Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

130 gramów

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jednego buraka obierz ze skóry, kawałek zetrzyj na tarce, oba buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz. Startego buraka, cukier, sól, musztardę francuską oraz przyprawę Knorr wymieszaj ze sobą.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 1

Krok 2

Powstałą marynatą natrzyj łososia, przykryj go folią i pozostaw na 2 dni.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 2

Krok 3

Na dno garnka włóż odwrócony talerzyk, nalej do środka szklankę wody, tak aby była poniżej rantu talerzyka. Na talerzyku ułóż łososia, całość przykryj i doprowadź do wrzenia. Rybę odstaw na 10 minut na bok, po tym czasie znowu zagotuj wodę z rybą i odstaw całość na kolejne 10 minut na bok.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie różyczki kalafiora pokrój w cienkie plastry, usmaż je na oliwie na złoty kolor, a następnie przełóż na papierowy ręcznik aby odciągnąć nadmiar tłuszczu. Orzechy laskowe upraż na patelni lub w piekarniku. Uprażone pokrusz na mniejsze kawałki. Pozostałą oliwę zmiksuj z gałązkami bazylii, tak by uzyskać perfumowaną oliwę o zielonym kolorze.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 4

Krok 5

Upieczone buraki obierz, pokrój w kostkę. Buraki, kiełki zielonego groszku, orzechy i kalafiora przełóż do miski, zalej częścią zielonej oliwy, dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sałatkę ułóż na środku talerza.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 5

Krok 6

Uparowaną rybę pokrój na porcje i ułóż na sałatce. Całość udekoruj zieloną oliwą.

Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Rybę możesz udekorować np. kwiatkami do dekoracji i podawać z cytryną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorzeDomowy sposób na łososia a'la sous-vied na smażonym kalafiorze

Gotowanie dań w próżni, czyli sous vide, to sposób, który pozwala zachować wyjątkowy aromat potraw i ich delikatność. Niektóre składniki potrzebują długotrwałego gotowania w stałej temperaturze, niekiedy czas ten sięga aż 48 godzin. Spokojnie, nasz przepis na łososia à la sous vide na smażonym kalafiorze nie wymaga tak dużego zaangażowania. Wystarczy 45 minut, aby na stole pojawiła się aromatyczna ryba.

Dla kogo?

Dla zwolenników nowoczesnej kuchni i dań rybnych.

Na jaką okazję?

Łosoś na kalafiorze doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Jest również ciekawą propozycją uzupełnienia menu imprezowego. Na przyjęciu z pewnością będzie głównym gościem!

Czy wiesz, że?

Metoda sous vide, czyli gotowania próżniowego, nie jest wynalazkiem współczesnym. Została opisana już w 1799 roku, a ponownie odkryto ją w latach sześćdziesiątych. Dziś zdobywa coraz większą popularność między innymi dzięki doskonałym walorom smakowym potraw, przygotowywanych tym sposobem.

Dla urozmaicenia:

Jadalne kwiaty będą doskonałą dekoracją dania. Możesz wykorzystać również bazylię zmiksowaną z oliwą.