Biszkopty czekoladowe

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Rolada bananowa

240

łatwe

45 min.
Rolada bananowa – efektowny i smaczny słodki wypiek, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsz...
Ciasto czekoladowe z bananami

173

łatwe

60 min.
Ciasto czekoladowe z bananami na pierwszy rzut oka przypomina klasyczną wuzetkę. Dwa kakaowe bisz...
Tort czekoladowy z kremem kakaowym

132

łatwe

60 min.
Masa kakaowa do tortu to punkt obowiązkowy w Twojej kulinarnej przygodzie. Przecież torty towarzy...
Ciasto podwójnie czekoladowe

65

łatwe

15 min.
Ciasto podwójnie czekoladowe jest doskonałe nie tylko dla fanów czekolady. Może być podawane na d...
Rolada biszkoptowa z malinami

20

łatwe

45 min.
Rolada biszkoptowa z malinami to wyśmienity słodki wypiek, który nadaje się na wiele okazji, na p...
Łasuch

3

łatwe

15 min.
Ciasto diabelskie

1

trudne

15 min.
Deser czekoladowy

1

trudne

60 min.
Adwokacik

(-)

łatwe

15 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopty czekoladoweBiszkopty czekoladowe

Puszysty i lekki biszkopt to podstawa każdego tortu. Blaty biszkoptowe można przełożyć dowolnym kremem, bitą śmietaną, owocami lub galaretkami. By przygotować ciasto, ubij pianę z białek, a następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą (doskonale sprawdzi się zarówno gorzka, jak i mleczna). Na koniec wlej roztopioną kostkę do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Całość umieść na wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Jeśli chcesz, by wierzch tortu był równy, po wystudzeniu odwróć biszkopt do góry nogami. Pamiętaj, że dla podkreślenia smaku, ciasto możesz nasączyć, np. odrobiną herbaty z cytrynowym lub pomarańczowym sokiem. Otrzymany biszkopt wykorzystasz m.in. do przygotowania tortu czekoladowego z kremem kakaowym. Jego sekret tkwi w masie, którą przełożysz biszkoptowe blaty. Wystarczy, że na niewielkim ogniu rozpuścisz cukier, a następnie zwiększysz ogień i zagotujesz. Pamiętaj jednak, że syrop nie może zacząć brązowieć. Do ubitych żółtek dolej przygotowany uprzednio roztwór, a po wystudzeniu dodaj miękką kostkę do pieczenia oraz kakao. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie ciasta podwójnie czekoladowego (smak biszkoptu wzbogacisz, dodając do niego posiekane orzechy włoskie). Ciasto polej czekoladową polewą – mleczną lub gorzką czekoladę połam na kawałki, następnie dodaj kostkę do pieczenia i mieszaj do momentu, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Gotowy wypiek podawaj na ciepło lub zimno, z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną. Nie zapomnij również o czekoladowym parozzo (do ciasta koniecznie dodaj migdały) oraz czekoladowej roladzie z kremem malinowym. Tuż przed podaniem na wierzchu rolady rozprowadź pozostały krem, oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj sezonowymi owocami, np. wiśniami, truskawkami lub malinami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania czekoladowego biszkoptu. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!