krok 6
W dużej misce wymieszaj obie kasze, bób, paprykę, usmażoną cebulkę i dodaj porwane listki mięty. Podawaj z sałatką z glonów.

Dobra rada:
Możesz dodać do tego przepisu prażony sezam. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Komosa i orkisz z papryką, bobem i wakame
Miłośnicy potraw wegetariańskich doskonale wiedzą, że warzywa dają wręcz nieograniczone możliwości w kreowaniu wyśmienitych dań, czego przykładem jest dzisiejszy przepis na komosę i orkisz z papryką, bobem i wakame. To połączenie tradycyjnych składników z oryginalnymi, egzotycznymi dodatkami, takimi jak glony morskie. Obowiązkowym elementem dania jest także duża ilość świeżej mięty, nadająca potrawie orzeźwiającego charakteru.
Dla kogo?
Potrawa spełni oczekiwania każdego wielbiciela egzotycznej kuchni, ceniącego głęboki smak i wyrazisty aromat. Komosa z wakame to także oryginalne urozmaicenie diety wegetariańskiej.
Na jaką okazję?
Na każdą! Danie doskonale sprawdzi się w porze obiadowej, ale także jako pyszna przekąska czy propozycja na orientalną kolację.
Czy wiesz, że?
Wakame jest jednym z filarów kuchni japońskiej. To obowiązkowy składnik między innymi zupy misoshiru, będącej codziennym dodatkiem do posiłków.
Dla urozmaicenia:
Doskonałym dodatkiem do potrawy jest prażony sezam.