Dania z Rybami Duszonymi

5 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (5)

Dorsz po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Na wigilijnym lub bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć ryby. Jeśli szukasz innowacji w kuch...
Sandacz duszony w koprze włoskim
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sandacz duszony w koprze włoskim to ciekawa alternatywa dla klasycznej ryby po grecku. Do jego pr...
Ryba Veracruz
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Sandacz po rosyjsku
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe...

Ciekawostki i porady

Delikatne, puszyste pączki. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno, ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne, ale w moim przekonaniu warte obchodzenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryba duszonaRyba duszona

Ryby da się przyrządzić na wiele sposobów – można je gotować na parze, piec, smażyć, a także dusić. Jeżeli szukasz alternatywy dla rybnych koreczków lub smażonego panierowanego w bułce tartej filetu, zainspiruj się wyborną w smaku rybą duszoną. Przyrządzenie tego dania nie zajmie Ci dużo czasu – wystarczą trzy kwadranse, z czego najdłużej trwa sam proces duszenia oraz wstępnego podsmażania składników. Gdy jednak naczynie z kolejnymi składnikami potrawy znajdzie się już na kuchence, masz czas, by zająć się przygotowywaniem pozostałych dodatków. Przed przystąpieniem do gotowana, oczyść ryby z ości, umyj i osusz filety. Wybieraj ryby białe – są to na przykład dorsz, mintaj, morszczuk i miruna, które charakteryzują się wyjątkowo delikatnym smakiem. Filety należy podzielić na mniejsze cząstki, przyprawić, a następnie podsmażyć i odłożyć na chwilę lub też dodać do składników, które znajdują się już na patelni. Dobrze jest, gdy poszczególne fazy obróbki termicznej odbywają się w jednym naczyniu. Dzięki temu wszystkie smaki oraz aromaty mają szansę się dokładnie przeniknąć i wymieszać. Danie uzupełniają przede wszystkim warzywa. W przepisie na rybę Veracruz są to głównie pomidory oraz cebula, a ponadto oliwki, kapary, czosnek oraz papryczka chili, która dopełnia smak potrawy odrobiną ostrości. Dołącza się do tego kawałki pomarańczy, która nadaje jej lekko słodkiej nuty. Gdy chcesz przygotować dorsza po hiszpańsku, również zaopatrz się w pomidory i cebulę, a dodatkowo potrzebne będą jeszcze ziemniaki. Całość będzie gotowa do podania, gdy wszystkie składniki staną się już odpowiednio miękkie. Serwuj rybę z zielonymi sałatkami, gotowanymi lub pieczonymi w ziołach ziemniakami, ryżem lub jako samodzielny posiłek. Prezentowane poniżej przepisy na ryby duszone przypadną do gustu szczególnie miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, ale także wszystkim tym, którzy mają ochotę na pyszny posiłek z dodatkiem ryby. Skorzystaj z naszych inspiracji i koniecznie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.