Przepisy na Torty dla dzieci
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Torty dla dzieci
Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają słodycze. Na wyjątkową okazję lub bez względu na okoliczności, możesz przygotować dla nich pyszny tort. W upalne dni świetnie sprawdzi się w tej roli chociażby sernik. Mocno schłodzony i podany z gałkami lodów, będzie słodki i orzeźwiający. W łatwy sposób przyrządzisz go z warstw biszkoptu oraz masy serowej. Miękki i puszysty biszkopt upiecz na bazie mąki, jajek, margaryny i proszku do pieczenia. By był bardziej sprężysty, oddzielnie utrzyj i ubij ze sobą jajka oraz margarynę. Jeśli chcesz, aby był wilgotny, nasącz go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, także z dodatkiem cukru pudru. Gdy nie masz zbyt wiele czasu, biszkopt zastąp małymi, gotowymi ciastkami biszkoptowymi. Skrusz je i zmieszaj z margaryną lub w całości wyłóż nimi tortownicę. W takiej formie nadal będą sprawdzać się jako stabilny spód dla tortu. Masę przygotuj ze zmielonego z cukrem twarogu. Ewentualnie zastąp go serkami homogenizowanymi o dowolnym smaku. Uniwersalny jest śmietankowy oraz waniliowy. Opcjonalnie część serka zmieszaj z kakao – dzięki temu uzyskasz dodatkową warstwę o innej kolorystyce. Na wierzch takiego tortu najlepiej położyć kolorową galaretkę. Do ozdoby wykorzystaj świeże owoce. Doskonale skomponują się np. jagody, maliny i porzeczki. Apetycznie będą wyglądać także kawałki kiwi, banana oraz winogron. Jeśli szukasz alternatywy dla masy serowej, użyj słodkiego kremu na bazie mascarpone. Chcesz dodać czekoladę? Rozpuść gotową tabliczkę (dowolnie: czekolady deserowej, mlecznej lub gorzkiej) w kąpieli wodnej lub wymieszaj kakao z cukrem. Następnie połącz ze słodką śmietanką i margaryną do pieczenia. Zmiksuj, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Zamiast czekolady, wypróbuj także wersję z drobno zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub wanilią. Tort udekoruj według uznania. Ozdób go lukrową polewą, posyp migdałami lub udekoruj drażami, piankami czy karmelizowanymi owocami. Pamiętaj o tym, że możesz nadawać swoim wypiekom różne kształty. Koniecznie wypróbuj którąś z naszych propozycji.