Przepisy na Torty dla dzieci
15 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Torty dla dzieci
Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają słodycze. Na wyjątkową okazję lub bez względu na okoliczności, możesz przygotować dla nich pyszny tort. W upalne dni świetnie sprawdzi się w tej roli chociażby sernik. Mocno schłodzony i podany z gałkami lodów, będzie słodki i orzeźwiający. W łatwy sposób przyrządzisz go z warstw biszkoptu oraz masy serowej. Miękki i puszysty biszkopt upiecz na bazie mąki, jajek, margaryny i proszku do pieczenia. By był bardziej sprężysty, oddzielnie utrzyj i ubij ze sobą jajka oraz margarynę. Jeśli chcesz, aby był wilgotny, nasącz go sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, także z dodatkiem cukru pudru. Gdy nie masz zbyt wiele czasu, biszkopt zastąp małymi, gotowymi ciastkami biszkoptowymi. Skrusz je i zmieszaj z margaryną lub w całości wyłóż nimi tortownicę. W takiej formie nadal będą sprawdzać się jako stabilny spód dla tortu. Masę przygotuj ze zmielonego z cukrem twarogu. Ewentualnie zastąp go serkami homogenizowanymi o dowolnym smaku. Uniwersalny jest śmietankowy oraz waniliowy. Opcjonalnie część serka zmieszaj z kakao – dzięki temu uzyskasz dodatkową warstwę o innej kolorystyce. Na wierzch takiego tortu najlepiej położyć kolorową galaretkę. Do ozdoby wykorzystaj świeże owoce. Doskonale skomponują się np. jagody, maliny i porzeczki. Apetycznie będą wyglądać także kawałki kiwi, banana oraz winogron. Jeśli szukasz alternatywy dla masy serowej, użyj słodkiego kremu na bazie mascarpone. Chcesz dodać czekoladę? Rozpuść gotową tabliczkę (dowolnie: czekolady deserowej, mlecznej lub gorzkiej) w kąpieli wodnej lub wymieszaj kakao z cukrem. Następnie połącz ze słodką śmietanką i margaryną do pieczenia. Zmiksuj, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Zamiast czekolady, wypróbuj także wersję z drobno zmielonymi orzechami, wiórkami kokosowymi lub wanilią. Tort udekoruj według uznania. Ozdób go lukrową polewą, posyp migdałami lub udekoruj drażami, piankami czy karmelizowanymi owocami. Pamiętaj o tym, że możesz nadawać swoim wypiekom różne kształty. Koniecznie wypróbuj którąś z naszych propozycji.