Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
NOWY PRZEPIS
łatwe
10506 osób zapisało

Składniki
ciasto:
200 gramów
1 łyżeczka
20 gramów
200 gramów
0.25 łyżeczki
4 sztuki
180 gramów
100 mililitrów
100 gramów
krem:
250 gramów
300 mililitrów
100 gramów
250 gramów
100 mililitrów
0.5 sztuki
150 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do garnka dodaj mleko, masło i gorzką czekoladę. Podgrzej całość do momentu uzyskania gładkiej masy. Wystudź.

Krok 2
Mąkę przesiej. Dodaj proszek do pieczenia, sól i kakao. Wymieszaj.

Krok 3
Jajka ubij z cukrem do momentu otrzymania puszystej masy. Wsyp następnie stopniowo wymieszane wcześniej suche składniki. Wymieszaj całość łyżką.

Krok 4
Na koniec wlej czekoladową, wystudzoną masę i całość wymieszaj. Przełóż masę do dwóch tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Wystudź.

Krok 5
Przygotuj krem. Śmietankę 30% umieść w garnku i podgrzej. Wrzuć białą czekoladę i całość wymieszaj do roztopienia się czekolady. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Następnie schłodzoną masę dodaj do serka mascarpone i ubij do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Krok 6
Pierwszy czekoladowy blat nasącz wodą z dodatkiem soku z cytryny, wyłóż warstwę dżemu z czarnej porzeczki, a następnie kremu (można krem przełożyć do rękawa cukierniczego). Przykryj drugim blatem, znów nasącz, pokryj dżemem i kremem. Udekoruj owocami. Włóż tort do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i zgęstnienia kremu.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
Tort kojarzony jest zwykle z wyjątkowymi wydarzeniami, takimi jak urodziny, imieniny czy okrągła rocznica. Na szczęście trend ten został przełamany i coraz częściej torty przygotowywane są bez specjalnej okazji. Jeśli szukacie pomysłu na doskonały deser, który jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i w formie codziennej porcji łakoci – wykorzystajcie nasz przepis na dwukolorowy tort czekoladowy z kremem z białej czekolady. Tort nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Spróbujcie sami.
Dla kogo?
Tort czekoladowy pokocha każdy, kto lubi domowe desery w nieco bardziej wykwintnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Tort z kremem sprawdzi się zawsze. Jest doskonałą propozycją na rodzinną imprezę, ale możecie go także wykorzystać jako oryginalny, słodki prezent dla jubilata czy solenizanta.
Czy wiesz, że?
Biała czekolada tak naprawdę nie jest czekoladą, ponieważ w swoim składzie nie zawiera masy kakaowej. Istnieją jednak na rynku wykwintne wersje białej czekolady, w których znajdziecie 33% masła kakaowego.
Dla urozmaicenia:
Tort czekoladowy i wiśnie to doskonałe połączenie. Wykorzystaj te owoce – w zalewie lub kandyzowane, aby ozdobić swój tort z kremem z białej czekolady.