Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym

Autor: Oluniagirl7 Oluniagirl7

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

30 dekagramów

1 pęczek

0.5 szczypty

0.5 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Ser ścieramy na tarku o grubych oczkach.Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Pomidory, zeszklona cebulę i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy. Przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: 1/2 makaronu, 1/2 sosu, 1/2 startego żółtego sera, 1/2 makarony, 1/2 sosu i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 20 min do zarumienienia sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak w cieście
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej