Tort czekoladowy z kremem kawowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

140

1089 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2588 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

150 gramów

170 gramów

100 gramów

150 mililitrów

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżki

poncz:

1 łyżka

1 łyżka

50 mililitrów

masa kawowa:

250 gramów

250 mililitrów

10 gramów

60 gramów

20 gramów

masa śmietankowa (do dekoracji):

100 mililitrów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku, przestudź, wymieszaj z jogurtem i roztrzepanymi jajkami. W misce wymieszaj mąkę, sodę, kakao i cukier. Do sypkich składników wlej płynne i wymieszaj mikserem.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy wyłóż pergaminem, przełóż ciasto i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180°C około 25 minut. Wystudź i przekrój na dwa blaty.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 2

Krok 3

Przygotuj poncz. Kawę rozpuść w szklance gorącej, przegotowanej wody. Wymieszaj z cukrem i likierem.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj masę kawową. Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksuj z cappuccino, a następnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 4

Krok 5

Jeden blat ciasta skrop połową ponczu. Na cieście rozprowadź masę kawową i przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie skrop ponczem. Pozostałą masą posmaruj tort z wierzchu i po bokach.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 5

Krok 6

Przygotuj śmietanę do dekoracji ubijając ją mikserem. Wyciśnij ją na wierzch tortu za pomocą rękawa cukierniczego np. w postaci rozetek. Całość udekoruj sypkim cappuccino i odstaw na kilka godzin do lodówki, do schłodzenia.

Tort czekoladowy z kremem kawowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując bitą śmietanę, najlepiej ubijać dobrze schłodzoną kremówkę.

11

Opinie o przepisie

  • Leonia Krynicka

    Leonia Krynicka, 23.05.2020

    W przepisie nie ma dodanej sody

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Snajdar

    Weronika Snajdar, 13.10.2017

    wydaje mi się ze coś z tą maka nie tak! 60g na 6 jajek??? Ja daję 3/4 szkl.mąki i zawsze mama super biszkopt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 30.09.2017

    Wygląda super ale dopiero będę piekła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Walendzik

    Piotr Walendzik, 04.09.2017

    pyszny tort urodzinowy jadłem zamawiając na stronie http://www.cukiernie-torty-ciasta.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Lewandowska

    Kasia Lewandowska, 02.02.2017

    A czy mozna biszkopty upiec równocześnie w jednej blaszce oddzielając od siebie papierem do pieczenia?Proszę o odpowiedź bo mój tatuś ma urodzinki niedługo i chcę zrobić ten tort!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Ek

    Piotr Ek, 29.10.2016

    Biszkopt piec z termoobiegiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edyta S***

    Edyta S***, 01.01.2016

    wygląda apetycznie, napewno upiekę :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Potoczny

    Wiesław Potoczny, 18.12.2015

    Bardzo smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Potoczny

    Wiesław Potoczny, 18.12.2015

    Efektowny i bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa kurosad

    teresa kurosad, 17.12.2015

    supertorcik jeszcze nie piekłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresa kurosad

    teresa kurosad, 17.12.2015

    super.torcik

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort czekoladowy z kremem kawowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort czekoladowy z kremem kawowymTort czekoladowy z kremem kawowym

Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, imieniny, ważne rocznice czy śluby. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ciasta te przygotowywać także na co dzień, co szczególnie ucieszy smakoszy domowych łakoci. Jeśli lubicie kawowe desery, spróbujcie naszego przepisu na tort czekoladowy z kremem kawowym. To ciasto nie tylko pyszne, ale przede wszystkim wykwintne, dlatego też doskonale sprawdzi się podczas każdej uroczystości, wymagającej odpowiedniej oprawy kulinarnej.

Dla kogo?

Dla każdego zwolennika tortów oraz czekoladowo – kawowych smaków.

Na jaką okazję?

Tort czekoladowy to idealny pomysł na każde eleganckie przyjęcie. Trudno wyobrazić sobie bez niego urodziny, imieniny albo rocznicę ślubu.

Czy wiesz, że?

Jednym z najbardziej znanych tortów na świecie jest tort Pavlova. Ten australijski deser przygotowuje się z bezy, bitej śmietany i świeżych owoców. Nazwę zawdzięcza rosyjskiej tancerce Annie Pawłowej, na której cześć przygotowano ten tort w Perth w 1926 lub 1929 roku.

Dla urozmaicenia:

Czekoladowy tort z kremem kawowym udekorujcie bitą śmietaną oraz startą czekoladą. Będzie estetycznie i pysznie.