Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze
łatwe
23 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
130 gramów
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jednego buraka obierz ze skóry, kawałek zetrzyj na tarce, oba buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz. Startego buraka, cukier, sól, musztardę francuską oraz przyprawę Knorr wymieszaj ze sobą.

Krok 2
Powstałą marynatą natrzyj łososia, przykryj go folią i pozostaw na 2 dni.

Krok 3
Na dno garnka włóż odwrócony talerzyk, nalej do środka szklankę wody, tak aby była poniżej rantu talerzyka. Na talerzyku ułóż łososia, całość przykryj i doprowadź do wrzenia. Rybę odstaw na 10 minut na bok, po tym czasie znowu zagotuj wodę z rybą i odstaw całość na kolejne 10 minut na bok.

Krok 4
W międzyczasie różyczki kalafiora pokrój w cienkie plastry, usmaż je na oliwie na złoty kolor, a następnie przełóż na papierowy ręcznik aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Orzechy laskowe upraż na patelni lub w piekarniku. Uprażone pokrusz na mniejsze kawałki. Pozostałą oliwę zmiksuj z gałązkami bazylii, tak by uzyskać perfumowaną oliwę o zielonym kolorze.

Krok 5
Upieczone buraki obierz, pokrój w kostkę. Buraki, kiełki zielonego groszku, orzechy i kalafiora przełóż do miski, zalej częścią zielonej oliwy, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sałatkę ułóż na środku talerza.

Krok 6
Uparowaną rybę pokrój na porcje i ułóż na sałatce. Całość udekoruj zieloną oliwą.


Dobra rada:
Rybę możesz udekorować np. kwiatkami do dekoracji i podawać z cytryną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze
Gotowanie dań w próżni, czyli sous vide, to sposób, który pozwala zachować wyjątkowy aromat potraw i ich delikatność. Niektóre składniki potrzebują długotrwałego gotowania w stałej temperaturze, niekiedy czas ten sięga aż 48 godzin. Spokojnie, nasz przepis na łososia à la sous vide na smażonym kalafiorze nie wymaga tak dużego zaangażowania. Wystarczy 45 minut, aby na stole pojawiła się aromatyczna ryba.
Dla kogo?
Dla zwolenników nowoczesnej kuchni i dań rybnych.
Na jaką okazję?
Łosoś na kalafiorze doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją uzupełnienia menu imprezowego. Na przyjęciu z pewnością będzie głównym gościem!
Czy wiesz, że?
Metoda sous vide, czyli gotowania próżniowego, nie jest wynalazkiem współczesnym. Została opisana już w 1799 roku, a ponownie odkryto ją w latach sześćdziesiątych. Dziś zdobywa coraz większą popularność między innymi dzięki doskonałym walorom smakowym potraw, przygotowywanych tym sposobem.
Dla urozmaicenia:
Jadalne kwiaty będą doskonałą dekoracją dania. Możesz wykorzystać również bazylię zmiksowaną z oliwą.


































