Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

330

1670 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10052 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

40 gramów

6 sztuk

160 gramów

150 gramów

10 łyżek

1 łyżeczka

1 łyżeczka

krem:

250 gramów

2 sztuki

2 łyżki

200 gramów

polewa:

150 gramów

125 gramów

dekoracja:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto. Ubijaj jajka z cukrem przez 15 minut (powinny potroić swoją objętość). Przesiej suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) przez sito do miski. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej po jednej łyżce, cały czas delikatnie ubijając.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 1

Krok 2

Rozpuść Kasię, odstaw do ostygnięcia i dodaj do masy. Wymieszaj.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 2

Krok 3

Wysmaruj formę o średnicy 22 cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180°C.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 3

Krok 4

Przygotuj krem. Rozpuść białą czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 4

Krok 5

Zmiksuj Kasię z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Kiedy upieczone ciasto biszkoptowe ostygnie, przekrój je na pół i przełóż przygotowanym wcześniej kremem. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 5

Krok 6

Przygotuj ganasz. Rozpuść czekoladę i margarynę w ciepłej kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Przy pomocy noża lub łopatki rozprowadź polewę na torcie.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Dobra rada: Aby przygotować wiórki czekoladowe do dekoracji, potrzebujesz sporego kawałka lub dużej tabliczki czekolady. Przyłóż ostrze obieraczki do warzyw do płaskiej powierzchni czekolady (np. bocznej strony tabliczki) i zacznij powoli „obierać” czekoladę, tak jak obiera się jabłko. Żeby wiórki zwijały się na ostrzu obieraczki, musisz wywierać stały nacisk. Zbyt duży lub zbyt mały nacisk sprawi, że wiórki będą się łamać.

22

Opinie o przepisie

  • Mariola Werner

    Mariola Werner, 23.09.2016

    Ile jajek do ciasta a ile do kremu? Do kremu całe jajka czy żółtka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krężał

    Agnieszka Krężał, 10.09.2016

    Jutro zrobimy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Krezal

    Katarzyna Krezal, 10.09.2016

    Mniammmmm Agnieszka Krężał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Mielewczyk

    Maria Mielewczyk, 03.09.2016

    Krem z margaryny nie może być dobry...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Piotrowska

    Krystyna Piotrowska, 02.09.2016

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Cwiek

    Barbara Cwiek, 02.09.2016

    Oj pojadlby

    Odpowiedz Odpowiedz
  • domi ti

    domi ti, 29.08.2016

    Ale dobre mniam delicje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mat Chem

    Mat Chem, 20.06.2016

    ciasto przed upieczeniem miało bardzo gęstą konsystencję, trudno było "przelać' je do tortownicy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Maria

    Anna Maria, 27.04.2016

    Cale ,surowe jajka do masy ? Chyba raczej nie ,co to za przepis ,jajka koniecznie trzeba ubic na parze !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Wiśniewska

    Alicja Wiśniewska, 16.04.2016

    Napewno jest pyszny-mam tylko pytanie co to jest BIALA CZEKOLADA??????pewnie sam cukier i jakies tam uszlachetniacze-poniewaz glownym skladnikiem czekolady jest kakao.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Cehelik

    Malgorzata Cehelik, 15.04.2016

    Jaki musi być pyszny :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cassandra Sunstar

    Cassandra Sunstar, 15.04.2016

    Ide upiec ...zobacze czy mi wyjdzie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Szczepaniak

    Agata Szczepaniak, 15.04.2016

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Piasecka

    Izabela Piasecka, 06.04.2016

    Tylko może zamiast margaryny masełko prawdziwe....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Radziszewska

    Anna Radziszewska, 06.04.2016

    tak, gdyby nie było wszędzie kostki do pieczenia Kasia, czyli tłuszcz utwardzony, mega szkodliwy....nawet w kremie? i nawet w polewie? a można zastąpić np. serkiem mascarpone i śmietanką kremówką

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Allkon.pl

    Allkon.pl, 06.04.2016

    nioo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Moscinski

    Jerzy Moscinski, 06.04.2016

    To jest to co tygrysy lubią najbardziej!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Polak

    Magdalena Polak, 05.04.2016

    Surowe jajka do kremu?! Ktos zwariowal chyba! Salmonella wita:Ubic z cukrem na parze jesli juz i takie ostudzone dopiero miksowac z resztą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Czechowicz

    Karolina Czechowicz, 03.02.2016

    krem wychodzi żółty jak żółtka - smakować, smakuje. Biszkopt też nie wyszedł mimo zastosowania wszystkich rad krok po kroku, więc tak nie bardzo jestem zadowolona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania  wnuk

    Ania wnuk, 29.12.2015

    jestem zafascynowana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dzichadustaandzelo@gmail. com Kapera

    dzichadustaandzelo@gmail. com Kapera, 15.12.2015

    Bez komentarza wszystko supernowe dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Szymańska

    Renata Szymańska, 07.12.2015

    Wspaniały przepis myślę że go wypróbuję na święta.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowy z kremem z białej czekoladyTort czekoladowy z kremem z białej czekolady

Czekoladowy tort z tego przepisu prezentuje się niezwykle imponująco, a więc będzie idealnym wypiekiem na specjalną okazję, przyjęcie lub świąteczny stół. Połączenie intensywnie kakaowego biszkoptu oraz delikatnego kremu z białej czekolady to gwarancja pysznego deseru. Pierwszy krok w przygotowania tortu wymaga cierpliwości – jajka i cukier miksuj przez kwadrans, aż potroją objętość. Do puszystej masy z jajek stopniowo dodawaj suche składniki, cały czas delikatnie mieszając. Na koniec wlej do ciasta rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia. Całość przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika. Bazą do kremu jest rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada. Dodaj ją do zmiksowanej z cukrem na jasną, puszystą masę kostki do pieczenia. Do kremu dołącz również jajka, które należy jednak wcześniej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie. Upieczony biszkopt przekrój na pół i przekładaj masą z białej czekolady. Gotowy tort oblej polewą z gorzkiej czekolady i udekoruj czekoladowymi wiórkami. Koniecznie upiecz ten tort przy najbliższej okazji.