Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze przepis – Zobacz na przepisy.pl

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

130 gramów

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jednego buraka obierz ze skóry, kawałek zetrzyj na tarce, oba buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz. Startego buraka, cukier, sól, musztardę francuską oraz przyprawę Knorr wymieszaj ze sobą.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatą natrzyj łososia, przykryj go folią i pozostaw na 2 dni.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 2

Krok 3

Na dno garnka włóż odwrócony talerzyk, nalej do środka szklankę wody, tak aby była poniżej rantu talerzyka. Na talerzyku ułóż łososia, całość przykryj i doprowadź do wrzenia. Rybę odstaw na 10 minut na bok, po tym czasie znowu zagotuj wodę z rybą i odstaw całość na kolejne 10 minut na bok.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie różyczki kalafiora pokrój w cienkie plastry, usmaż je na oliwie na złoty kolor, a następnie przełóż na papierowy ręcznik aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Orzechy laskowe upraż na patelni lub w piekarniku. Uprażone pokrusz na mniejsze kawałki. Pozostałą oliwę zmiksuj z gałązkami bazylii, tak by uzyskać perfumowaną oliwę o zielonym kolorze.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 4

Krok 5

Upieczone buraki obierz, pokrój w kostkę. Buraki, kiełki zielonego groszku, orzechy i kalafiora przełóż do miski, zalej częścią zielonej oliwy, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sałatkę ułóż na środku talerza.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 5

Krok 6

Uparowaną rybę pokrój na porcje i ułóż na sałatce. Całość udekoruj zieloną oliwą.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Rybę możesz udekorować np. kwiatkami do dekoracji i podawać z cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorzeDomowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze

Gotowanie dań w próżni, czyli sous vide, to sposób, który pozwala zachować wyjątkowy aromat potraw i ich delikatność. Niektóre składniki potrzebują długotrwałego gotowania w stałej temperaturze, niekiedy czas ten sięga aż 48 godzin. Spokojnie, nasz przepis na łososia à la sous vide na smażonym kalafiorze nie wymaga tak dużego zaangażowania. Wystarczy 45 minut, aby na stole pojawiła się aromatyczna ryba.

Dla kogo?

Dla zwolenników nowoczesnej kuchni i dań rybnych.

Na jaką okazję?

Łosoś na kalafiorze doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją uzupełnienia menu imprezowego. Na przyjęciu z pewnością będzie głównym gościem!

Czy wiesz, że?

Metoda sous vide, czyli gotowania próżniowego, nie jest wynalazkiem współczesnym. Została opisana już w 1799 roku, a ponownie odkryto ją w latach sześćdziesiątych. Dziś zdobywa coraz większą popularność między innymi dzięki doskonałym walorom smakowym potraw, przygotowywanych tym sposobem.

Dla urozmaicenia:

Jadalne kwiaty będą doskonałą dekoracją dania. Możesz wykorzystać również bazylię zmiksowaną z oliwą.