Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze
łatwe
22 osoby zapisały
Składniki
800 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
130 gramów
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jednego buraka obierz ze skóry, kawałek zetrzyj na tarce, oba buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz. Startego buraka, cukier, sól, musztardę francuską oraz przyprawę Knorr wymieszaj ze sobą.
Krok 2
Powstałą marynatą natrzyj łososia, przykryj go folią i pozostaw na 2 dni.
Krok 3
Na dno garnka włóż odwrócony talerzyk, nalej do środka szklankę wody, tak aby była poniżej rantu talerzyka. Na talerzyku ułóż łososia, całość przykryj i doprowadź do wrzenia. Rybę odstaw na 10 minut na bok, po tym czasie znowu zagotuj wodę z rybą i odstaw całość na kolejne 10 minut na bok.
Krok 4
W międzyczasie różyczki kalafiora pokrój w cienkie plastry, usmaż je na oliwie na złoty kolor, a następnie przełóż na papierowy ręcznik aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Orzechy laskowe upraż na patelni lub w piekarniku. Uprażone pokrusz na mniejsze kawałki. Pozostałą oliwę zmiksuj z gałązkami bazylii, tak by uzyskać perfumowaną oliwę o zielonym kolorze.
Krok 5
Upieczone buraki obierz, pokrój w kostkę. Buraki, kiełki zielonego groszku, orzechy i kalafiora przełóż do miski, zalej częścią zielonej oliwy, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sałatkę ułóż na środku talerza.
Krok 6
Uparowaną rybę pokrój na porcje i ułóż na sałatce. Całość udekoruj zieloną oliwą.
Dobra rada:
Rybę możesz udekorować np. kwiatkami do dekoracji i podawać z cytryną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze
Gotowanie dań w próżni, czyli sous vide, to sposób, który pozwala zachować wyjątkowy aromat potraw i ich delikatność. Niektóre składniki potrzebują długotrwałego gotowania w stałej temperaturze, niekiedy czas ten sięga aż 48 godzin. Spokojnie, nasz przepis na łososia à la sous vide na smażonym kalafiorze nie wymaga tak dużego zaangażowania. Wystarczy 45 minut, aby na stole pojawiła się aromatyczna ryba.
Dla kogo?
Dla zwolenników nowoczesnej kuchni i dań rybnych.
Na jaką okazję?
Łosoś na kalafiorze doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją uzupełnienia menu imprezowego. Na przyjęciu z pewnością będzie głównym gościem!
Czy wiesz, że?
Metoda sous vide, czyli gotowania próżniowego, nie jest wynalazkiem współczesnym. Została opisana już w 1799 roku, a ponownie odkryto ją w latach sześćdziesiątych. Dziś zdobywa coraz większą popularność między innymi dzięki doskonałym walorom smakowym potraw, przygotowywanych tym sposobem.
Dla urozmaicenia:
Jadalne kwiaty będą doskonałą dekoracją dania. Możesz wykorzystać również bazylię zmiksowaną z oliwą.