Biszkopty czekoladowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Biszkopty czekoladowe

3 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (3)

Rolada bananowa
ratingratingratingratingrating

253

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Śmietankowy krem, drobne kawałki gorzkiej czekolady i słodkie banany to kombinacja, która w porze...
Ciasto czekoladowe z bananami
ratingratingratingratingrating

193

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Ko...
Tort czekoladowy z kremem kawowym
ratingratingratingratingrating

155

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, im...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopty czekoladoweBiszkopty czekoladowe

Puszysty i lekki biszkopt to podstawa każdego tortu. Blaty biszkoptowe można przełożyć dowolnym kremem, bitą śmietaną, owocami lub galaretkami. By przygotować ciasto, ubij pianę z białek, a następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą (doskonale sprawdzi się zarówno gorzka, jak i mleczna). Na koniec wlej roztopioną kostkę do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Całość umieść na wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Jeśli chcesz, by wierzch tortu był równy, po wystudzeniu odwróć biszkopt do góry nogami. Pamiętaj, że dla podkreślenia smaku, ciasto możesz nasączyć, np. odrobiną herbaty z cytrynowym lub pomarańczowym sokiem. Otrzymany biszkopt wykorzystasz m.in. do przygotowania tortu czekoladowego z kremem kakaowym. Jego sekret tkwi w masie, którą przełożysz biszkoptowe blaty. Wystarczy, że na niewielkim ogniu rozpuścisz cukier, a następnie zwiększysz ogień i zagotujesz. Pamiętaj jednak, że syrop nie może zacząć brązowieć. Do ubitych żółtek dolej przygotowany uprzednio roztwór, a po wystudzeniu dodaj miękką kostkę do pieczenia oraz kakao. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie ciasta podwójnie czekoladowego (smak biszkoptu wzbogacisz, dodając do niego posiekane orzechy włoskie). Ciasto polej czekoladową polewą – mleczną lub gorzką czekoladę połam na kawałki, następnie dodaj kostkę do pieczenia i mieszaj do momentu, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Gotowy wypiek podawaj na ciepło lub zimno, z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną. Nie zapomnij również o czekoladowym parozzo (do ciasta koniecznie dodaj migdały) oraz czekoladowej roladzie z kremem malinowym. Tuż przed podaniem na wierzchu rolady rozprowadź pozostały krem, oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj sezonowymi owocami, np. wiśniami, truskawkami lub malinami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania czekoladowego biszkoptu. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!