
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
null
500 gramów
2 sztuki
6 łyżek
30 gramów
300 gramów
6 sztuk
6 sztuk
125 gramów
1 kilogram
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek dobrze by było przesiać mąkę do miski i w środku zrobić zagłębienie. Przygotować 1 litra letniej wody i wymieszać ją z drożdżami, potem wlać do zrobionego zagłębienia.
Krok 2
Następnie wyrobić ciasto, dodając przy tym 2 łyżki oliwy i trochę soli. Przykryć ciasto np. folią, ręcznikiem i odstawić na 30 minut.
Krok 3
Następnie obrać cebulę i pokroić ją najlepiej w cienkie plastry. Następnie obierać 6 jabłek i usunąć z niego środek z nasionami, potem pokroić w paski i skropić sokiem cytrynowym.
Krok 4
Pozostałą oliwę należy podgrzać, a następnie dodać do niej plastry cebuli, liście laurowe i wszystko podsmażać przez 15 minut.
Krok 5
Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować. Blachę wysmarować margaryną i rozłożyć na niej ciasto.
Krok 6
Na cieście ułożyć cebulę i kawałki jabłek. Jajka, ser i obie śmietany wymieszać, a potem polewę wylać na ciasto. Na koniec posypać ciasto orzechami i listkami rozmarynu. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej