Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
łatwe
719 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
3 łyżki
1 łyżka
200 mililitrów
450 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Cebulę pokrój w kostkę, oliwki w krążki, a łososia w paski. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach a natkę posiekaj.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj oliwki oraz łososia.

Krok 3
W miseczce połącz zawartość opakowania Knorr, wodę oraz śmietanę i wymieszaj. Następnie wlej na patelnię, dodaj musztardę oraz natkę i gotuj 1 minutę.

Krok 4
Do naczynia żaroodpornego wsyp makaron, następnie wlej przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 5
Wierzch zapiekanki posyp startym serem, naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Na 3 minuty przed końcem pieczenia odkryj naczynie i pozwól, aby zapiekanka zarumieniła się.


Dobra rada:
Do takiej zapiekanki jako dodatek doskonale pasuje sałata, np. rukola z pomidorkami cherry i ziołowym dressingiem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem
Zapiekanki makaronowe to bardzo szeroka kategoria dań. Przyrządzić je można na wiele sposobów: z warzywami, kiełbasą, mięsem mielonym czy rybą. Jeśli lubisz ostatni z wymienionych wariantów, przygotuj zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem. Podsmaż na patelni cebulę, łososia oraz pokrojone na mniejsze kawałki zielone oliwki. Zalej sosem na bazie śmietany i dopraw go musztardą. Najlepiej sprawdzi się francuska, z całymi ziarnami gorczycy, ponieważ nada potrawie przyjemnej chrupkości. Wsyp makaron do naczynia żaroodpornego. Sprawdzą się różne kształty, ale najlepszy będzie makaron krótki, np. penne, fusilli albo rigatoni. Wierzch dania posyp ulubionym żółtym serem, przykryj i włóż do piekarnika. Kilka minut przed końcem pieczenia odsłoń folię, by ser się zarumienił. Zapiekankę makaronową z wędzonym łososiem podawaj na ciepło, możesz tuż przed podaniem posypać ją zieloną pietruszką albo koperkiem. Dobrze będzie pasowała do niej sałatka typu greckiego. Mamy nadzieję, że polubisz gotowanie z naszymi przepisami.