Czy zauważyliście, że domowe wypieki wracają do mody? Jakaż to radość, gdy z gorącego piekarnika wyjmujemy aromatyczne, własnoręcznie przygotowane ciasto. Słodki domowy deser błyskawicznie przywraca optymistyczną wizję świata. Jak zostać królową wypieków? Zacznijmy od tego jak uniknąć porażki.

20 przydatnych wskazówek dla domowych cukierników

1. Przeczytaj przepis…
…i postępuj zgodnie z nim. Liczba i rodzaj składników, kolejność i sposób wykonania poszczególnych czynności, czas i temperatura pieczenia – wszystko jest ważne. Pamiętaj aby nagrzać piekarnik do wymaganej temperatury na 10 minut przed pieczeniem.

2. Pracuj w pokojowej atmosferze
Z wyjątkiem przypadków, gdy w przepisie jest informacja, że coś dodajemy prosto z lodówki, wszystkie składniki ciasta powinny być w jednakowej – pokojowej – temperaturze.

3. Starannie odmierzaj
Sypkie składniki, przede wszystkim mąkę, lepiej zważyć na dokładnej wadze kuchennej (cyfrowej) niż polegać na mierzeniu objętości.

4. Nie za dużo, nie za mało a w sam raz
Dokładnie odmierz cukier. Gdy dodasz za dużo, ciasto może przypalić się (to jeden z powodów), gdy za mało będzie blade lub twarde.

5. Napowietrzona mąka
Lekko wymieszaj mąkę przed odmierzaniem. Wyrównaj poziom, usuwając nadmiar przy pomocy noża.

6. Mieszaj z wdziękiem
Wymieszaj dokładnie, ale lekko, wszystkie suche składniki (cukier, mąkę, proszek do pieczenia itp.), najlepiej trzepaczką, zanim dodasz je do ciasta.

7. Używaj jajek prosto (prawie) od kury
Czyli świeżych. Sprawdź czy włożone do wody wolno opadają na dno. Nieświeże wypłyną na powierzchnię. Gdy w przepisie nie ma określonej wielkości jajek, najlepiej wybrać duże (L), z wolnego wybiegu.

8. Rozdziel jajko bez wysiłku
Jajka najlepiej rozdzielaćsię, gdy są zimne. Czy wiecie, że białko dużego jajka waży mniej więcej 37 g a żółtko 20 g?

9. Ubij pianę lekką jak chmurka
Białko, które ubijamy na pianę należy doprowadzić do temperatury pokojowej. Co dodać, aby piana była idealnie puszysta? Np. winian potasu (cream of tartare), kilka kropel soku z cytryny lub octu, szczypta soli lub cukru stabilizują i zwiększają puszystość piany z białek.

10. Wybierz jogurt lub śmietanę
W wypiekach stosować można wymiennie jogurt naturalny i kwaśną śmietanę. Przetestuj obie opcje i sprawdź, którą wolisz.

11. Rozkoszuj się zapachem wanilii
Jeżeli możesz używaj do pieczenia czystego ekstraktu waniliowego, a nie cukru wanilinowego. Możesz także zetrzeć laskę wanilii na drobnej tarce i dodać do cukru.

12. Kolejność jest ważna

Mieszając suche i wilgotne składniki zacznij i zakończ na suchych. (3 porcje suchych i 2 wilgotnych)

13. Krótko i delikatnie
W ten sposób mieszaj surowe ciasto. Gdy używasz mixera stosuj niską prędkość.

14. Szczypta smaku
Nie ma to jak szczypta soli dodana do słodkich wypieków. Wzmacnia smak i aromat ciast.

15. Rośnie w miarę pieczenia
Dlatego wypełnij formę surowym ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Wyrównaj powierzchnię szerokim nożem.

16. W dobrej formie
Lekko natłuść formę do pieczenia masłem, margaryną lub oliwą. Delikatnie oprósz mąką lub tartą bułką. Możesz także wyłożyć ją papierem do pieczenia (po uprzednim natłuszczeniu).

17. Złociste ciasto
Obróć formę z ciastem po 20 minutach w piekarniku. Będzie równo upieczone. Zawsze stawiaj ciasto na środkowej półce w piekarniku, o ile przepis nie zaleca inaczej.

18. Idealnie upieczone
Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone – patyczek włożony w środek ciasta powinien być po wyjęciu czysty. Jeżeli tak jest wyjmij ciasto z piekarnika. Zbyt długi czas pieczenia prowadzi do suchego ciasta.

19. Odpoczynek po pracy
Pozwól ciastu odpocząć przez 20 minut zanim wyjmiesz je z formy lub zaczniesz kroić.

20. Kuchenni pomocnicy
Jeżeli dużo pieczesz warto gromadzić kuchenne urządzenia i gadżety. Oszczędzają czas i wysiłek i zapewniają jednakowe rezultaty za każdym razem.

Dom z aromatem pieczonego ciasta.

A teraz czas na ćwiczenia praktyczne. Nasze ekspresowe ciasto z owocami to murowany przepis na sukces. Proste i szybkie do przygotowania, udaje się zawsze. A więc do dzieła!

Ekspresowe ciasto

Czas: 60 minut

Składniki:

- 125 g kostki do pieczenia Kasia

- 10 łyżek cukru

- 200g mąki

- 3 jajka

- Szczypta soli

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 opak. cukru waniliowego

- 400 g dowolnych owoców

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Kasię utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Do masy kolejno dodawać jajka, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą formy, o średnicy 24 cm; na wierzchu układamy pokrojone owoce. Piec przez 50 minut.

To ciasto sprawdza się fantastycznie przez cały rok, z dowolnymi owocami, w zależności od sezonu – malinami, jagodami, morelami czy jabłkami. W zimie także z mrożonymi lub z puszki. Gdy pieczemy z owocami mrożonymi należy je rozmrozić i lekko odsączyć przed dodaniem do ciasta.

Ciasto utrzeć można przy pomocy miksera. Nie jest on jednak niezbędny, najważniejsze jest utarcie Kasi z cukrem i jajkami na gładko.