Tort Sachera - przepis na wiedeński tort | Przepisy.pl pixel

Tort Sachera

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

108

heart
655 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

731 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2678 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

120 gramów

5 sztuk

120 gramów

200 gramów

120 gramów

1 szczypta

300 gramów

polewa:

200 gramów

70 gramów

120 gramów

120 gramów

8 gramów

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włączyć piekarnik. Wszystkie produkty na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuścić i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na wysokich obrotach miksera. Ucierać minimum 10 minut. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Tort Sachera - Krok 1

Krok 2

Do masy maślanej dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie przesiać do masy mąkę i wymieszać szpatułką. Na koniec w trzech częściach dodać pianę z białek, za każdym razem mieszając szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć na nim obręcz. Całą tortownicę w środku wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto wlać do tortownicy i piec ok. 70 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać 15 minut przed jego otwarciem i wyjęciem ciasta.

Tort Sachera - Krok 2

Krok 3

Żelatynę zalać 60 ml zimnej wody wymieszać i odstawić na kilka minut. W garnuszku umieścić pozostałe składniki. Mieszając podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej, gorącej masy (nie zagotować). Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty (dwa cięcia). Na pierwszym i drugim blacie rozsmarować konfiturę morelową.

Tort Sachera - Krok 3

Krok 4

Przykryć tort trzecim blatem, oblać polewą i wygładzić nożem. Część polewy wlać do papierowej tutki lub woreczka foliowego i kiedy polewa zacznie gęstnieć udekorować tort napisem „Sacher”. Wstawić do lodówki aby całość zastygła.

Tort Sachera - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort Sachera - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort czekoladowy
czas przygotowania
300 min.
stopień trudności

średnie

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort SacheraTort Sachera

Intensywnie czekoladowy tort Sachera przełożony konfiturą morelową to wizytówka kuchni austriackiej. Choć słynie ona także z wybornych pralinek i jabłkowych strudli, to właśnie torcik Sachera uważany jest za wykwintny, wręcz królewski deser. Słodka arystokracja na talerzach!

Dla kogo?

Znaleźć fanów czekolady nie jest trudno, więc nic dziwnego, że przepis na tort Sachera bywa spełnieniem kulinarnych fantazji niejednego łasucha.

Na jaką okazję?

Austriacki tort czekoladowy okaże się idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu i uroczystej kolacji. Organizujecie spotkanie przy stole w strojach wieczorowych? W takim razie potrzebujecie odpowiedniego menu, również w kontekście deseru – tort Sachera sprawdzi się idealnie.

Czy wiesz, że?

Historia tortu sięga pierwszej połowy XIX wieku. Klasyczny przepis na Sachertorte powstał w 1832 roku, a jej autorem był Franz Sacher, cukiernik na dworze księcia Klemensa von Metternicha.

Dla urozmaicenia:

Jeśli Wasza konfitura morelowa na tort Sachera zawiera duże kawałki owoców, możecie ją krótko zmiksować, by powstał gładki mus.