Tort Sachera przepis – Zobacz na przepisy.pl

Tort Sachera

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

97

554 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

636 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2435 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

120 gramów

5 sztuk

120 gramów

200 gramów

120 gramów

1 szczypta

300 gramów

polewa:

200 gramów

70 gramów

120 gramów

120 gramów

8 gramów

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włączyć piekarnik. Wszystkie produkty na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuścić i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na wysokich obrotach miksera. Ucierać minimum 10 minut. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Tort Sachera - Krok 1

Krok 2

Do masy maślanej dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie przesiać do masy mąkę i wymieszać szpatułką. Na koniec w trzech częściach dodać pianę z białek, za każdym razem mieszając szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć na nim obręcz. Całą tortownicę w środku wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto wlać do tortownicy i piec ok. 70 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać 15 minut przed jego otwarciem i wyjęciem ciasta.

Tort Sachera - Krok 2

Krok 3

Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody wymieszać i odstawić na kilka minut. W garnuszku umieścić pozostałe składniki. Mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej, gorącej masy (nie zagotować). Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty (dwa cięcia). Na pierwszym i drugim blacie rozsmarować konfiturę morelową.

Tort Sachera - Krok 3

Krok 4

Przykryć tort trzecim blatem, oblać polewą i wygładzić nożem. Część polewy wlać do papierowej tutki lub woreczka foliowego i kiedy polewa zacznie gęstnieć udekorować tort napisem „Sacher”. Wstawić do lodówki aby całość zastygła.

Tort Sachera - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort SacheraTort Sachera

Intensywnie czekoladowy tort Sachera przełożony konfiturą morelową to wizytówka kuchni austriackiej. Choć słynie ona także z wybornych pralinek i jabłkowych strudli, to właśnie torcik Sachera uważany jest za wykwintny, wręcz królewski deser. Słodka arystokracja na talerzach!

Dla kogo?

Znaleźć fanów czekolady nie jest trudno, więc nic dziwnego, że przepis na tort Sachera bywa spełnieniem kulinarnych fantazji niejednego łasucha.

Na jaką okazję?

Austriacki tort czekoladowy okaże się idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu i uroczystej kolacji. Organizujecie spotkanie przy stole w strojach wieczorowych? W takim razie potrzebujecie odpowiedniego menu, również w kontekście deseru – tort Sachera sprawdzi się idealnie.

Czy wiesz, że?

Historia tortu sięga pierwszej połowy XIX wieku. Klasyczny przepis na Sachertorte powstał w 1832 roku, a jej autorem był Franz Sacher, cukiernik na dworze księcia Klemensa von Metternicha.

Dla urozmaicenia:

Jeśli Wasza konfitura morelowa na tort Sachera zawiera duże kawałki owoców, możecie ją krótko zmiksować, by powstał gładki mus.