Dania z Rybami Duszonymi
6 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Ryba duszona
Ryby da się przyrządzić na wiele sposobów – można je gotować na parze, piec, smażyć, a także dusić. Jeżeli szukasz alternatywy dla rybnych koreczków lub smażonego panierowanego w bułce tartej filetu, zainspiruj się wyborną w smaku rybą duszoną. Przyrządzenie tego dania nie zajmie Ci dużo czasu – wystarczą trzy kwadranse, z czego najdłużej trwa sam proces duszenia oraz wstępnego podsmażania składników. Gdy jednak naczynie z kolejnymi składnikami potrawy znajdzie się już na kuchence, masz czas, by zająć się przygotowywaniem pozostałych dodatków. Przed przystąpieniem do gotowana, oczyść ryby z ości, umyj i osusz filety. Wybieraj ryby białe – są to na przykład dorsz, mintaj, morszczuk i miruna, które charakteryzują się wyjątkowo delikatnym smakiem. Filety należy podzielić na mniejsze cząstki, przyprawić, a następnie podsmażyć i odłożyć na chwilę lub też dodać do składników, które znajdują się już na patelni. Dobrze jest, gdy poszczególne fazy obróbki termicznej odbywają się w jednym naczyniu. Dzięki temu wszystkie smaki oraz aromaty mają szansę się dokładnie przeniknąć i wymieszać. Danie uzupełniają przede wszystkim warzywa. W przepisie na rybę Veracruz są to głównie pomidory oraz cebula, a ponadto oliwki, kapary, czosnek oraz papryczka chili, która dopełnia smak potrawy odrobiną ostrości. Dołącza się do tego kawałki pomarańczy, która nadaje jej lekko słodkiej nuty. Gdy chcesz przygotować dorsza po hiszpańsku, również zaopatrz się w pomidory i cebulę, a dodatkowo potrzebne będą jeszcze ziemniaki. Całość będzie gotowa do podania, gdy wszystkie składniki staną się już odpowiednio miękkie. Serwuj rybę z zielonymi sałatkami, gotowanymi lub pieczonymi w ziołach ziemniakami, ryżem lub jako samodzielny posiłek. Prezentowane poniżej przepisy na ryby duszone przypadną do gustu szczególnie miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, ale także wszystkim tym, którzy mają ochotę na pyszny posiłek z dodatkiem ryby. Skorzystaj z naszych inspiracji i koniecznie podziel się swoją opinią. Życzymy smacznego.