Szczupak w sosie szafranowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szczupak w sosie szafranowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

11

heart
122 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

250 mililitrów

20 mililitrów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 ziarna

3 sztuki

3 łyżki

0.5 sztuki

3 łyżki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Poporcjowany filet ze szczupaka dopraw przyprawą Knorr i odstaw na godzinę.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 1

Krok 2

Obierz i pokrój warzywa, następnie ugotuj. Cytrynę pokrój w plastry.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 2

Krok 3

Rybę w rondlu zalej winem, octem i wodą tak, by mięso było przykryte. Dodaj ugotowane warzywa, rodzynki, plastry cytryny i gotuj na dużym ogniu.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 3

Krok 4

Osobno wymieszaj łyżkę masła, mąkę, cukier, szafran. Rozprowadź bulionem i doprowadź do zgęstnienia sosu. Na koniec dodaj łyżkę masła i przecedź.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 4

Krok 5

Rybę wyłóż na talerz, polej sosem i udekoruj ugotowanymi warzywami, rodzynkami i plastrami cytryny.

Szczupak w sosie szafranowym - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szczupak w sosie szafranowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szczupak w sosie szafranowymSzczupak w sosie szafranowym

Poporcjowany filet ze szczupaka dopraw przyprawą Knorr i odstaw na godzinę.