Tort z białą czekoladą - czekoladowy z kremem | Przepisy.pl pixel

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

378

2082 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3479 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10583 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

1 łyżeczka

20 gramów

200 gramów

0.25 łyżeczki

4 sztuki

180 gramów

100 mililitrów

100 gramów

krem:

250 gramów

300 mililitrów

100 gramów

250 gramów

100 mililitrów

0.5 sztuki

150 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka dodaj mleko, masło i gorzką czekoladę. Podgrzej całość do momentu uzyskania gładkiej masy. Wystudź.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 1

Krok 2

Mąkę przesiej. Dodaj proszek do pieczenia, sól i kakao. Wymieszaj.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 2

Krok 3

Jajka ubij z cukrem do momentu otrzymania puszystej masy. Następnie stopniowo wsyp wymieszane wcześniej suche składniki. Wymieszaj całość łyżką.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 3

Krok 4

Na koniec wlej czekoladową, wystudzoną masę i całość wymieszaj. Przełóż masę do dwóch tortownic, wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Wystudź.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 4

Krok 5

Przygotuj krem. Śmietankę 30% umieść w garnku i podgrzej. Wrzuć białą czekoladę i całość wymieszaj do roztopienia się czekolady. Schłodź w lodówce przez kilka godzin. Następnie schłodzoną masę dodaj do serka mascarpone i ubij do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 5

Krok 6

Pierwszy czekoladowy blat nasącz wodą z dodatkiem soku z cytryny, wyłóż warstwę dżemu z czarnej porzeczki, a następnie kremu (można krem przełożyć do rękawa cukierniczego). Przykryj drugim blatem, znów nasącz, pokryj dżemem i kremem. Udekoruj owocami. Włóż tort do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i zgęstnienia kremu.

Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • majcho1

    majcho1 , 17.07.2021

    Tort super bardzo smaczny polecam na urodziny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Szczepek

    Kinga Szczepek , 05.01.2021

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowy z kremem z białej czekoladyTort czekoladowy z kremem z białej czekolady

Tort kojarzony jest zwykle z wyjątkowymi wydarzeniami, takimi jak urodziny, imieniny czy okrągła rocznica. Na szczęście trend ten został przełamany i coraz częściej torty przygotowywane są bez specjalnej okazji. Jeśli szukacie pomysłu na doskonały deser, który jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i w formie codziennej porcji łakoci – wykorzystajcie nasz przepis na dwukolorowy tort czekoladowy z kremem z białej czekolady. Tort nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Spróbujcie sami.

Dla kogo?

Tort czekoladowy pokocha każdy, kto lubi domowe desery w nieco bardziej wykwintnym wydaniu. Tort z białą czekoladą i mascarpone będzie świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeśli lubicie słodki smak kremu z białej czekolady przełamany gorzką czekoladą w biszkopcie, ten deser przypadnie wam do gustu!

Na jaką okazję?

Tort z kremem z białej czekolady sprawdzi się zawsze. Jest doskonałą propozycją na rodzinną imprezę, ale możecie go także wykorzystać jako oryginalny, słodki prezent dla jubilata czy solenizanta. Połączenie białego i ciemnobrązowego koloru sprawia, że tort wygląda wykwintnie i elegancko.

Czy wiesz, że?

Biała czekolada tak naprawdę nie jest czekoladą, ponieważ w swoim składzie nie zawiera masy kakaowej. Istnieją jednak na rynku wykwintne wersje białej czekolady, w których znajdziecie 33% masła kakaowego. Wybór dobrej jakości czekolady jest niezmiernie ważny, jeśli chcecie, aby wasz wypiek zawsze był smaczny i udany.

Dla urozmaicenia:

Tort czekoladowy i wiśnie to doskonałe połączenie. Wykorzystaj te owoce – w zalewie lub kandyzowane, aby ozdobić swój tort z kremem z białej czekolady. Oprócz eleganckiego wyglądu wiśnie nadadzą również charakterystycznego smaku. Ich lekko kwaśny smak świetnie skomponuje się ze słodyczą czekolady.