Składniki
ciasto:
150 gramów
170 gramów
100 gramów
150 mililitrów
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
poncz:
1 łyżka
1 łyżka
50 mililitrów
masa kawowa:
250 gramów
250 mililitrów
10 gramów
60 gramów
20 gramów
masa śmietankowa (do dekoracji):
100 mililitrów
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło rozpuść w rondelku, przestudź, wymieszaj z jogurtem i roztrzepanymi jajkami. W misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao i cukier. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.
Krok 2
Dno tortownicy wyłóż pergaminem, przełóż ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C około 25 minut. Wystudź i przekrój na dwa blaty.
Krok 3
Przygotuj poncz. Kawę rozpuść w szklance gorącej, przegotowanej wody. Wymieszaj z cukrem i likierem.
Krok 4
Przygotuj masę kawową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksuj z cappuccino, a następnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Jeden blat ciasta skrop połową ponczu. Na cieście rozprowadź masę kawową i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie skrop ponczem. Pozostałą masą posmaruj tort z wierzchu i po bokach.
Krok 6
Przygotuj śmietanę do dekoracji ubijając ją mikserem. Wyciśnij ją na wierzch tortu za pomocą rękawa cukierniczego np. w postaci rozetek. Całość udekoruj sypkim cappuccino i odstaw na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.
Dobra rada:
Przygotowując bitą śmietanę, najlepiej ubijać dobrze schłodzoną kremówkę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort czekoladowy z kremem kawowym
Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, imieniny, ważne rocznice czy śluby. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ciasta te przygotowywać także na co dzień, co szczególnie ucieszy smakoszy domowych łakoci. Jeśli lubicie kawowe desery, spróbujcie naszego przepisu na tort czekoladowy z kremem kawowym. To ciasto nie tylko pyszne, ale przede wszystkim wykwintne, dlatego też doskonale sprawdzi się podczas każdej uroczystości, wymagającej odpowiedniej oprawy kulinarnej.
Dla kogo?
Dla każdego zwolennika tortów oraz czekoladowo – kawowych smaków.
Na jaką okazję?
Tort czekoladowy to idealny pomysł na każde eleganckie przyjęcie. Trudno wyobrazić sobie bez niego urodziny, imieniny albo rocznicę ślubu.
Czy wiesz, że?
Jednym z najbardziej znanych tortów na świecie jest tort Pavlova. Ten australijski deser przygotowuje się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Nazwę zawdzięcza rosyjskiej tancerce Annie Pawłowej, na której cześć przygotowano ten tort w Perth w 1926 lub 1929 roku.
Dla urozmaicenia:
Czekoladowy tort z kremem kawowym udekorujcie bitą śmietaną oraz startą czekoladą. Będzie estetycznie i pysznie.