Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
25 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

39 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

130 gramów

50 gramów

200 gramów

200 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj w osolonej wodzie na sposób al dente.

Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - Krok 1

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż kiełbasę, usuń nadmiar tłuszczu, dodaj cebule i grzyby, całość smaż chwilę aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj szpinak i suszone pomidory, przemieszaj składniki, dodaj makaron.

Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj fix Knorr ze śmietaną i jajkami, dodaj do pozostałych składników, dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - Krok 3

Krok 4

Składniki przełóż do naczynia do zapiekanek – najlepiej wyłożonego wcześniej pergaminem, posyp z wierzchu obficie serem. Wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika. Piecz około 40 minut aż ser zrobi się rumiany.

Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami Zapiekanka z kiełbasą i leśnymi grzybami

Szukasz pomysłu na smaczne danie, które błyskawicznie znajdzie się na talerzach domowników? Mamy na to sposób! Spójrz na naszą recepturę na zapiekankę z kiełbasą i leśnymi grzybami. Przyrządzenie tego dania zajmie Ci około 40 minut, a rezultaty, które uzyskasz, zachwycą wszystkich smakoszy. Powodzenia!

Dla kogo?

Nasza zapiekanka jest niezwykle uniwersalna. W składzie tego dania znajdziesz makaron, więc przypadnie ona do gustu osobom lubiącym włoskie smaki. Zadowoleni będą również fani mięs, ponieważ w recepturze nie mogło zabraknąć kawałków kiełbasy. No i coś dla fanów leśnych przysmaków, czyli grzyby. Każdy znajdzie coś dla siebie!

Na jaką okazję?

Obiad w gronie rodziny to idealna okazja na przygotowanie smacznej zapiekanki z kiełbasą i leśnymi grzybami. Podczas przygotowań zapach dania od razu uniesie się po całym domu, co przywoła do kuchni wszystkich głodomorów. Zapiekanka dobrze smakuje odgrzewana, dlatego zapakuj resztki dania do lodówki i zaserwuj je następnego dnia. 

Czy wiesz, że?

W naszej recepturze znajdziesz Fix Kurczak w sosie kurkowym, który znacznie przyspieszy proces przygotowywania dania. Ten jeden dodatek sprawi, że zapiekanka będzie wyjątkowo aromatyczna, a smak leśnych grzybów zostanie dodatkowo podkreślony. Spróbujesz?

Dla urozmaicenia:

Nie ma to jak zapiekanka z dużą ilością sera. Do naszej receptury możesz użyć aromatycznego gruyere lub poszukać innych rodzajów. Równie smaczne będą cheddar lub gouda. Wybierz ulubiony ser, posyp nim zapiekankę i ciesz się znakomitymi efektami po wyjęciu dania z piekarnika.