Przepisy na Torty urodzinowe
14 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (14) 
trudne
łatwe
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
średnie
trudne
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Torty urodzinowe
Tort urodzinowy koronuje całą uroczystość. Zawsze komentowany jest jego wygląd i smak. Dlatego też warto zadbać o to, by wyszedł doskonały, wyglądał estetycznie i by był po prostu smaczny. Tort urodzinowy w sezonie letnim nie obejdzie się bez owoców. Z łatwością możesz przygotować go na bazie serników. Wszystko, czego do tego potrzebujesz, to utarty lub zmielony twaróg, biszkopt i oczywiście owoce, np. truskawki z malinami. Twaróg zawsze możesz zastąpić serkami homogenizowanymi. Układając warstwy, zadbaj o wygląd całości. Do części masy serowej dodaj kakao. Dzięki temu uzyskasz dwa odcienie: ciemnobrązowy oraz jasny. Masę dodatkowo możesz przekładać także biszkoptami lub kawałkami galaretki. Doskonale sprawdzą się – jako dodatek - rodzynki. Na wierzch wylej galaretkę, w którą wkomponujesz wybrane owoce. Tak przygotowany sernik powinien dobrze zastygnąć w chłodnej temperaturze. Natomiast torty z kremowymi masami są odpowiednie na każdą porę roku. Smak kremu zależny jest od Twoich preferencji lub okoliczności. Dla smakoszy czekolady polecamy oczywiście krem czekoladowy. Jego samodzielne przyrządzenie jest proste i szybkie. Wykorzystaj do tego jajka, gorzkie kakao i margarynę do pieczenia. Wszystko dokładnie utrzyj. Nie zapomnij o dodatku cukru, który zrównoważy cierpki smak kakao. By cukier dobrze się rozpuścił, podgrzej go w ciepłej wodzie. Zadbaj tylko o to, by się nie skarmelizował. Opcjonalnie możesz dokładnie utrzeć go z żółtkiem. Jest to istotne, ponieważ krem powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Wypróbuj także wariant z białą czekoladą i skórką z pomarańczy. Bardzo słodki krem będzie się dobrze komponował z dodatkiem kwaśnych lub cierpkich konfitur. Wystarczy posmarować nimi ciasto bezpośrednio przed nałożeniem masy. Smaczne okazują się także kremy na bazie słodkiej śmietanki i cukru pudru. Podstawowym i najpopularniejszym ciastem do tortów jest biszkopt. Puszysty i miękki nasiąka oraz przechodzi zapachem dodatków. Jeśli chcesz, by na długo zachował świeżość, dodatkowo nasącz go sokiem z cytryny. Torty dekoruj lukrem, polewami, wiórkami kokosowymi, bakaliami oraz owocami. Wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na tort urodzinowy!