Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym

Autor: Oluniagirl7 Oluniagirl7

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

30 dekagramów

1 pęczek

0.5 szczypty

0.5 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Ser ścieramy na tarku o grubych oczkach.Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Pomidory, zeszklona cebulę i czosnek wrzucamy do blendera i miksujemy. Przyprawiamy bazylią, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwy: 1/2 makaronu, 1/2 sosu, 1/2 startego żółtego sera, 1/2 makarony, 1/2 sosu i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 20 min do zarumienienia sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej