Tort Sachera

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

97

538 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

625 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

150 gramów

200 gramów

1 opakowanie

polewa:

80 gramów

100 gramów

1 łyżka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka oddziel od białek. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść na parze. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.

Tort Sachera - Krok 1

Krok 2

Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Tort Sachera - Krok 2

Krok 3

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą czekoladową. Całość przełóż do przygotowanej tortownicy.

Tort Sachera - Krok 3

Krok 4

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w 180 st.C. Upieczone ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry dnem. Gdy wystygnie przekrój na dwa blaty i posmaruj je konfiturą morelową.

Tort Sachera - Krok 4

Krok 5

Blaty złóż w całość. W rondelku zagotuj Kasię, cukier, wodę i czekoladę. Otrzymaną polewę wylej na wierzch ciasta. Udekoruj wiórkami z czekolady. Odstaw do zastygnięcia.

Tort Sachera - Krok 5
10

Opinie o przepisie

  • Jolanta Wróbel

    Jolanta Wróbel , 16.04.2020

    Bardzo łatwy prz rodzina jes zachwycona tym wypiekiem,nie jest suchy i jak szybko się go robi ,to jeszcze szybciej znika. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kwarta

    Kasia Kwarta , 17.10.2019

    w przepisie nie podano ilości kakao do polewy. A tort wyszedł pyszny ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mikołaj Zdrajkowski

    Mikołaj Zdrajkowski , 05.10.2019

    czy temperatura piekarnika jest podana dla piekarników z termoobiegiem czy bez?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mikołaj Zdrajkowski

    Mikołaj Zdrajkowski , 08.09.2019

    Konfitura musi być morelowa?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Justyna Mącznik

    Justyna Mącznik , 23.04.2019

    Torcik wyszedł pyszny....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Mącznik

    Justyna Mącznik , 09.04.2019

    Jaka ma być czekolada?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Janina063@wp.pl  Andrzejak

    Janina063@wp.pl Andrzejak , 22.05.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort SacheraTort Sachera

Tort Sachera to dobra propozycja dla wszystkich fanów czekoladowych smaków. Podstawą tego ciasta powinna być czekolada. Sięgnij po taką, która cechuje się wysoką zawartością miazgi kakaowej. Jeśli jednak preferujesz słodkie wypieki, użyj mlecznej. Wybraną rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj bezpośrednio do masy na ciasto. Opcjonalnie wykorzystaj czekoladę w proszku lub kakao utarte z cukrem, pamiętaj jednak, że smak wypieku znacząco się zmieni. Ciasto przygotuj, łącząc ze sobą kostkę i proszek do pieczenia, cukier biały i waniliowy oraz mąkę. Aby masa miała odpowiednią konsystencję, a tort wyszedł puszysty, stopniowo dodawaj żółtka. Białka natomiast ubij na sztywną pianę i połącz z pozostałymi składnikami tuż przed pieczeniem. Tort Sachera przyrządź w tortownicy i po ostudzeniu podziel go na pół, a następnie przełóż owocową warstwą. Z tym ciastem doskonale będzie komponować się konfitura morelowa, którą możesz zastąpić lekko cierpkimi powidłami ze śliwek lub ze słodkiej gruszki. Wypiek udekoruj polewą, np. na bazie ciemnego kakao. Dodatkowo oprósz go wiórkami kokosowymi lub drobno posiekanymi orzechami. Życzymy udanych wypieków z naszymi przepisami.