
Składniki
4 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
null
500 gramów
2 sztuki
6 łyżek
30 gramów
300 gramów
6 sztuk
6 sztuk
125 gramów
1 kilogram
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na początek dobrze by było przesiać mąkę do miski i w środku zrobić zagłębienie. Przygotować 1 litra letniej wody i wymieszać ją z drożdżami, potem wlać do zrobionego zagłębienia.
Krok 2
Następnie wyrobić ciasto, dodając przy tym 2 łyżki oliwy i trochę soli. Przykryć ciasto np. folią, ręcznikiem i odstawić na 30 minut.
Krok 3
Następnie obrać cebulę i pokroić ją najlepiej w cienkie plastry. Następnie obierać 6 jabłek i usunąć z niego środek z nasionami, potem pokroić w paski i skropić sokiem cytrynowym.
Krok 4
Pozostałą oliwę należy podgrzać, a następnie dodać do niej plastry cebuli, liście laurowe i wszystko podsmażać przez 15 minut.
Krok 5
Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować. Blachę wysmarować margaryną i rozłożyć na niej ciasto.
Krok 6
Na cieście ułożyć cebulę i kawałki jabłek. Jajka, ser i obie śmietany wymieszać, a potem polewę wylać na ciasto. Na koniec posypać ciasto orzechami i listkami rozmarynu. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej