Torty urodzinowe - przepisy: nowoczesne pomysły | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Torty urodzinowe

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Torty urodzinoweTorty urodzinowe

Tort urodzinowy koronuje całą uroczystość. Zawsze komentowany jest jego wygląd i smak. Dlatego też warto zadbać o to, by wyszedł doskonały, wyglądał estetycznie i by był po prostu smaczny. Tort urodzinowy w sezonie letnim nie obejdzie się bez owoców. Z łatwością możesz przygotować go na bazie serników. Wszystko, czego do tego potrzebujesz, to utarty lub zmielony twaróg, biszkopt i oczywiście owoce, np. truskawki z malinami. Twaróg zawsze możesz zastąpić serkami homogenizowanymi. Układając warstwy, zadbaj o wygląd całości. Do części masy serowej dodaj kakao. Dzięki temu uzyskasz dwa odcienie: ciemnobrązowy oraz jasny. Masę dodatkowo możesz przekładać także biszkoptami lub kawałkami galaretki. Doskonale sprawdzą się – jako dodatek - rodzynki. Na wierzch wylej galaretkę, w którą wkomponujesz wybrane owoce. Tak przygotowany sernik powinien dobrze zastygnąć w chłodnej temperaturze. Natomiast torty z kremowymi masami są odpowiednie na każdą porę roku. Smak kremu zależny jest od Twoich preferencji lub okoliczności. Dla smakoszy czekolady polecamy oczywiście krem czekoladowy. Jego samodzielne przyrządzenie jest proste i szybkie. Wykorzystaj do tego jajka, gorzkie kakao i margarynę do pieczenia. Wszystko dokładnie utrzyj. Nie zapomnij o dodatku cukru, który zrównoważy cierpki smak kakao. By cukier dobrze się rozpuścił, podgrzej go w ciepłej wodzie. Zadbaj tylko o to, by się nie skarmelizował. Opcjonalnie możesz dokładnie utrzeć go z żółtkiem. Jest to istotne, ponieważ krem powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Wypróbuj także wariant z białą czekoladą i skórką z pomarańczy. Bardzo słodki krem będzie się dobrze komponował z dodatkiem kwaśnych lub cierpkich konfitur. Wystarczy posmarować nimi ciasto bezpośrednio przed nałożeniem masy. Smaczne okazują się także kremy na bazie słodkiej śmietanki i cukru pudru. Podstawowym i najpopularniejszym ciastem do tortów jest biszkopt. Puszysty i miękki nasiąka oraz przechodzi zapachem dodatków. Jeśli chcesz, by na długo zachował świeżość, dodatkowo nasącz go sokiem z cytryny. Torty dekoruj lukrem, polewami, wiórkami kokosowymi, bakaliami oraz owocami. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na tort urodzinowy!