Makaron z łososiem i pieczarkami - w sosie: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

130 gramów

1 pęczek

2 łyżki

1 łyżka

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al-dente w osolonej wodzie.

Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - Krok 1

Krok 2

Łososia pokrój w cienkie paseczki.

Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanej patelni obsmaż czosnek, cebulę i pieczarki, gdy się zarumienią całość zalej fixem Knorr wymieszanym w 200ml wody i 100ml śmietany. Sos gotuj 1 minutę mieszając co jakiś czas.

Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - Krok 3

Krok 4

Dodaj kapary, pestki słonecznika, natkę pietruszki oraz surowego łososia. Sos gotuj 2-3 minuty mieszając co jakiś czas. Sos połącz z makaronem, dokładnie wymieszaj.

Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Makaron możesz posypać serem lub dodać do sosu kilka kropel soku z cytryny, sprawi to że danie będzie jeszcze bardziej smaczne.

1

Opinie o przepisie

  • Igor

    Igor , 16.10.2024

    Dziękuję za przepis. Danie jest proste i szybkie, często robię po intensywnym treningu, a jak smakuje..... Poezja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z łososiem w sosie pieczarkowymMakaron z łososiem w sosie pieczarkowym

Chcesz przekonać się, jak dobrze smakuje zestawienie ryby, makaronu i aromatycznego sosu? Jesteś w dobrym miejscu! Spróbuj naszej receptury na znakomity makaron z łososiem w sosie pieczarkowym, a podarujesz swojemu podniebieniu prawdziwą ucztę smaków. Popatrz na wskazówki i listę składników, a przekonasz się, jakie to proste! 

Dla kogo?

Wszyscy fani ryb muszą spróbować naszej receptury. Delikatne mięso łososia zachwyci wszystkich, nawet tych, którzy od zawsze częściej sięgali po wieprzowinę czy wołowinę. Receptura sprawdzi się także w kuchni fanów makaronów – w tym przypadku włoski specjał tagliatelle będzie najlepiej pasować!

Na jaką okazję?

Makaron z łososiem w sosie pieczarkowym może zagościć na Twoim talerzu podczas codziennego obiadu. Wystarczy pół godziny i danie będzie cieszyć podniebienia wszystkich domowników. Makaron będzie również gwiazdą uroczystego menu podczas specjalnej okazji, np. urodzin.

Czy wiesz, że?

W 1487 roku makaron tagliatelle został pierwszy raz podany przez Maestro Zafirano. Receptura tak zasmakowała wszystkim, że ten włoski specjał został z nami do dzisiaj. Całe szczęście, ponieważ z dodatkiem pysznego tagliatelle przyrządzicie recepturę na makaron z łososiem!

Dla urozmaicenia:

Potrawa gotowa? Nie zapomnij o parmezanie, który udoskonali makaron z łososiem w sosie pieczarkowym. Potrawę możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny, co odświeży jej smak. Wystarczy jeden kęs potrawy i poczujesz znakomite efekty Twoich kulinarnych starań.