Biszkopty czekoladowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Biszkopty czekoladowe

2 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (2)

Ciasto czekoladowe z bananami
ratingratingratingratingrating

186

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Ko...
Tort czekoladowy z kremem kawowym
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, im...

Ciekawostki i porady

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopty czekoladoweBiszkopty czekoladowe

Puszysty i lekki biszkopt to podstawa każdego tortu. Blaty biszkoptowe można przełożyć dowolnym kremem, bitą śmietaną, owocami lub galaretkami. By przygotować ciasto, ubij pianę z białek, a następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą (doskonale sprawdzi się zarówno gorzka, jak i mleczna). Na koniec wlej roztopioną kostkę do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Całość umieść na wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Jeśli chcesz, by wierzch tortu był równy, po wystudzeniu odwróć biszkopt do góry nogami. Pamiętaj, że dla podkreślenia smaku, ciasto możesz nasączyć, np. odrobiną herbaty z cytrynowym lub pomarańczowym sokiem. Otrzymany biszkopt wykorzystasz m.in. do przygotowania tortu czekoladowego z kremem kakaowym. Jego sekret tkwi w masie, którą przełożysz biszkoptowe blaty. Wystarczy, że na niewielkim ogniu rozpuścisz cukier, a następnie zwiększysz ogień i zagotujesz. Pamiętaj jednak, że syrop nie może zacząć brązowieć. Do ubitych żółtek dolej przygotowany uprzednio roztwór, a po wystudzeniu dodaj miękką kostkę do pieczenia oraz kakao. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie ciasta podwójnie czekoladowego (smak biszkoptu wzbogacisz, dodając do niego posiekane orzechy włoskie). Ciasto polej czekoladową polewą – mleczną lub gorzką czekoladę połam na kawałki, następnie dodaj kostkę do pieczenia i mieszaj do momentu, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Gotowy wypiek podawaj na ciepło lub zimno, z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną. Nie zapomnij również o czekoladowym parozzo (do ciasta koniecznie dodaj migdały) oraz czekoladowej roladzie z kremem malinowym. Tuż przed podaniem na wierzchu rolady rozprowadź pozostały krem, oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj sezonowymi owocami, np. wiśniami, truskawkami lub malinami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania czekoladowego biszkoptu. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!