Zapiekanka makaronowa z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

2 łyżki

4 łyżki

100 gramów

50 gramów

4 łyżki

300 gramów

0.25 łyżeczki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180 st. C

Zapiekanka makaronowa z serem - Krok 1

Krok 2

Mleko podgrzej w rondelku. Wymieszaj mąkę kukurydziana z wodą i wlej do mleka. Podgrzewaj do momentu, gdy zgęstnieje. Dodaj oba rodzaje sera i mieszaj do momentu, gdy się rozpuszczą. Następnie dodaj majonez Hellmann's i dokładnie wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa z serem - Krok 2

Krok 3

Do przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dopraw pieprzem.

Zapiekanka makaronowa z serem - Krok 3

Krok 4

Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp tarta bułką I wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 30 minut, do momentu zarumienienia. Podawaj z chrupiącą sałatą i ulubionym dressingiem.

Zapiekanka makaronowa z serem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z seremZapiekanka makaronowa z serem

Piekarnik nagrzej do 180 st. C