
Składniki
750 mililitrów
2 łyżki
4 łyżki
100 gramów
50 gramów
4 łyżki
300 gramów
0.25 łyżeczki
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 180 st. C

Krok 2
Mleko podgrzej w rondelku. Wymieszaj mąkę kukurydziana z wodą i wlej do mleka. Podgrzewaj do momentu, gdy zgęstnieje. Dodaj oba rodzaje sera i mieszaj do momentu, gdy się rozpuszczą. Następnie dodaj majonez Hellmann’s i dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dopraw pieprzem.

Krok 4
Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp tarta bułką I wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 30 minut, do momentu zarumienienia. Podawaj z chrupiącą sałatą i ulubionym dressingiem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej