Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
łatwe
737 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
3 łyżki
1 łyżka
250 mililitrów
250 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Cebulę pokrój w kostkę, oliwki w krążki, a łososia w paski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a natkę posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj oliwki oraz łososia.

Krok 3
W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę i wymieszaj. Następnie wlej na patelnię, dodaj musztardę oraz natkę i gotuj 1 minutę.

Krok 4
Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron, następnie wlej przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp startym serem, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia odkryj naczynie i pozwól, aby zapiekanka zarumieniła się.


Dobra rada:
Do takiej zapiekanki jako dodatek doskonale pasuje sałata, np. rukola z pomidorkami cherry i ziołowym dressingiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
Zapiekanki makaronowe to bardzo szeroka kategoria dań. Przyrządzić je można na wiele sposobów: z warzywami, kiełbasą, mięsem mielonym czy rybą. Jeśli lubisz ostatni z wymienionych wariantów, przygotuj zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem. Podsmaż na patelni cebulę, łososia oraz pokrojone na mniejsze kawałki zielone oliwki. Zalej sosem na bazie śmietany i dopraw go musztardą. Najlepiej sprawdzi się francuska, z całymi ziarnami gorczycy, ponieważ nada potrawie przyjemnej chrupkości. Wsyp makaron do naczynia żaroodpornego. Sprawdzą się różne kształty, ale najlepszy będzie makaron krótki, np. penne, fusilli albo rigatoni. Wierzch dania posyp ulubionym żółtym serem, przykryj i włóż do piekarnika. Kilka minut przed końcem pieczenia odsłoń folię, by ser się zarumienił. Zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem podawaj na ciepło, możesz tuż przed podaniem posypać ją zieloną pietruszką albo koperkiem. Dobrze będzie pasowała do niej sałatka typu greckiego. Mamy nadzieję, że polubisz gotowanie z naszymi przepisami.



































