Przepisy na Biszkopty czekoladowe

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Rolada bananowa
ratingratingratingratingrating

249

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rolada bananowa – efektowny i smaczny słodki wypiek, którego przygotowanie jest o wiele łatwiejsz...
Ciasto czekoladowe z bananami
ratingratingratingratingrating

181

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Ko...
Tort czekoladowy z kremem kawowym
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, im...
Ciasto podwójnie czekoladowe
ratingratingratingratingrating

69

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto podwójnie czekoladowe jest doskonałe nie tylko dla fanów czekolady. Może być podawane na d...
Rolada biszkoptowa z malinami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rolada biszkoptowa z malinami to wyśmienity słodki wypiek, który nadaje się na wiele okazji, na p...
Łasuch
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto diabelskie
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
15 min.
Deser czekoladowy
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Adwokacik
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Biszkopty czekoladoweBiszkopty czekoladowe

Puszysty i lekki biszkopt to podstawa każdego tortu. Blaty biszkoptowe można przełożyć dowolnym kremem, bitą śmietaną, owocami lub galaretkami. By przygotować ciasto, ubij pianę z białek, a następnie stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą (doskonale sprawdzi się zarówno gorzka, jak i mleczna). Na koniec wlej roztopioną kostkę do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Całość umieść na wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika. Jeśli chcesz, by wierzch tortu był równy, po wystudzeniu odwróć biszkopt do góry nogami. Pamiętaj, że dla podkreślenia smaku, ciasto możesz nasączyć, np. odrobiną herbaty z cytrynowym lub pomarańczowym sokiem. Otrzymany biszkopt wykorzystasz m.in. do przygotowania tortu czekoladowego z kremem kakaowym. Jego sekret tkwi w masie, którą przełożysz biszkoptowe blaty. Wystarczy, że na niewielkim ogniu rozpuścisz cukier, a następnie zwiększysz ogień i zagotujesz. Pamiętaj jednak, że syrop nie może zacząć brązowieć. Do ubitych żółtek dolej przygotowany uprzednio roztwór, a po wystudzeniu dodaj miękką kostkę do pieczenia oraz kakao. Dobrym pomysłem będzie także przyrządzenie ciasta podwójnie czekoladowego (smak biszkoptu wzbogacisz, dodając do niego posiekane orzechy włoskie). Ciasto polej czekoladową polewą – mleczną lub gorzką czekoladę połam na kawałki, następnie dodaj kostkę do pieczenia i mieszaj do momentu, aż czekolada zupełnie się rozpuści. Gotowy wypiek podawaj na ciepło lub zimno, z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną. Nie zapomnij również o czekoladowym parozzo (do ciasta koniecznie dodaj migdały) oraz czekoladowej roladzie z kremem malinowym. Tuż przed podaniem na wierzchu rolady rozprowadź pozostały krem, oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj sezonowymi owocami, np. wiśniami, truskawkami lub malinami. W tej kategorii znajdziesz wszystkie informacje dotyczące przygotowania czekoladowego biszkoptu. Czekają na Ciebie przepisy, video przepisy oraz mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy!