Ciasto cebulowe z jabłkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

25

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

300 gramów

6 sztuk

30 gramów

500 gramów

3 łyżki

4 łyżki

null

1 łyżka

4 sztuki

125 gramów

2 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek dobrze by było przesiać mąkę do miski i w środku zrobić zagłębienie. Przygotować 1 litra letniej wody i wymieszać ją z drożdżami, potem wlać do zrobionego zagłębienia.

Krok 2

Następnie wyrobić ciasto, dodając przy tym 2 łyżki oliwy i trochę soli. Przykryć ciasto np. folią, ręcznikiem i odstawić na 30 minut.

Krok 3

Następnie obrać cebulę i pokroić ją najlepiej w cienkie plastry. Następnie obierać 6 jabłek i usunąć z niego środek z nasionami, potem pokroić w paski i skropić sokiem cytrynowym.

Krok 4

Pozostałą oliwę należy podgrzać, a następnie dodać do niej plastry cebuli, liście laurowe i wszystko podsmażać przez 15 minut.

Krok 5

Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować. Blachę wysmarować margaryną i rozłożyć na niej ciasto.

Krok 6

Na cieście ułożyć cebulę i kawałki jabłek. Jajka, ser i obie śmietany wymieszać, a potem polewę wylać na ciasto. Na koniec posypać ciasto orzechami i listkami rozmarynu. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej