Ciasto cebulowe z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto cebulowe z jabłkami

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

null

500 gramów

2 sztuki

6 łyżek

30 gramów

300 gramów

6 sztuk

6 sztuk

125 gramów

1 kilogram

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na początek dobrze by było przesiać mąkę do miski i w środku zrobić zagłębienie. Przygotować 1 litra letniej wody i wymieszać ją z drożdżami, potem wlać do zrobionego zagłębienia.

Krok 2

Następnie wyrobić ciasto, dodając przy tym 2 łyżki oliwy i trochę soli. Przykryć ciasto np. folią, ręcznikiem i odstawić na 30 minut.

Krok 3

Następnie obrać cebulę i pokroić ją najlepiej w cienkie plastry. Następnie obierać 6 jabłek i usunąć z niego środek z nasionami, potem pokroić w paski i skropić sokiem cytrynowym.

Krok 4

Pozostałą oliwę należy podgrzać, a następnie dodać do niej plastry cebuli, liście laurowe i wszystko podsmażać przez 15 minut.

Krok 5

Ciasto jeszcze raz wyrobić i rozwałkować. Blachę wysmarować margaryną i rozłożyć na niej ciasto.

Krok 6

Na cieście ułożyć cebulę i kawałki jabłek. Jajka, ser i obie śmietany wymieszać, a potem polewę wylać na ciasto. Na koniec posypać ciasto orzechami i listkami rozmarynu. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

tommy

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto cebulowe z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pieczona biała kiełbasa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej