Ciasto cebulowe z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto cebulowe z jabłkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

null

500 gramów

2 sztuki

6 łyżek

30 gramów

300 gramów

6 sztuk

6 sztuk

125 gramów

1 kilogram

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek dobrze by było przesiać mąkę do miski i w środku zrobić zagłębienie. Przygotować 1 litra letniej wody i wymieszać ją z drożdżami, potem wlać do zrobionego zagłębienia.

Krok 2

Następnie wyrobić ciasto, dodając przy tym 2 łyżki oliwy i trochę soli. Przykryć ciasto np. folią, ręcznikiem i odstawić na 30 minut.

Krok 3

Następnie obrać cebulę i pokroić ją najlepiej w cienkie plastry. Następnie obierać 6 jabłek i usunąć z niego środek z nasionami, potem pokroić w paski i skropić sokiem cytrynowym.

Krok 4

Pozostałą oliwę należy podgrzać, a następnie dodać do niej plastry cebuli, liście laurowe i wszystko podsmażać przez 15 minut.

Krok 5

Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować. Blachę wysmarować margaryną i rozłożyć na niej ciasto.

Krok 6

Na cieście ułożyć cebulę i kawałki jabłek. Jajka, ser i obie śmietany wymieszać, a potem polewę wylać na ciasto. Na koniec posypać ciasto orzechami i listkami rozmarynu. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej